Θ. Καββαδάς για αστυνομικά τμήματα Λευκάδας-Μεγανησίου

DSCN4010

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συγχώνευση Αστυνομικών Τμημάτων Νομού Λευκάδας

Ο Βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς βρέθηκε το Σάββατο στη Κέρκυρα και συμμετείχε στην παρουσίαση από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ιονίων Νήσων κ. Γιώργο Τσιρογιάννη, του σχεδιασμού αναδιάταξης των Αστυνομικών Τμημάτων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν οι προθέσεις του Υπουργείου και για τα Αστυνομικά Τμήματα της Λευκάδας.
Παρόν ήταν και ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Τάξεως κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Το σχέδιο, που στην παρούσα φάση είναι σε διαβούλευση, αναμένεται να εφαρμοστεί αρχές Μαίου του 2016 και σύμφωνα με το σχεδιασμό, για το νησί της Λευκάδας προβλέπεται:
-η συγχώνευση του Α.Τ Καρυάς με το Α.Τ Λευκάδας με έδρα στη Λευκάδα
-η συγχώνευση του Α.Τ Απολλωνίων με το Α.Τ Ελλομένου με έδρα στον Ελλομένο.
-παραμονή ως έχει του Αστυνομικού σταθμού Μεγανησίου.
Ο κ. Καββαδάς στην τοποθέτησή του εξέφρασε την αντίθεσή του και ζήτησε την εξαίρεση της Λευκάδας από τον προβλεπόμενο σχεδιασμό, λόγω των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει στο νησί από τη καταστροφική σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών.
Όπως υπογράμμισε με την κατάργηση των Τμημάτων αποδυναμώνονται περιοχές του νησιού, οι οποίες έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα από τους σεισμούς και το αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Οι καταστροφές από το σεισμό στη Λευκάδα, βάζουν τους δικούς τους κανόνες. Πάνω απ΄ όλα μπαίνουν οι άνθρωποι.
Και οι Λευκαδίτες τις τελευταίες ημέρες, αυτή τη στιγμή, δοκιμάζονται σκληρά και, πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα, σήμερα- αύριο θα έρθουν αντιμέτωποι και με βροχές και με κρύο.
Όλες οι κρατικές δομές πρέπει να μεριμνήσουν γι΄αυτούς.
Πόσο μάλλον οι Αστυνομικές δομές που αν μη τι άλλο ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας.
Τα Αστυνομικά Τμήματα λοιπόν πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.
Ο Αστυνομικός πρέπει να είναι παρόν.
Να προλαβαίνει κλοπές και λεηλασίες που ευνοούνται σε έκτακτες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνει τώρα η Λευκάδα.
Να καλύπτει το κενό ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών στο μέγιστο βαθμό.
Η Λευκάδα δεν πρέπει να μείνει ανοχύρωτη σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή.
Η κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων που επίκειται όχι μόνο δεν πρέπει να υλοποιηθεί άλλα αντίθετα πρέπει να ενισχυθούν μερικά από αυτά καθώς οι εξελίξεις στο νομό άλλα επιτάσσουν».

Εκτός των έκτακτων συνθηκών ο κ.Καββαδάς υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα λειτουργίας όλων των Τμημάτων, ως σημαντικό παράγοντα ασφάλειας και άμεσης ανταπόκρισης περιστατικών σε μια τουριστικά αναπτυγμένη περιοχή όπως η Λευκάδα, που κατά τους θερινούς μήνες 10πλασιάζεται ο πληθυσμός της.
Σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση με τον γ.γ του Υπουργείου και τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ιονίων Νήσων, ο κ. Καββαδάς ζήτησε να υπάρξει επανεξέταση του σχεδιασμού για τη Λευκάδα, καθώς στην παρούσα φάση οδηγεί σε σοβαρές ανατροπές. Ο κ. Αναγνωστάκης αλλά και ο κ. Τσιρογιάννης από τη μεριά τους υποσχέθηκαν ότι θα λάβουν σοβαρά υπόψιν τις έκτακτες ανάγκες που έχουν προκύψει στη Λευκάδα από τους σεισμούς και θα επανεξετάσουν το σχεδιασμό για τα Α.Τ του νησίου.
Υποσχέθηκαν μάλιστα ότι το αίτημα του Βουλευτή θα μεταφερθεί και στον υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Καββαδά:

Αρχικά θέλω να σας μεταφέρω, πως αν και για το νησί μου τη Λευκάδα δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες ανακοινώσεις για την κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάταξης των υπηρεσιών της Αστυνομίας, οι Λευκαδίτες έχουν ξεσηκωθεί στις πληροφορίες και μόνο που έχουν διαρρεύσει, ότι μπορεί να κλείσει κάποιο από τα Τμήματα του νησιού.
Φυσικά και εγώ είμαι από αυτούς που θα πουν ΟΧΙ και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, ώστε η κατάσταση ΟΧΙ μόνον να μην αλλάξει αλλά και να ενισχυθεί ειδικά τώρα που η Λευκάδα χτυπήθηκε ανελέητα από το σεισμό, συνεχίζει να δοκιμάζεται και δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό και τι απώλειες θα μετρήσουμε τελικά.
Σε αυτή τη δεδομένη στιγμή, με τα σπίτια γκρεμισμένα, με τους ανθρώπους ξεσπιτωμένους, τους δρόμους κατεστραμμένους, την ψυχολογία των ανθρώπων σακατεμένη, είναι αδιανόητο να έρθει η πολιτεία και να δυναμώσει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, με την απομάκρυνση του αστυνομικού από δίπλα του.

Αντιλαμβάνομαι, και δεν είμαι κατηγορηματικά αντίθετος, ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η δομή των υπηρεσιών της Αστυνομίας.
Θα πρέπει όμως να υπάρξουν κριτήρια. Και τα κριτήρια όταν μιλάμε για την δημόσια ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών, πρέπει να είναι ευαίσθητα.
Πρέπει να εξετάζονται
-οι ανάγκες,
-οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής
και ο τελικός σχεδιασμός να προκύπτει ανάλογα.
Δεν είναι δυνατόν να παραλείπονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου και να γίνονται οριζόντιες καταργήσεις αστυνομικών τμημάτων,
– που αφήνουν ακάλυπτα μεγάλα τμήματα της περιφέρειας,
-που μειώνουν το αίσθημα ασφάλειας και
-παράλληλα πολίτες και ακόμα χειρότερα ηλικιωμένοι άνθρωποι να πρέπει να μετακινηθούν δεκάδες χιλιόμετρα για να απευθυνθούν σε μια αστυνομική υπηρεσία.
Το νησί της Λευκάδας αυτή τη στιγμή διαθέτει
-την κεντρική Αστυνομική Διεύθυνση με έδρα τη Λευκάδα,
-τρία περιφερειακά Αστυνομικά Τμήματα
—-Ελλομένου με έδρα το Βλυχό στο ανατολικό τμήμα του νησιού
—-Απολλωνίου με έδρα τη Βασιλική στο νότιο τμήμα του νησιού
—-και Καρυάς με έδρα τη Καρυά στο κεντρικό ορεινό τμήμα του νησιού,
-και τον Αστυνομικό Σταθμό Μεγανησίου.
Είναι γνωστό πιστεύω σε όλους τι αστυνομεύουν τα ανωτέρω τμήματα.

Θέλω να επισημάνω ότι τα τρία περιφερειακά Τμήματα, εκτός του Σταθμού του Μεγανησίου, στεγάζονται σε δημόσια κτήρια, και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Οπότε, με ενδεχόμενη κατάργηση ενός εξ αυτών, δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος.
Θέλω εδώ να σας ενημερώσω, με την ευκαιρία, για το σημαντικό κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αστυνομική Διεύθυνση Λευκάδας, που πρέπει να το γνωρίζει η πολιτική ηγεσία- αφού είναι παρόν και ο γ.γ του Υπουργείου.
Καταβάλλεται ενοίκιο περί των 3.000 ευρώ μηνιαίως, για ένα κτήριο, που μεταξύ άλλων είναι ακατάλληλο για τη στέγαση των υπηρεσιών, μη προσβάσημο σε άτομα με ειδικές ανάγκες και χωρίς να διαθέτει χώρο στάθμευσης για τα οχήματα του τμήματος.
Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα της Λευκάδας, και το αναφέρω παρενθετικά στη σημερινή μας συνάντηση, όμως σε αυτό το κτήριο που ήδη δεν επαρκεί για τη στέγαση του υπάρχοντος δυναμικού, επιδιώκετε με το νέο σχεδιασμό να στεγάσει περισσότερο κόσμο.

Επανέρχομαι στο θέμα μας.
Η συνολική Αστυνομική δύναμη του νησιού είναι 135 άτομα. Τα περισσότερα εξ αυτών υπηρετούν στη Λευκάδα και η δύναμη των υπόλοιπων Τμημάτων κυμαίνεται από 8 έως 17 άτομα.

Δεν θα σας κουράσω με αριθμούς, θα σας αναφέρω όμως ότι ο μόνιμος πληθυσμός του νομού Λευκάδας με βάση τη απογραφή του 2011 φτάνει τα 25. 720 άτομα.
Ο πληθυσμός αυτός 10πλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα οι ανάγκες αστυνόμευσης να είναι αυξημένες.

Στο ενδεχόμενο που κλείσει ένα από τμήματα της περιφέρειας του νομού, θα είναι αδύνατο εκ των πραγμάτων να υπάρξει άμεση αντίδραση στα περιστατικά της περιφέρειας, λόγω χιλιομετρικής απόστασης, ειδικά τώρα που οι οδικοί άξονες του νησιού έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες από τους σεισμούς.

Στην περίπτωση που καταργηθεί ένα από τα περιφερειακά Τμήματα, η ανταπόκριση στις κλήσεις των πολιτών, θα ξεπερνούν σε χρόνο την μία ώρα.
Θέλω να σας πληροφορήσω ότι η εγκληματικότητα στη Λευκάδα έχει από τους πιο χαμηλούς δείκτες εγκληματικότητας στη χώρα. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις Αστυνομικές Αρχές είναι μηδενική. Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει ότι, όπως είναι αυτή τη στιγμή οι δομές, λειτουργούν με άριστα αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών της Λευκάδας.
Και ερωτώ. Για πιο λόγο να αλλάξουμε αυτή την ισορροπία; Για πιο λόγο να μη σεβαστούμε αυτά τα αποτελέσματα και να διακινδυνεύσουμε την ανατροπή τους;

Δεν θέλω να σας κουράσω. Θα ολοκληρώσω με τον τρόπο που ξεκίνησα, γιατί είναι αυτό που με πονάει αυτή τη στιγμή.
Οι καταστροφές από το σεισμό στη Λευκάδα, βάζουν τους δικούς τους κανόνες.
Πάνω απ΄ όλα μπαίνουν οι άνθρωποι.
Και οι Λευκαδίτες τις τελευταίες ημέρες, αυτή τη στιγμή, δοκιμάζονται σκληρά και, πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα, σήμερα- αύριο θα έρθουν αντιμέτωποι και με βροχές και με κρύο.

Όλες οι κρατικές δομές πρέπει να μεριμνήσουν γι΄αυτούς.
Πόσο μάλλον οι Αστυνομικές δομές που αν μη τι άλλο ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας.
Τα Αστυνομικά Τμήματα λοιπόν πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.
Ο Αστυνομικός πρέπει να είναι παρόν.
Να προλαβαίνει κλοπές και λεηλασίες που ευνοούνται σε έκτακτες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνει τώρα η Λευκάδα.
Να καλύπτει το κενό ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών στο μέγιστο βαθμό.

Η Λευκάδα δεν πρέπει να μείνει ανοχύρωτη σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή.

Η κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων που επίκειται όχι μόνο δεν πρέπει να υλοποιηθεί άλλα αντίθετα πρέπει να ενισχυθούν μερικά από αυτά καθώς οι εξελίξεις στο νομό άλλα επιτάσσουν.
Πίστη όλων μας είναι ότι η Αστυνομία πρέπει να βρίσκεται κοντά στον πολίτη και να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Και το αίσθημα της ασφάλειας, δεν πρέπει να είναι προνόμιο λίγων.
Πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες και όλες οι περιφέρειες της χώρας.
Σας ευχαριστώ