Πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ζωγραφικής για την Μαρία Κατωπόδη

Το έχουμε ξαναπεί ότι το Μεγανήσι κρύβει πολύ ταλέντο μέσα του αλλά το συγκεκριμένο αξίζει όλα τα μπράβο του κόσμου.

Στον περσινό διαγωνισμό ζωγραφικής (ο οποίος βγήκε στην δημοσιότητα φέτος , πριν από λίγες μέρες, όπως και τα αποτελέσματα) η Μαρία όπως και άλλα παιδιά από το Ειδικό Σχολείο Τυφλών της Καλλιθέας, έφτιαξε τον κόσμο μέσα από τη δική της ματιά και βραβεύτηκε. Μαθήματα δύναμης και θέλησης από ένα ξεχωριστό παιδί . Χίλια Μπράβο Μαρία μου. Να έχεις πάντα επιτυχίες στη ζωούλα σου και να κάνεις τους γονείς σου και όλους μας περήφανους.

Όπως διαβάζουμε στην » Καθημερινή»

Τη δική τους οπτική του κόσμου έφτιαξαν μαθήτριες με προβλήματα όρασης, οι οποίες κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής χαρτών από παιδιά «Barbara Petchenik», με θέμα: «Ο τόπος μου στο σημερινό κόσμο». Οι μαθήτριες του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Μαρία Κατωπόδη και Χριστίνα Λούκο τιμήθηκαν με το πρώτο βραβείο, στην κατηγορία 9 έως 12 ετών, με το έργο: «Ο τόπος μου στο σημερινό κόσμο μέσα από τη δική μου οπτική». Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 189 έργα ζωγραφικής από 38 χώρες και επιλέχθηκαν για βράβευση 12 έργα από 4 κατηγορίες ηλικιών.

xarths-thumb-large

Ο χάρτης αφής που δημιούργησαν οι μαθήτριες αφορά σε έναν οκτάφυλλο χάρτη του 1838, με τίτλο «Χάρτης του Βασιλείου της Ελλάδος», δίγλωσσος (ελληνικά και γαλλικά), είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος που συντάχθηκε και εκτυπώθηκε στην Ελλάδα μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1832. Συντάχθηκε ως «παράγωγος» χάρτης, δηλαδή βασισμένος σε προϋπάρχοντες -ξένους χάρτες- και δεδομένα και αφιερώθηκε στον Όθωνα υπό Φερδινάρδου Αλδενχόβεν (Ferdinand Aldenhoven), του στρατιωτικού τοπογράφου και γνωστού περιηγητή στην Ελλάδα της εποχής από την Κολωνία.

Ο χάρτης δεν απεικονίζει μόνο το νέο κράτος εντός των πρώτων συνόρων, όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο του Λονδίνου (1832), με ένθετη απεικόνιση και ονοματοθεσία των 95 σημείων της συνοριογραμμής αλλά και την πρώτη φάση του γεωγραφικού οράματος της «εθνικής ολοκλήρωσης», μόλις έξι χρόνια πριν από την ιστορική ομιλία του Ιωάννη Κωλέττη στη Βουλή περί της Μεγάλης Ιδέας. Στον Χάρτη περιλαμβάνονται και περιοχές εκτός των τότε συνόρων του νέου κράτους, όπως τα Επτάνησα, η Θεσσαλία, η Ήπειρος και η Κρήτη, που θα ενσωματωθούν σταδιακά στο ελληνικό κράτος από το 1867 και μετά αλλά και η εμφατική «υπενθύμιση» Κόλπος Θεσσαλονίκης στο άνω κεντρικό άκρο του χάρτη.

πηγή: kathimerini.gr