Μεγανήσι…Στιγμές Νοέμβρη ’16.

Μεγανήσι…

Ο χειμώνας ξεκινάει την κρύα και  μελαγχολική του πορεία στις ζωές μας κι ο Νοέμβρης, ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου φεύγοντας κάνει επίσημη την είσοδο του.

Το νησί μας έγινε για τα καλά ησυχαστήριο, κι οι στιγμές μας έγιναν κι αυτές χειμωνιάτικες. Λιγότερο πίσω  μας το καλοκαίρι και περισσότερο μπροστά μας, προσαρμοσμένοι εντελώς στην εποχή , αμπώνοντας τις μέρες να περάσουν που ευτυχώς είναι μικρές και γρήγορα φεύγουν. Με μελαγχολική διάθεση που δένει απόλυτα με τα γύρω χρώματα.

Δεν φταίει ο τόπος , ούτε που είμαστε λίγοι εμείς που μείναμε εδώ.  Φταίει που  μεταφέρουμε μέσα μας τα σημάδια της εποχής ετούτης. Που βάζουμε την μαυρίλα του ουρανού στην ψυχή μας, που αφήνουμε το κρύο να παγώσει την καρδιά μας, και που κλεινόμαστε μέσα με το πρώτο σκοτάδι.

Ο Νοέμβρης είναι δύσκολος μήνας, αργός και περίεργος. Είναι όμως και μεταβατικός αφού σε περνάει σιγά σιγά αλλού. Κι έχει κάτι από όλες τις εποχές.

Κι ο δικός μας Νοέμβρης πέρασε αργά από το νησί. Και το άλλαξε.

Έγινε πιο σκούρο, πιο μουντό. Πιο  υγρό μα και πιο διάφανο.

Άλλαξε κάδρο με καφέ, μπλε,  πράσινα και κίτρινα χρώματα να κυριαρχούν στο οπτικό σου πεδίο. Με το κίτρινο και το καφέ να υπερισχύει από τα σωρό πεσμένα φύλλα των ακλάδευτων δέντρων. Παντού …

   Έγινε και πιο μικρό νομίζεις. Έχεις την αίσθηση ότι είναι μια σταλιά, κι είναι όλο δικό σου.  Μπορείς να το δεις να το περπατήσεις να το μυρίσεις, να το αγγίξεις,  όλο σε μια μέρα, ή όποτε θες,  χωρίς να σε εμποδίσει κανείς.  Οι δρόμοι, η θάλασσα οι πλατείες, τα μαγαζιά …είναι μόνο για σένα.

Και πιο άδειο. Στους δρόμους δεν συναντάς πολλούς. Ούτε πολλά αυτοκίνητα. Όσοι συνεχίζουν το περπάτημα,-κι είναι πολλοί –απολαμβάνουν μια ήσυχη διαδρομή.

Tο έργο παραμένει ίδιο όπως κάθε χρόνο. Οι στιγμές μας γεμίζουν με τις ίδιες ασχολίες και ανάλογα με τον καιρό. Στον ήλιο συνεχίζουν οι βόλτες , τα τσίπουρα, και το όρθιο κουτσομπολιό του δρόμου.

Η Θεια Δημήτρω ξαναμόλυσε την πετονιά στη θάλασσα και με δύσκολο φέτος αντίπαλο αφού η Αγαπούλα έχει ταράξει τις τσιπούρες. Οι ψαράδες  ξεφωνίζουν την ψαριά τους, η Λέτα συνεχίζει το περπάτημα με πιο σύντομη διαδρομή, κι οι λίγοι ηλικιωμένοι που κυκλοφορούν γκρινιάζουν ακόμα για την κομμένη σύνταξη.

Στη βροχή καμιά ομπρέλα περιφέρεται που και που χωρίς να διακρίνεται πάντα αυτός που την κρατάει. Λιγότερες οι καλημέρες οι καλησπέρες και οι καληνύχτες μας.

Στο μεταξύ αυξημένη είναι η οικοδομική δραστηριότητα, τα γκρεμίσματα τα φτιαξίματα, κι η κίνηση στους δρόμους από τα μεγάλα φορτηγά και τις μπετονιέρες. Αισιόδοξα μηνύματα αφού κάθε νέα οικοδομή σέρνει από πίσω της οικονομική άνθηση σε πολλούς κλάδους. Από το εισιτήριο του φέρι- μπωτ και τον πρωινό καφέ των εργατών  ως την καλοκαιρινή πελατεία.

Οι προβολές στην κινηματογραφική λέσχη ξεκίνησαν με αξιόλογες ταινίες,  αλλά ο τεχνικός αναζητά ακόμα την αιτία που η λεμονιά του εξακολουθεί να κάνει μεταλλαγμένα και κακοτράχαλα λεμόνια. Το περίεργο είναι ότι μέσα στα πολλά όμορφα μυρωδάτα ολοστρόγγυλα, βγαίνει κι ένα από δαύτα.

Λιγότερες και οι παρέες  που αποτελούνται από τους ίδιους ανθρώπους πάντα. Αυτούς που  στηρίζουν σταθερά τα ανοιχτά μαγαζάκια που παλεύουν να βγάλουν τα χειμωνιάτικα τους έξοδα. Και που ευτυχώς υπάρχουν για μας .

Η νυχτερινή ζωή μεταφέρθηκε στην ενδοχώρα και ξύπνησε το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι που τέτοια εποχή κρατάει περισσότερο ανοιχτά τα φώτα με τα μικρά καφενεδάκια που έγιναν στέκια χειμωνιάτικα. Τα φιλικά χαρτοπαίγνια δίνουν και παίρνουν και σκοτώνουν ευχάριστα την ώρα . Με ¨Θανάση» Δηλωτή και Τζογολί  μέχρι τις γιορτές που θα σοβαρέψουν λίγο τα πράγματα για το καλό του χρόνου.

Στα πιο σύγχρονα  μπαράκια ο απογευματινός καφές  και το ποτό της χαλάρωσης και του κους κους,  κρατάνε μέχρι αργά το απόγευμα με εξαίρεση τις μέρες που έχει μπάλα. Και κάπου εκεί   ο ερχομός των γιορτών σηματοδοτήθηκε από το πρώτο  πάρτι  στο » Βoom-Βοοm»  και το πρώτο χριστουγεννιάτικο στολίδι.

Τα  παιδιά του γυμνασίου λοιπόν, άνοιξαν τις εορταστικές εκδηλώσεις  που σκοπό έχουν τι άλλο; την συγκέντρωση χρημάτων για την εκδρομή τους. Οι  γονείς που βρέθηκαν εκεί είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν μεταξύ τους  και να ξεφύγουν λίγο από τα συνηθισμένα. Η πρώτη έξοδος του φετινού χειμώνα, που από ότι φαίνεται μας άνοιξε την όρεξη για πολλές ακόμα.

Τα πρόσφατα πένθη κράτησαν  δικαιολογημένα αρκετούς εκτός, όμως τα παιδιά ενισχύθηκαν από την πώληση των λαχνών.

Μεγάλη η συμμετοχή και στην φετινή εκδήλωση του πολυτεχνείου και στην απονομή του βραβείου Ροντογιάννη που φέτος απονεμήθηκε στον Πανογιώργο Μαυρομάτη.

Και ο καιρός άλλαζε συνεχώς  και μας μπέρδευε. Από την μία έβρεχε ασταμάτητα για μέρες. Τα πάντα έσταζαν , και το χώμα γρήγορα ξεπλύθηκε και έδιωξε εκείνη την μυρωδιά της χωματίλας που πρωτοβρέχεται. Μύριζε κανονικά χειμώνας. Κι ένα τεράστιο ουράνιο τόξο που ξεκινούσε από την Ζαβέρτα κι έφτανε στον Μύτικα  τόσο  εντυπωσιακό και καθάριο όπως μόνο εδώ στο Μεγανήσι το βλέπεις.

Κι ύστερα ήλιος και ζέστη . Γρήγορα μαζεύτηκαν τα ξύλα για το τζάκι. Ελιές φέτος δεν υπάρχουν. Είναι η χρονιά τέτοια…

Η βραδινή υγρασία όμως σου τσακίζει τα κόκαλα κι η πρασινίλα απλώνεται. Μικρή η μέρα και άπνοια, που να προλάβει να στεγνώσει ο τόπος. Κι έπειτα πάλι βροχή.. Μεταβατικός είπαμε ο μήνας σε μεταφέρει σιγά σιγά στο χειμώνα αλλά και απρόβλεπτος άστατος και επικίνδυνος …

 Και όπως  λέει μια παροιμία: «Στις δεκαφτά ή στις δεκοχτώ πέφτει η Πούλια στο γιαλό, και πίσω παραγγέλνει:  «μήτε τσομπάνος στα βουνά, μήτε γεωργός στους κάμπους».

Εκτός από την δύση της Πούλιας, όμως, την μεταβολή του καιρού προς το χειρότερο «μηνάει» λένε στο λαό η γιορτή του αγίου Μηνά, στις 11 Νοεμβρίου, ενώ στη γιορτή του αγίου Αντρέα, στις 30 Νοεμβρίου, το κρύο «αντριεύει».

Πολλές και σημαντικές και οι γιορτές του.Πολλοί κι εορταζόμενοι αυτό τον μήνα.

Ο Νεκτάριος, ο Φίλιππας, ο Μηνάς, ο Μιχάλης, ο Άγγελος, ο Ταξιάρχης, η Μαρία η Κατερίνα, ο Αντρέας. Χρόνια πολλά σε όλους.

Και γενέθλια φυσικά είχαμε και μια από όλες τις τούρτες έφτασε και σε μας.

Εκτός από γιορτές ο Νοέμβρης έφερε και ευχάριστα γεγονότα. Δυο γεννήσεις και ένας γάμος  έγραψαν  χαρούμενες στιγμές.

Η Κατερίνα και ο Σπύρος (Δάγλα) απέκτησαν το δεύτερο παιδάκι τους, ένα αγοράκι. Αγοράκι έφερε στον κόσμο και η Σοφία με τον Αντρέα(Καλλίνικο) το δεύτερο επίσης παιδάκι τους  ενώ ο Θοδωρής (Δάγλας) παντρεύτηκε με θρησκευτικό γάμο τη Μαρία στην Αθήνα.

Στη Ιταλία για ολιγοήμερες διακοπές βρέθηκε μεγάλη Μεγανησιώτικη παρέα. Αφού επισκέφτηκαν  σχεδόν όλη τη νότια Ιταλία, επέστρεψαν ενθουσιασμένοι και ξεκούραστοι , κι ακόμα μιλάνε γι αυτή τους την εμπειρία.Ανανέωσαν από τώρα το ραντεβού τους για του χρόνου όπου το πρόγραμμα έχει Βενετία-Μιλάνο. Και όσοι ζήλεψαν φέτος που δεν πήγαν ας ακολουθήσουν.

Άλλοι διασκεδάζουν έτσι, άλλοι πάνε στα μπουζούκια κρυφά αλλά…. την πατάνε ( Με τα sosial media ποτέ δεν ξέρεις από που θα σούρθει αγαπητέ μου), άλλοι πάλι όποτε βρουν μικρόφωνο βγάζουν τα απωθημένα τους, κι άλλοι προσπαθούν να φάνε σούσι στη Γλυφάδα…  Κι όλα αυτά την ώρα που ο Συν-έλληνας θυσιάζεται για τους πατριώτες του. Καλά …γελάτε εσείς. Όταν τον δείτε υποψήφιο βουλευτή Λευκάδας θα …κλαίτε. Κι άμα σου κουτάει μην τον ψηφίσεις  μετά.

Με την όρεξη νέων μελών και την εμπειρία παλαιοτέρων συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. του Μέντη με τον Αιμίλιο Πετρόπουλο να παραμένει πρόεδρος και τον Κώστα Κανέλλο (Σκρομ) να περνάει στην θέση του αντιπροέδρου στις τελευταίες εκλογές του Συλλόγου Μεγανησιωτών.

Το υπόλοιπο Δ.Σ. αποτελείται από τους:  Αθανίτη Πάνο, Μάντζαρη Τάσο, Καββαδά Γεωργία, Γεωργιάδη Θοδωρή,Κατωπόδη Βησσαρίωνα,Γελαδάρη Φάνη και Κατωπόδη Γιώργο (του Γρηγόρη).

Καλή επιτυχία  και δημιουργική θητεία. Και το χειμώνα τίποτα ρε παιδιά! Υπάρχουν αφορμές. Γιορτές… απόκριες…Όλο και κάτι μπορείτε να κάνετε …Όχι μόνο εκδηλώσεις και beach party το καλοκαίρι. Κι όχι τίποτε  άλλο, όλοι  μας δουλεύουμε και δεν μπορούμε να σας δούμε…

Με τσουχτερό κρύο ,  ένα απαγορευτικό, ένα δημοτικό συμβούλιο κι ένα πλούσιο μπουφέ στην γιορτή του Αγίου Αντρέα, είδαμε το Νοέμβρη να φεύγει. Κι έτσι πέρασαν οι στιγμές του. Με πιο χαρούμενη διάθεση ο Δεκέμβρης μπαίνει και η αναμονή των γιορτών δίνει μια άλλη αίσθηση. Διακοπές έρχονται , αργίες, γιορτές και ο καθένας για δικούς του λόγους ανυπομονεί. Άλλοι για να φύγουν, κάποιοι για να έρθουν, μερικοί για να δουλέψουν και κάποιοι άλλοι για να ξεκουραστούν. Αλλά όπως πάντα δυστυχώς υπάρχουν και κάποιοι που θα περάσουν δύσκολες γιορτές. Για προσωπικούς, οικονομικούς η  λόγους  υγείας … Και σε αυτούς θα στείλουμε όλη μας την αγάπη και την σκέψη μας.

Και με αυτό θα διώξουμε τον φετινό Νοέμβρη που επιτέλους τελειώνει.

Καλό μήνα, ήρεμο όμορφο και γιορτινό. Ραντεβού στις γιορτές….

Μέχρι να τα πούμε ξανά….Να είμαστε όλοι καλά!

Από Μεγανήσι….Καλό Βράδυ!