Από το χειρόγραφο του αντιστασιακού Γ. Σγουρού

732

Τα Λευκαδίτικα Νέα, τα οποία θεωρώ το μακράν καλύτερο και ποιοτικότερο σάιτ του τόπου μας (εξακολουθεί θαρρώ να είναι και το πρώτο σε επισκεψιμότητα) συνεχίζουν την παρουσίαση του χειρογράφου του αντιστασιακού Γ.Σγουρού. Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε δημοσιεύσει απόσπασμα που αναφερόταν στο Μεγανήσι και στον Λαμπράκη. Στην συνέχεια του χειρογράφου ξαναγίνεται αναφορά στο νησί μας. Το σχετικό απόσπασμα:

Σάββατο 22/4.

  Με μια βαρκούλα πέρασα στο Μεγανήσι στο Σπαρτοχώρι σύμφωνα με το σχέδιο που είχαμε καταστρώσει. Η δύναμη του ΕΛΑΣ εδώ ήταν 80 τουφέκια και δύο οπλοπολυβόλα. Με 4.000 περίπου φυσίγγια απ΄ αυτά τα 50 μπορούσαν να δράσουν έξω από το νησί, τα υπόλοιπα 30 και ένα οπλοπολυβόλο θα μένανε για να φρουρήσουν το νησί και να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα για σύμπτηξη αν παρίστατο ανάγκη.

  Για να καμουφλάρουν την αποστολή μου κάλεσα τον κόσμο να μιλήσω στην πλατεία με την ευκαιρία των εκλογών που γινότανε για να βγουν οι εκλέχτορες που θα βγάζανε τον εθνοσύμβουλο Λευκάδας. Στο χωριό είχε ακόμη πανηγύρι που γινότανε κάθε χρόνο του Αγ. Γεωργίου. Μίλησα για τη σημασία των εκλογών και τα αγαθά αποτελέσματα που θα είχαν για το συντονισμό του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα. Στην συγκέντρωση πήραν μέρος και οι δύο αδελφοί Νικολάρα που είχαν έρθη σε συγγενείς τους για το πανηγύρι.

  Το μεσημέρι έφυγα για την Εύγειρο για να συντονίσω και εκεί τη δουλειά. Έφθασα στην Εύγειρο αργά το απόγευμα.

Όλο το άρθρο εδώ.

(Πηγή: www.kolivas.de)