Μια ενδιαφέρουσα έκθεση χαρτών στην Λευκάδα

timthumb.php_

Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση χαρτών της Λευκάδας (σημ. ΜΤ: και συνακόλουθα του Μεγανησίου) λειτουργεί στην Πλατεία Μαρκά

Στο πλαίσιο της 153ης επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα

 

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση χαρτών (αποσπάσματα) της Λευκάδας εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 18 Μάη στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος» στην πλατεία «Μαρκά», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 153ης επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα. Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 31 Μάη 2017.

Στην έκθεση που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης ΑΠΘ, εκτίθενται 12 αποσπάσματα χαρτών της χαρτοθήκης της «Τρικογλείου Βιβλιοθήκης ΑΠΘ», που καλύπτουν μερικούς αιώνες, πριν την ενσωμάτωση των Επτανήσων στο Ελληνικό Κράτος καθώς και σχέδια του Δημήτρη Πετριτσόπουλου με αρχαία νομίσματα της Λευκάδας, όπως επίσης και ένας κατάλογος με τις κερδοφόρες εξαγωγές και εισαγωγές της Λευκάδας τα τέλη του 18ου αι., από το ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το 1794 και 1795 ο Xavier Scrofani.

Στην έκθεση εκτίθενται ακόμη σε ειδική βιτρίνα αντίγραφα χαρτών και σχεδίων από τη συλλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας.

Η ιστορία των εκθεμάτων φθάνει μέχρι τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. με τη Γεωγραφία του Πτολεμαίου και παλιότερα, με αποσπάσματα χαρτών που εκτυπώθηκαν από τον δέκατο πέμπτο αιώνα και ύστερα, μέχρι τα τέλη του δέκατου ένατου, με τη Λευκάδα για περίπου μισό αιώνα (1830-1881) να είναι στην παραμεθόριο του νεοϊδρυμένου Ελληνικού κράτους, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Λευκάδα δεν καταγράφεται («απουσιάζει») στον Δέκατο χάρτη (Tabula X) της Ευρώπης της Γεωγραφίας του Κλαύδιου Πτολεμαίου (2ος αι. μ.Χ.) που εκδόθηκε στη Ρώμη το 1490.

Τους χάρτες παρουσίασε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Χαρτογραφική Κληρονομιά της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης, ενώ την έκθεση οργάνωσε και επιμελήθηκε η Μαρία Γενιτσαρίου, Εικαστικός-Καλλιγράφος.

Φωτογραφίες με λεπτομέρειες στο σχετικό άρθρο ΕΔΩ