Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγανησιωτών “Ο ΜΕΝΤΗΣ” Αιμίλιος Πετρόπουλος στον Prisma 91,6

Με αφορμή τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συνδέσμου Μεγανησιωτών «Ο ΜΕΝΤΗΣ» αυτό το Καλοκαίρι αλλά και το συνέδριο του Φθινοπώρου, ο πρόεδρος του Αιμίλιος Πετρόπουλος μίλησε στο μαγκαζίνο του Prisma 91,6

 

Σας παραθέτουμε μέρος της εισήγησης για το συνέδριο του ΜΕΝΤΗ που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο στην Αθήνα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΕΝΤΗ

Α. ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο Σύνδεσμος Μεγανησιωτών ο ΜΕΝΤΗΣ το προηγούμενο χρόνο έκλεισε 40 χρόνια ζωής και δράσης. Το Δ.Σ με μια σειρά εκδηλώσεων τίμησε την 40χρονη πορεία του και στην Αθήνα και στο Μεγανήσι. Με αφορμή αυτό πάρθηκε απόφαση απο το ΔΣ να διαμορφωθεί λεύκωμα αφιερωμένο στη δράση του ΜΕΝΤΗ από το  1976 ως και τις μέρες μας. Παρά το γεγονός ότι είναι μια δύσκολη δουλειά εκτιμάμε ότι με την βοήθεια όλων θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στην έκδοση του.

Με  σύνθημα «40 χρόνια ο ΜΕΝΤΗΣ ταξιδεύει στο πλάι του Μεγανησιώτη», ο Σύνδεσμος δρα και ενώνει όλους τους Μεγανησιώτες αυτές τις δεκαετίες.
Από τις παρεμβάσεις για τα προβλήματα του νησιού (παιδεία, υγεία ,ιχθυοκαλλιέργειες, αγροτικά) από τα πολιτιστικά του δρώμενα (θεατρικές παραστάσεις, κυκλοφορία CD, ομάδες χορού προτάσεις για το θέατρο κα) άλλα και πρωτοβουλίες για τη διασκέδαση μας (χορούς, εκδρομές ,πάρτι) έκανε ένα σοβαρό βήμα ώστε να συσπειρώσει, να δυναμώσει τους δεσμούς των συμπατριωτών μας δένοντας όλες τις ηλικίες.

Ασφαλώς και όλη η πορεία του συλλόγου δεν ήταν ρόδινη. Υπήρξαν σκαμπανεβάσματα, δυσκολίες, ακόμα και παύση της λειτουργιάς του. Η αγάπη  για το νησί εκατοντάδων Μεγανησιωτών, που βρίσκονται στην Αθήνα και αλλού, ξανά ζωντάνεψαν το ΜΕΝΤΗ ως κινητήριο μοχλό  συσπείρωσης ,και προβληματισμού για να μένει ζωντανό το Μεγανησιώτικο στοιχείο και η παρέμβαση όλων μας γύρω από το νησί και τις ανάγκες του.

Σήμερα εκτιμάμε πως ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Σίγουρα οι συνθήκες όπως και οι ανάγκες είναι πολύ διαφορετικές από τη δεκαετία του 70΄του 80΄ του 90΄. Άλλη έννοια είχε τότε η συσπείρωση των Μεγανησιωτών και πολλή διαφορετική έχει σήμερα.

Ο ΜΕΝΤΗΣ με τη διοργάνωση αυτή επιδιώκει να συνεχίσει στις νέες συνθήκες επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο του ώστε με καλυτέρους όρους να συνεχίσει την έντονη δράση του πιο οργανωμένος πιο μαζικός με ισχυρά ποδάρια όπου ζει και κατοικεί ο Μεγανησιώτης.

Έτσι θα μπορέσει να δέσει πιο πολύ τους συμπατριώτες μας δίνοντας όλη τη βάση στο περιεχόμενο του συλλόγου, στο κλασικό ερώτημα που βάζουν συχνά πυκνά πολλοί: «με τι ασχολείται σήμερα  ο ΜΕΝΤΗΣ ;»

Αυτή είναι και η ουσία του συνεδρίου αυτό είναι που θέλουμε να συζητήσουμε να προβληματιστούμε να αποφασίσουμε. Η σοβαρότητα της δουλειάς εξηγεί και τις ανάγκες διεξαγωγής συνεδρίου. Θέλουμε όλοι οι καλεσμένοι (παλιά μέλη ΔΣ, φορείς του νησιού μας, δημοτική αρχή, προσωπικότητες μέλη του συλλόγου) συνολικά να πάρουμε απόφαση για την πορεία του.

Το ΔΣ θα παρουσιάσει τη γνώμη του για το σύλλογο και αυτό θα μπει προ συζήτηση, διόρθωση και απόφαση.

Στόχος όλων μας είναι το δυνάμωμα του ΜΕΝΤΗ ώστε όλοι μας να σταθούμε στον ΜΕΓΑΝΗΣΙΏΤΗ και στο ΜΕΓΑΝΗΣΙ!

Β.      ΠΛΕΥΡΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες που ζει σήμερα ο Μεγανησιωτης που δεν είναι διαφορετικες από οπουδήποτε πολίτη της χώρας, γίνεται κατανοητό πως σύλλογοι όπως ο δικός μας μπορούν και πρέπει να έχουν ζωή και δραστηριότητα γιατί η έννοια της συσπείρωσης της σύνδεσης είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Σίγουρα την πρώτη δεκαετία ο Σύνδεσμος έπαιζε το ρόλο του ανταμώματος των μεγανησιωτων. Η συσπείρωση είχε και αυτό το χαρακτήρα. Σήμερα αυτό έχει αντικατασταθεί από το κινητό το fb το διαδίκτυο. Επομένως όταν ο ΜΕΝΤΗΣ λέει συσπειρώνω τους μεγανησιωτες πρέπει να εξηγήσει στη νέα φάση τι εννοεί.

Συσπείρωση γύρω από τον σύλλογο σημαίνει

Α) Η συσπείρωση των συμπατριωτών μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι Μεγανησιωτες όπου και αν κατοικούν

 Β) Συσπείρωση για τα σημαντικά προβλήματα στο νησί

 Γ) Συσπείρωση για να μένει ζωντανή η λαϊκή παράδοση του νησιού μας στις νέες γενιές

 Δ) Ανάδειξη Μεγανησιωτών που ασχολούνται με την τέχνη και τον πολιτισμό

 ΤΟ Δ.Σ του ΜΕΝΤΗ

Πηγή: Σύνδεσμος Μεγανησιωτών “Ο ΜΕΝΤΗΣ”