Έκτακτη επιχορήγηση Σκουρλέτη σε νησιωτικούς δήμους

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 88 μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων της χώρας, για το 2018, με συνολικό ποσό ύψους 20.597.000 ευρώ, εξήγγειλε σήμερα το μεσημέρι από το δημαρχείο του Δήμου Καλαμπάκας, ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Πάνος Σκουρλέτης ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στο Νομό Τρικάλων. Αναφερόμενος σε αυτή την έκτακτη ενίσχυση ο κ. Σκουρλέτης και απαντώντας στο δήμαρχο Καλαμπάκας κ. Χρήστο Σινάνη, τόνισε χαρακτηριστικά, πως είναι κάτι που μέχρι να ολοκληρωθεί η κατηγοριοποίηση των δήμων που θα οδηγήσει σε νέα κριτήρια κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων, εμείς θα το κάνουμε. Και πρόσθεσε:

«Θα δίνουμε μια ενίσχυση, ακριβώς για να στηρίξουμε αυτούς τους ορεινούς δήμους. Και προφανώς είναι πιο πολύ δυνατό το μήνυμα όταν αυτό δεν γίνεται μέσα από την Αθήνα, όταν γίνεται επί τόπου». Ο υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να απαντήσει και σε διάφορα αιτήματα που έθεσε ο δήμαρχος Καλαμπάκας, για την ευρύτερη περιοχή.

Το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανακοινώθηκε, ενισχύει εκτάκτως τους Δήμους αυτών των κατηγοριών για δεύτερο διαδοχικό έτος, αντιλαμβανόμενο τις επιπρόσθετες δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι, συγκριτικά με δήμους άλλων κατηγοριών. Για αυτό και τα κριτήρια κατανομής της ενίσχυσης καθορίζονται βάσει γεωμορφολογικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών, συνδεόμενων με τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα και τον πραγματικό πληθυσμό, όπως επισημαίνεται στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

Οι ενισχύσεις διατίθενται στους δικαιούχους δήμους για την κάλυψη είτε λειτουργικών τους δαπανών είτε για επενδυτικές τους δραστηριότητες και έργα, θα αποδοθούν δε με χρηματικές εντολές του υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

(Πηγή: Newsroom)

Σύμφωνα με την κατανομή το Μεγανήσι θα ενισχυθεί με 178.800 ευρώ.

(Πηγή: kolivas.de)

Εντωμεταξύ μετά το Πάσχα θα ψηφιστεί και το νέο νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη:

Σε δύο εβδομάδες θα παρουσιαστεί και μετά το Πάσχα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το νέο «Καλλικράτη». Αυτό τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο 247 o υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης επισπεύδοντας το χρονοδιάγραμμα των δύο μηνών που ο ίδιος είχε προαναγγείλει πριν από μία εβδομάδα.   «Τέλη του μήνα θα έχουμε το νομοσχέδιο των θεσμικών αλλαγών ώστε μετά το Πάσχα να το ψηφίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης. Αναφορικά με το γεγονός ότι έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την παρουσίαση του σχετικού πορίσματος και ακόμη δεν έχουμε κείμενο νομοσχεδίου ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι κακό που έχει περάσει πολύς χρόνος. Καλό είναι να προαναγγέλλεις και όχι να αιφνιδιάζεις».

Για το χρόνο της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι θα μετακινηθούν από το Μάιο του 2019 το φθινόπωρο του ίδιου έτους. «Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, επειδή πρέπει να αποσυσχετιστούν από τις ευρωεκλογές, αυτό έκανε κακό το λένε όλοι, πάνε για το φθινόπωρο του 2019», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο υπουργός Εσωτερικών όταν ρωτήθηκε για τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που κάνει ή θέλει να κάνει στο υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι είναι:

-Ο διαγωνισμός για τις 8.800 προσλήψεις μόννιμων στους δήμους, για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια

-Το νομοσχέδιο που θα εισαγάγει την απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

(aftodioikisi.gr)