Απάντηση Π.Κονιδάρη σε επιστολή συλλόγου «Αγ.Μαρίνα»

Απάντηση Π.Κονιδάρη σε σύλλογο «Αγ.Μαρίνα»

Αγαπητοί κύριοι/κυρίες του Πολιτιστικού- Εξωραϊστικού- Περιβαλλοντολογικού- Αθλητικού- Επιμορφωτικού και Τουριστικού συλλόγου Βαυκερής «Η Αγία Μαρίνα»,

Δηλώνω την θλίψη μου που μέχρι πριν λίγες ώρες αγνοούσα την ύπαρξη του αναμφίβολα σημαντικού συλλόγου σας, μολονότι εσείς όχι μόνο δεν αγνοείτε την δική μου ταπεινή ύπαρξη αλλά παρακολουθείτε επισταμένως και εξ αποστάσεως (κάποια από) τα λεγόμενά μου και μάλιστα σπεύδετε να τα στηλιτεύσετε όπου δει. Αξιοθαύμαστο!

Να δηλώσω επίσης ότι η έκπληξη είναι όλη δική μου, μιας και, όπως ανέφερα, δεν σας γνωρίζω καν, πόσω μάλλον να έχουμε συνδιαλεχθεί στο παρελθόν. Άρα το πότε ακριβώς «δυσκολεύτηκα να σας απαντήσω», παραμένει για μένα μυστήριο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν συνηθίζεται να κάνουν διαδικτυακό διάλογο με ανεξάρτητα πρόσωπα και φορείς, υπάρχουν τα κατάλληλα όργανα για κάτι τέτοιο (πχ δημοτικό συμβούλιο). Για σας θα κάνω ωστόσο μία μικρή εξαίρεση, μπροστά στον ορατό κίνδυνο να μου προσάψετε -μαζί με τα άλλα- και την φυγομαχία. Η έκπληξή μου ωστόσο δεν σταματάει εδώ, μιας και παρατηρώ ότι ανακινείτε ένα θέμα που (τουλάχιστον σαν πολιτική απόφαση) έχει κλείσει, αφού η σύμβαση που αποκαλείτε «ιστορική» έχει ψηφιστεί από το ΔΣ του Μεγανησίου, έστω και με ισχνή πλειοψηφία 7-6. Άρα αυτό που σας απασχολεί δεν είναι η τύχη της σύμβασης αλλά κάτι άλλο, το οποίο και θα επιχειρήσω να αναλύσω στην συνέχεια της απάντησής μου.

Σε αυτό το σημείο βέβαια θα μου επιτρέψετε να παραπονεθώ γιατί αν και με παρακολουθείτε στενά δεν προσέχετε όλα όσα λέω ή ίσως τα ξεδιαλέγετε κατά το δοκούν. Να τα εξηγήσω λοιπόν κι από εδώ, μιας και μπορεί να διέφυγαν της λύγκειας προσοχής σας. Καταρχήν δεν είμαι «εγώ», αλλά μια ολόκληρη δημοτική παράταξη που εκπροσωπεί, αν μη τι άλλο, το 47% των Μεγανησιωτών. Η παράταξη αυτή έχει όργανα που δημοκρατικά συναποφασίζουν την στάση της και ο επικεφαλής της (η ταπεινότητά μου) είναι μεταξύ άλλων και εκφραστής των αποφάσεων αυτών. Ποιός σας είπε λοιπόν ότι εγώ και η παράταξή μου δεν θέλαμε μία σύμβαση με τον δήμο Λευκάδας; Το δηλώσαμε ξεκάθαρα αυτό. Εξάλλου ήμασταν από αυτούς που είχαν ξεκινήσει αυτή την ιστορία από το 2011. Αυτό όμως που προσπαθήσαμε εξαρχής ήταν να απορρίψουμε τους επαχθείς όρους, να τους επαναδιαπραγματευτούμε και να προτείνουμε λύσεις στα μεταξύ μας αγκάθια, αρκετές από τις οποίες έγιναν αποδεκτές. Με λίγα λόγια κάναμε την δουλειά μας με γνώμονα το συμφέρον του Μεγανησίου.

Πάμε τώρα στην ουσία του πράγματος, με την άδειά σας πάντα. Είναι ή δεν είναι το νερό κοινωνικό αγαθό; Ή αντίθετα, είναι εμπόρευμα; Αυτό είναι θαρρώ ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει η συζήτηση. Ή ίσως να τελειώσει, μιας και στο κείμενό σας παρατηρώ ότι λέτε «η γεώτρηση της Βαυκερής» (με ιδιοκτησιακή κι όχι με γεωγραφική χροιά) και παρακάτω μου ζητάτε να σας πω «ευχαριστώ», για το νερό που θεωρείτε ότι χαρίζετε στο νησί μου. Αν διαφωνούμε σε αυτά τα ερωτήματα, αν δηλαδή για σας το νερό του Θεού και της Φύσης είναι ιδιοκτησία ή εμπόρευμα, λυπάμαι αλλά δεν έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε.

Πιστεύω ωστόσο ότι έχετε κι εσείς την ίδια άποψη, ότι δηλαδή το νερό ανήκει σε όλους. Πρωτίστως σε αυτούς που διψούν και μετά σε αυτούς που αρδεύουν κ.ό.κ. Το ίδιο λέει και η σύμβαση το ίδιο ισχυρίζονται (στα λόγια) και οι δύο δημοτικές μας αρχές αλλά και ο νόμος 3199/2003 του κράτους μας και η σχετική οδηγία της Ε.Ε. και η ίδια η Ηθική. Η μόνη λογική χρέωσης νερού δεν μπορεί να είναι παρά μόνο η ανταποδοτικότητα. Υπάρχει ανταποδοτικότητα στην περίπτωση μας; Όχι βέβαια! Θα γνωρίζετε καλά ότι όλο το κόστος άντλησης νερού (ακόμα κι αυτού με το οποίο ποτίζετε εκεί στην Βαυκερή), αποθήκευσης, δικτύων, ζημιών, ΔΕΗ κτλ βαραίνει παλαιόθεν τον Δήμο Μεγανησίου. Άρα από πού προκύπτει το τιμολόγιο; Ποιο είναι το κόστος για τον δήμο Λευκάδας για να το χρεώσει μετά στον μικρότερο γείτονά του; Η ερώτηση είναι ρητορική και η απάντηση είναι εύκολη: κανένα! Γι’ αυτό και η δική μας λογική πρόταση ήταν να πάρει το κόστος της ΔΕΗ (κάπου 8.000 τον χρόνο- ή έστω μέρος του) ο δήμος Λευκάδας, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον το έρεισμα της ανταποδοτικότητας. Δεν έγινε αποδεκτή, άρα το ποσό που θα πληρώνει το Μεγανήσι (12-15.000 τον χρόνο) λέγεται απλά και καθαρά: χαράτσι! Εσείς στην Βαυκερή πείτε το αλλιώς άμα επιθυμείτε, η ουσία δεν αλλάζει.

Με κατηγορείτε επίσης ότι αποκάλεσα «δική μας» την γεώτρηση. Μα, από όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι δεν αναφέρομαι στο νερό (αν και ο δήμος μας έχει άδεια χρήσης του μέχρι 150.000 κυβικά), αλλά στα τεχνικά κομμάτια, δίκτυα, πομόνα κτλ που έχουν φτιαχτεί με λεφτά των Μεγανησιωτών. Μην μου πείτε ότι αμφισβητείτε ακόμα κι αυτό, γιατί θα με βάλετε σε σφοδρές υποψίες!

Μου προσάπτετε ακόμα ότι «είναι απολύτως ψευδές» ότι απείλησε κάποιος να μας κόψει το νερό. Πάλι φαίνεται ότι δεν παρακολουθείτε όλα όσα λέω. Το αντίθετο ισχυρίστηκα στο δημοτικό συμβούλιο! Η θέση μας ήταν ότι κανείς δεν μπορεί ηθικά και νομικά να κόψει το νερό του Μεγανησίου (κάτι που επιβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχός σας όταν ρωτήθηκε). Αυτό το οποίο λέτε, καλλιεργήθηκε εντέχνως και ειπώθηκε μάλιστα δημοσίως από τον δήμαρχό μας, τον κο Δάγλα, ενώ ήταν και ο λόγος που επικαλέστηκαν αρκετοί σύμβουλοι για να υπερψηφίσουν το σχέδιο σύμβασης! Σε άλλους λοιπόν θα πρέπει να απευθυνθείτε για τα περί εκβιασμών! Εμείς είπαμε την αλήθεια στους Μεγανησιώτες.

Όσο για την Βαυκερή, την ιστορία της και τους ανθρώπους της τρέφω μόνο σεβασμό, αν αυτό σας ανακουφίζει κάπως. Έχετε τα δικά σας προβλήματα και προσπαθείτε εναγωνίως να τα λύσετε, κι αυτό το κατανοώ και συμπαρίσταμαι. Δεν είναι όμως το Μεγανήσι υπεύθυνο για τα όποια προβλήματά σας. Από την μεριά μας δίνουμε τους δικούς μας αγώνες για τα δικά μας προβλήματα, που ενδεχομένως ενίοτε και να ταυτίζονται με αυτά της Βαυκερής.  Πριν πάντως μπείτε στον κόπο να μου κάνετε μαθήματα δημοκρατίας και να προεξοφλήσετε ότι «κανείς δεν θα συμφωνήσει με την συμπεριφορά μου» θα έπρεπε να έχετε ρωτήσει. Ίσως τότε μαθαίνατε ότι η κοινωνία του Μεγανησίου έχει εδώ και πολλά χρόνια βγάλει τα συμπεράσματά της για «την συμπεριφορά μου», για την ανθρώπινη ή την πολιτική επάρκειά μου και ίσως και γι’ αυτό με εκλέγει είκοσι συναπτά έτη σε θέσεις ευθύνης.

Πάμε τώρα και στον πυρήνα της ανακοίνωσης που δεν είναι άλλος από την (κωμική, επιτρέψτε μου) προσπάθεια σπίλωσης χαρακτήρα. Ποιου; Μα, του… ενοχλητικού! Εκείνου που δεν κρύβει κάτω από το χαλί ότι ο δήμος Λευκάδας δεν κρατάει ούτε καν τα «αριστερά» προσχήματα και πουλάει το νερό στον μικρότερο όμορο δήμο του μετατρέποντας μια πολιτική και κοινωνική συμφωνία σε εμπορική. Αυτοί αγαπητοί κύριοι που με την επιστολή σας προσπαθείτε να προστατεύσετε είναι όσοι αισθάνονται ότι γρατζουνίζει το καθωσπρέπει προφίλ τους η λέξη «χαράτσι». Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά πολύ φοβάμαι ότι είναι εμμέσως και οι υποβολείς του κειμένου.

Αγαπητοί φίλοι Βαυκεριώτες, οι δημότες μας δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν, αντίθετα έχουν να μοιράσουν και να αγωνιστούν για κοινά προβλήματα. Μην κουνάτε λοιπόν με διδακτισμό το δάχτυλο σε κάποιον που αγωνίζεται δεκαετίες για τον τόπο του με συνέπεια και αυταπάρνηση. Κάποιον που σε τελική ανάλυση δεν σας διοικεί, δεν σας δυναστεύει, ούτε κι έχει τέτοιο σκοπό. Κουνήστε το καλύτερα σε εκείνους που σας διοικούν, εντός κι εκτός Λευκάδας, σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι να σας λύνουν τα προβλήματα, αγωνιστείτε για τα δίκια σας. Μόνο έτσι θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο σας.

 

Παναγιώτης Κονιδάρης

Φαρμακοποιός-Συγγραφέας

Επικεφαλής δ.π. «Μεγανήσι, μαζί στο μέλλον»

Μεγανήσι 26-03-2018