Ομόφωνα ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός, μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης και μεμονωμένων συμβούλων.

Και να που εντέλει (και μετά τα…τέλη), 7 του Μάη, ήρθε ο Προϋπολογισμός στο δημοτικό συμβούλιο για πρώτη φορά και  μάλιστα ψηφίστηκε ομόφωνα, κάτι σπάνιο, αν όχι πρωτοφανές στα χρονικά του δήμου μας. Ποιος προϋπολογισμός όμως; Αυτός της δημοτικής αρχής; Όχι ακριβώς…

Τα βίντεο που θα αναρτηθούν στο επόμενο διάστημα θα διαφωτίσουν πλήρως το τι διημείφθη, ωστόσο η χθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 επεφύλασσε αρκετά… highlights! Ας δούμε μερικά.

-Ο κύριος δήμαρχος ήταν ο πρώτος που ανέβασε τους τόνους στην προσπάθειά του να καταδείξει την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος. Προσπάθησε επίσης να δικαιολογήσει την θέση του και τους χειρισμούς του έως τώρα, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως φάνηκε. Χαρακτήρισε τον παρόντα προϋπολογισμό, «προϋπολογισμό ανάγκης», με χαμηλή ΣΑΤΑ και πενιχρά έσοδα.

-Την τοποθέτηση του κυρίου Δάγλα ακολούθησε μπαράζ κατηγοριών και πολιτικής επίθεσης από όλες τις πτέρυγες για τους χειρισμούς του σε σχέση με τον προϋπολογισμό και τα τέλη και τα έγγραφά του προς τις υπηρεσίες και το υπουργείο, όπου μεταξύ άλλων κατηγορούσε για «δόλο» τους συμβούλους!

-Τον χορό έσυρε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κος Π. Κονιδάρης. Αφού εξήγησε το σήριαλ των τελών και τοποθετήθηκε για την μεγάλη σημασία που έχει ένας προϋπολογισμός (απεικονίζει την φιλοσοφία, το σχέδιο και την πολιτική βούληση μιας δημοτικής αρχής), εξαπέλυσε επίθεση στον κύριο δήμαρχο για το ότι δεν έφερε τον Προϋπολογισμό από τις 15 Νοέμβρη που προβλέπει ο νόμος, για το ότι έστειλε έγγραφα για να κυνηγήσει τους συμβούλους, για το ότι είχε στα χέρια του εντολή από το Υπουργείο προς την Αποκεντρωμένη (από τις 7 Μάρτη) για να προχωρήσει σε ψήφιση προϋπολογισμού και γιατί δεν το έπραξε; Κατόπιν εξήγησε ότι κάποια πράγματα στον προϋπολογισμό είναι στάνταρ και δεν αλλάζουν, όμως πρότεινε να γίνει συζήτηση κωδικό τον κωδικό. Η βούληση της αντιπολίτευσης, εξήγησε, ήταν να παρέμβει με προτάσεις και στο ψηφισθέν Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά δεν θέλει να ρισκάρει μια πιθανή ακύρωση από την οικεία Αποκεντρωμένη (χωρίς να έχει γίνει εκ των προτέρων αναμόρφωσή του) που έχει κάνει όσα έχει κάνει έως τώρα συνάμα με τις παρεμβάσεις του δημάρχου. «Η ευθύνη που φθάσαμε έως εδώ έχει ονοματεπώνυμο» κατέληξε, «όμως το συμβούλιο ελπίζω ότι θα κάνει το καθήκον του».

-Ακολούθησε επίθεση προς τον κο δήμαρχο και από τον τ.Αντιδήμαρχο κο Θ.Κονιδάρη, για τους ίδιους λόγους, μιας και δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη των εγγράφων και τα οποία ήταν εν γνώσει του δημάρχου μόνο. Γι’ αυτό δεν ήταν απαραίτητη η 4η ψηφοφορία για τέλη, τόνισε ο σύμβουλος, για να επιτεθεί μετά και στα «παπαγαλάκια» της δημοτικής αρχής που τον στοχοποίησαν, όπως ισχυρίστηκε, επειδή καταψήφισε. «Πρέπει να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα» κατέληξε.

Δριμεία επίθεση με επιχειρήματα που αποδομούσαν τις δικαιολογίες του κου Δάγλα και με αναφορά σε συγκεκριμένα έγγραφα και από τον δ.σ. κο Γ.Αυγερινό, ο οποίος απέδωσε εκ νέου και απολύτως τις ευθύνες στον κο δήμαρχο.

-Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι. Αίσθηση προκάλεσε επίσης και η διαφοροποίηση του Αντιδημάρχου Λάμπρου Δάγλα, ο οποίος μάλιστα αφού είπε «όλοι έχουμε καταλάβει πως φτάσαμε έως εδώ» κατέθεσε εγγράφως στο σώμα κάποιες δικές του αντιπροτάσεις για τον προϋπολογισμό  οι οποίες, όπως φάνηκε λίγο αργότερα, συνέπιπταν με αρκετές τις αντιπολίτευσης.

– Μεγαλύτερη αίσθηση ωστόσο προκάλεσε και η φράση του κυρίου δημάρχου σε κάποια στιγμή έντασης, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση: «Επειδή έχετε την πλειοψηφία (!;!) δεν θα μας βαρέσετε κιόλας!». Σύμβουλος της συμπολίτευσης σχολίασε χαμογελώντας, αμέσως μετά: «Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;», μια ιστορική φράση, για όσους δεν θυμούνται, του Κ.Καραμανλή με αφορμή την δολοφονία Λαμπράκη.

-Μετά την ουσιαστική απόδοση ευθυνών ακολούθησε η επίσης ουσιαστική και λεπτομερής, κατά κωδικό, κουβέντα πάνω στον προϋπολογισμό. Τις διαφοροποιήσεις της σε πολλούς κωδικούς εξέφρασε η αντιπολίτευση μεταφέροντας ποσά σε άλλους κωδικούς, προτείνοντας κάποια επιπλέον έργα, όπως είχαν διατυπωθεί από τους Παρέδρους και επιφυλασσόμενη για την πρώτη αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος. Οι προτάσεις αυτές έγιναν αποδεκτές στο μεγαλύτερο τμήμα τους. Προτάθηκαν από τους ανεξάρτητους συμβούλους, αλλά και τους συμπολιτευόμενους κάποιες επί μέρους αλλαγές κι έτσι διαμορφώθηκε ένας προϋπολογισμός, με βάση το προσχέδιο και τις αλλαγές της αντιπολίτευσης και με την συμμετοχή όλων, ο οποίος και υπερψηφίστηκε ομοφώνως.

-Μολονότι η κατάσταση όδευε προς την προαναφερθείσα κατάληξη, κάποια στιγμή πριν την ψηφοφορία, δημιουργήθηκε ξανά ένταση όταν πήγε να τοποθετηθεί ο κος Αντιδήμαρχος και ο κος δήμαρχος τον διέκοψε, με αποτέλεσμα να λογοφέρουν και ο πρώτος να αποχωρήσει λέγοντας «ντροπή σου!» για να ακούσει τα ανάλογα…

-Πριν το ΔΣ μοιράστηκε στους συμβούλους έγγραφο που αποστέλλεται προς τον Πρόεδρο Εφετών στην Πάτρα από την Αποκεντρωμένη, ώστε να προχωρήσει την πειθαρχική διαδικασία για όλα τα μέλη του ΔΣ! Το γεγονός στιγμάτισε ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης (καθώς και ο κος Αργύρης), λέγοντας ότι η Αποκεντρωμένη έχει εξαντλήσει την αυθαιρεσία και την αντιδημοκρατικότητά της.

– Απομένει βέβαια να δούμε και την στάση της Αποκεντρωμένης στην νέα ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για τον προϋπολογισμό για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο, αν και νομίζουμε ότι όλα αυτά που ζήσαμε αυτό το διάστημα δεν ανήκουν παρά στις πλάγιες μεθόδους που μας έχουν –δυστυχώς- συνηθίσει ορισμένοι κρατικοί λειτουργοί.