Η παρουσίαση της Ν.Γαλανίδου για το σπήλαιο στον Κυθρό

Την Τετάρτη 29 /01/2020, όπως είχαμε ανακοινώσει παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών η μελέτη και η έρευνα που διεξαγάγει το Πανεπιστήμιο Κρήτης (η καθηγήτρια αρχαιολογίας Νένα Γαλανίδου είναι επικεφαλής, αλλά μιλάμε για μια πλειάδα επιστημόνων που συμμετέχουν) στο κεντρικό Ιόνιο με σημείο αναφοράς το Μεγανήσι και ειδικότερα την νήσο Κυθρό.

Η παρουσίαση είχε τίτλο: «Η ανασκαφή στο Σπήλαιο του Πάνθηρα στην νησίδα Κυθρός»

Οι βασικοί άξονες της παρουσίασης αναφέρονται στην διαφάνεια, όπως φωτογραφήθηκε:

Στην παρουσίαση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην δήμαρχος Μεγανησίου κος Στάθης Ζαβιτσάνος (στον οποίο και έγινε αναφορά μιας και ήταν εμπνευστής και αρωγός της όλης προσπάθειας από το ξεκίνημά της), ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κος Μάκης Κατωπόδης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λευκάδας κος Σκιαδαρέσης, καθώς και η Γραμματέας Νησιωτικής πολιτικής και Αιγαίου.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα και η αξία τους είναι ένα μόνο μέρος από το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα,  την παρακαταθήκη που βρήκε και την οποία καλέστηκε να διαχειριστεί η σημερινή δημοτική αρχή. Την κατανόησε, την αξιοποίησε; Ούτε καν ασχολήθηκε αυτά τα πέντε χρόνια!

Η παρουσία του κυρίου Μ.Κατωπόδη στην ομιλία της κας Γαλανίδου ελπίζουμε να σηματοδοτεί μια αλλαγή συμπεριφοράς και διάθεσης της δημοτικής αρχής απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά, τον αρχαιολογικό μας πλούτο και την υπεραξία που αυτά έχουν, και να μην ήταν μια εθιμοτυπική παρουσία. Αυτό όμως θα φανεί σύντομα, στην πράξη.