Επίσκεψη επισήμων στο Μεγανήσι και στον Κυθρό για τις ανασκαφές της Γαλανίδου

Μετά την δημοσιότητα που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια το θέμα της πολύ σημαντικής ανασκαφής στον Κυθρό (αλλά και όλα τα υπόλοιπα ευρήματα στο Μεγανήσι), άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον πολιτικοί παράγοντες, αλλά και τοπικοί αιρετοί, αν και κάπως όψιμα οι τελευταίοι. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέμε εμείς.

Με αφορμή λοιπόν της επίσκεψής της στις πληγείσες από τον «Ιανό» περιοχές, η Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κα Χρ.Καλογήρου θα επισκεφτεί την Παρασκευή 9/10 και το Μεγανήσι με πρώτο σταθμό την ανασκαφή στον Κυθρό!

Μια ανασκαφή για την οποία και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαρχής, μετά και την σχετική διάλεξη της  υπεύθυνης αρχαιολόγου κας Νένας Γαλανίδου (σσ: να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου είχε από το 2019 χρηματοδοτήσει, έστω και δειλά την ερευνητική διαδικασία στο Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου κι αυτή ήταν η παρουσίαση εκείνων των αποτελεσμάτων). Άρα μιλάμε για ανασκαφή για την οποία έχει ήδη συνεργαστεί το Υπουργείο με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (όχι όμως και ο δήμος Μεγανησίου, ο οποίος μόνο πρόσφατα δείχνει να νοιάζεται).

Μεσολάβησε επίσκεψή της αρχαιολόγου κας Γαλανίδου (μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΣ κο Μ. Κατωπόδη) στο Υπουργείο στο τέλος Σεπτέμβρη, όπου και έγινε πιο λεπτομερής ενημέρωση.

Να σημειωθεί ότι μαζί με την κα Καλογήρου θα επισκεφτούν το Μεγανήσι η Γ.Γ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κα Β. Λοΐζου καθώς και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρ. Κράτσα.

Ελπίζουμε όλοι αυτοί να στηρίξουν και έμπρακτα την προσπάθεια που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η εξαιρετική ομάδα επιστημόνων που εργάζεται μαζί και γύρω από την καθηγήτρια Γαλανίδου, ώστε η εξαιρετικά σημαντική αυτή ανασκαφή που έβαλε για πρώτη φορά το Μεγανήσι στον Παγκόσμιο Αρχαιολογικό χάρτη να ολοκληρωθεί πλήρως και με τον καλύτερο τρόπο. Γιατί μόνο έτσι θα αποτελέσει τελικά μια τεράστια παρακαταθήκη με ιστορικά, επιστημονικά, τουριστικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά εν τέλει οφέλη, με κερδισμένο το σύνολο της μεγανησιώτικης κοινωνίας.