Κάλεσμα ΕΚ για την πανελλαδική ημέρα δράσης για την Υγεία.

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, email: ergatlef@otenet.gr

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 28/1 9:00 πμ – ΠΥΛΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

(τηρώντας όλα τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας)

 

Η κυβέρνηση αρνείται για πολλοστή φορά να αναλάβει τις δικές της ευθύνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αρνείται να χρηματοδοτήσει και να αξιοποιήσει κρίσιμα υγειονομικά «εργαλεία» όπως την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), και την επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμούμε τα μαζικά test.Αναπόσπαστο χαρακτηριστικό αποτελεί η θωράκιση των νοσοκομείων με νέες ΜΕΘ στο ύψος των αναγκών της πανδημίας και όχι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα το προϋπολογισμού για την Υγεία το 2021 που προβλέπει μείωση (!) στα κονδύλια για τη Δημόσια Υγεία.

Επιτακτική ανάγκη είναι να αυξηθούν τα μέσα ατομικής προστασίας στους χώρους δουλειάς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία. Αυτοί οι χώροι είναι που αποτελούν εστίες υπέρ-μετάδοσης του κορονοϊού.Η ολοένα εξελισσόμενη  φαρμακευτική θεραπεία και το εμβόλιο είναι επίσης, σημαντικά όπλα στην αντιμετώπιση της πανδημίας που όμως σκοντάφτουν στο γεγονός ότι το φάρμακο είναι πανάκριβο εμπόρευμα στα χέρια των πολυεθνικών. Τις συνέπειες αυτής της εμπορευματοποίησης τις βλέπουμε καθημερινά με τις ελλείψεις σε συγκεκριμένα φάρμακα αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του κορονοϊού καθώς και στην παραγωγή και διάθεση των ίδιων των εμβολίων.

Η κυβέρνηση έχει φροντίσει να υπονομεύσει ακόμα και τα ίδια τα σχέδια «επί χάρτου» που έχει εκπονήσει η ίδια και διαφήμιζε το προηγούμενο διάστημα, αφού μόνο περίπου το 10% του αρχικού αριθμού των εμβολιαστικών κέντρων που είχε σχεδιάσει θα δημιουργηθούν τελικά. Ακόμα περισσότερο, φορτώνει στα είδη επιβαρυμένα νοσοκομεία την διαδικασία του εμβολιασμού χρησιμοποιώντας προσωπικό από το ήδη υπάρχον που δεν επαρκεί ούτε για τις βασικές ανάγκες της λειτουργίας στο νοσοκομείων.

Η περίπτωση του Νομού Λευκάδας είναι χαρακτηριστική, όπου η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει το Νοσοκομείο Λευκάδας και το Κέντρο Υγείας βασιλικής σε εμβολιαστικά κέντρα τη στιγμή που με το υπάρχον προσωπικό ουσιαστικά υπολειτουργούν.

 

            Μόνο με τους εργαζόμενους και όλο το λαό στο δρόμο του αγώνα, μέσα από τα σωματεία μας, τους συλλογικούς φορείς, μπορεί να κάνει πίσω η κυβέρνηση από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της για την αντιμετώπιση της πανδημίας με κριτήριο τα κέρδη των λίγων και όχι την υγεία του λαού.

 

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία.
  • Πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας κλπ) με μόνιμο προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και κινητές μονάδες για τον εμβολιασμό και παρακολούθηση κατ’ οίκον όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα . Άμεση ενίσχυση τους με προσωπικό και εξοπλισμό.
  • Τακτικά επαναλαμβανόμενα test και επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών με όρους και πληρωμή δημοσίου σε ένα κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση συνολικά της πανδημίας.

 

25-1-2021