Δελτίο τύπου ΚΚΕ για την επίσκεψη Αμυρά

ΚΚΕ- ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πρόσφατη επίσκεψη του υφ. ΥΠΕΝ Γ. Αμυρά  στη Λευκάδα, την Τρίτη 20 Απρίλη είχε σαν σκοπό να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε στα λαϊκά στρώματα, τους μικροϊδιοκτήτες του νησιού η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Η πρόσκληση του βουλευτή Λευκάδας της ΝΔ Θ. Καββαδά στον Γ. Αμυρά επιβεβαιώνει το κάλπικο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε. Και είναι κάλπικο το ενδιαφέρον αφού η κυβέρνηση δε θέλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε.

Γι’ αυτό και:

Δεν έχει καταργήσει τα τέλη των αντιρρήσεων για όλες τις περιπτώσεις που αδικούνται οι μικροϊδιοκτήτες.

Δεν δίνει την απαιτούμενη παράταση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς να αδικηθούν το σύνολο των μικροϊδιοκτητών

Η δωρεάν και «άμεση» αντιμετώπιση των λεγόμενων πρόδηλων σφαλμάτων αφορά μόνο τις πολύ προφανείς περιπτώσεις και σίγουρα όχι το σύνολο των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ΑΔ και αποτελούν και τις πιο «προβληματικές», τις πιο σύνθετες περιπτώσεις.

Το προσωπικό στη Διεύθυνση Δασών δεν επαρκεί ούτε για την εξέταση των αντιρρήσεων από τον υπολογιστή (με ή χωρίς δικαιολογητικά), πόσο μάλλον για να μπορούσαν να γίνουν αυτοψίες που θα ξεκαθάριζαν την πραγματική κατάσταση των ιδιοκτησιών.

 

Και όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση έχει ως βασικό σκοπό να χρησιμοποιήσει τους δασικούς χάρτες ως εργαλείο ξεκαθαρίσματος του επενδυτικού τοπίου με το βλέμμα στις αλλαγές χρήσεων γης προς όφελος των διάφορων επενδυτών. Μπρος σε αυτό το «καθήκον» και φυσικά με τον τρόπο που επέλεξε να το κάνει, χωρίς αυτοψίες, από τον υπολογιστή, μόνο με τους ορθοφωτοχάρτες και από ιδιωτικά μελετητικά γραφεία, δείχνει ότι δεν νοιάστηκε για τις μικροϊδιοκτησίες. Ίσα- ίσα, που ορισμένοι στην κυβέρνηση δε θα έβλεπαν με κακό μάτι, και την πιθανή εξέλιξη ορισμένοι μικροϊδιοκτήτες να μην καταφέρουν να κρατήσουν την ιδιοκτησία τους. Και αυτό γιατί, ναι μεν, θα έχουν τυπικά την κυριότητα της ιδιοκτησίας, όμως αυτή δε θα έχει καμία αξία αφού θα είναι χαρακτηρισμένη ως δασική.

Ωστόσο, χωρίς τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις, σε όλη την Ελλάδα και στο νησί μας, χωρίς τη μεγάλη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες δε θα «ίδρωνε το αυτί» κανενός κυβερνητικού στελέχους ώστε να ξεκινήσουν περιοδείες «υποκριτικού ενδιαφέροντος» σε όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες. Δεν θα είχαν παραχωρηθεί ούτε αυτές οι λειψές για τις ανάγκες παρατάσεις.

Ο μόνος δρόμος για τους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες είναι η συνέχιση του αγώνα τους. Να κλείσουν τα αυτιά τους στις ψεύτικες υποσχέσεις των διάφορων κυβερνητικών στελεχών που γυροφέρνουν περιοχές ανά την Ελλάδα για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις. Να παλέψουν στο πλευρό του ΚΚΕ για μια δασική πολιτική υπέρ των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, στις κατασκευές, στον τουρισμό, στη βαριά βιομηχανία και αλλού.

 

Λευκάδα, 23 Απρίλη 2021