Θανάσης Καββαδάς:Ομιλία στη Βουλή για τα νέα μέτρα για την οικονομία και το άνοιγμα του τουρισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 13 Μαΐου 2021

Θανάσης Καββαδάς: «Γαλάζια Ελευθερία, εμβολιασμοί στα νησιά και στήριξη της οικονομίας επαναφέρουν την κανονικότητα» – Ομιλία στη Βουλή για τα νέα μέτρα για την οικονομία και το άνοιγμα του τουρισμού

 

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας με μέτρα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και νέα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο Βουλευτής ανοίγοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο ειδεχθές έγκλημα που διαπράχθηκε στα Γλυκά Νερά, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τη βαρβαρότητα με την οποία δολοφονήθηκε η νεαρή μητέρα, δίπλα στο μωρό της, και διατυπώνοντας την άποψη ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου δεν μπορεί να έχει εφαρμογή για αυτά τα αδικήματα, διότι δεν πρέπει τέτοιοι υπάνθρωποι, αφού συλληφθούν και καταδικαστούν, να βρεθούν εκτός φυλακής μετά από σχετικά λίγα χρόνια, σε σύγκριση με το βάρος των πράξεων τους.

Τόνισε ότι καθολική κοινωνική απαίτηση είναι να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για εγκλήματα αυτού τους είδους, για συγκεκριμένες απεχθείς και ειδεχθείς πράξεις, επισημαίνοντας ότι και η κυβέρνηση, κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση καθώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, προανήγγειλε την αύξηση του χρόνου παραμονής στις φυλακές για τους δράστες βίαιων εγκλημάτων, και ότι πολύ σύντομα το κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει την αυστηροποίηση της ποινής για τους παραβάτες ειδεχθών εγκλημάτων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευχή ότι  θα υπάρξει η μέγιστη πλειοψηφία.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις χρηματοδοτικές και χρηματοοικονομικές εταιρείες, τονίζοντας ότι θωρακίζει το τραπεζικό σύστημα. Ανέφερε ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι πολύ σύντομα οι τράπεζες θα έχουν μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για να μπορούν να χρηματοδοτήσουν εκ νέου την οικονομία και κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ανέφερε ότι διανύουμε μια συγκυρία στην οποία γίνεται πλέον ορατή η επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, η ένταση του ρυθμού των εμβολιασμών αλλά και οι πολιτικές της κυβέρνησης επιταχύνουν την επιστροφή σε μια κανονικότητα. Τόνισε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών «Γαλάζια Ελευθερία» στα νησιά στοχεύει στο να χτίσει ένα τείχος ανοσίας μέχρι το τέλος Ιουνίου και να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες της, αφού έχει ήδη ολοκληρωθεί το 13% των εμβολιασμών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Λευκάδα, όπου όπως ανέφερε οι  εμβολιασμοί ήδη προχωρούν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ τα τρία μικρότερα νησιά, το Μεγανήσι, ο Κάλαμος και ο Καστός έχουν εμβολιαστεί πλήρως, και αυτή τη στιγμή είναι covid-free.

Τόνισε ότι η ζωή επιστρέφει, αφού σταματούν τα sms, τελειώνουν οι περιορισμοί στις διαδημοτικές μετακινήσεις και είμαστε έτοιμοι για να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας, ώστε να κινηθεί η οικονομία, να δουλέψουν οι επιχειρήσεις και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στον τουρισμό και την εστίαση και που, σε νησιά όπως η Λευκάδα, παράγουν το 70% του τοπικού ΑΕΠ.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν σημαίνει χαλάρωση των μέτρων – το αντίθετο μάλιστα. Καθένας και καθεμία από εμάς, τόνισε, πρέπει τώρα να προσέχει ακόμα περισσότερο, να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε τις αποστάσεις, να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα – και να εμβολιαζόμαστε.

Όπως ανέφερε, στις περισσότερες χώρες όπου έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί βλέπουμε θεαματικά αποτελέσματα, όπως στις ΗΠΑ και στην Αγγλία, με εκατόμβες νεκρών το προηγούμενο διάστημα, όπου πλέον τα κρούσματα μειώνονται δραματικά. Τόνισε ότι και εδώ πρέπει και μπορούμε να κάνουμε το ίδιο, για να ζήσουμε και να δουλέψουμε το καλοκαίρι με ασφάλεια.

Σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε εναποθέσει τις ελπίδες του στην πανδημία, διαψεύδεται εδώ και πολύ καιρό σε όλα, καθώς η κυβέρνηση υπερβαίνει και αυτό το δύσκολο κάβο, έχοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και ο Πρωθυπουργός όχι μόνο διατηρεί αλλά έχει αυξήσει το κεφάλαιο εμπιστοσύνης και αποδοχής της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Ανέφερε ότι σε αυτούς τους 22 μήνες, κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες και πρωτόγνωρες κρίσεις και καταστάσεις, η κυβέρνηση λειτούργησε με αξιοπιστία, επάρκεια και έχοντας να παρουσιάσει ένα μετρήσιμο έργο, αφού διατέθηκαν 40 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηριχθούν η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι – πόροι που μάλιστα δεν προέρχονται από τα ταμειακά διαθέσιμα, που ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε να κατασπαταληθούν από την αρχή της κρίσης αλλά κατά κύριο λόγο από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και ομολόγων.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά πλέον στην ενίσχυση των επιχειρήσεων στην εστίαση με κεφάλαιο κίνησης μέσα από ένα πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων ευρώ, παρατείνει το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «Γέφυρα ΙΙ», συνολικού ύψους 500 εκατ. Ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει διατεθεί η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, μέσα από την οποία θα διατεθούν 130 εκατομμύρια  ευρώ σε  100.000 περίπου  επιχειρήσεις. Επιπλέον, ανέφερε, παρατείνεται και για το μήνα Μάιο η ολική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τροπολογία που έφερε προς ψήφιση το Υπουργείο Οικονομικών, που αφαιρεί και καταργεί φορολογικά βάρη και επιβαρύνσεις και συγκεκριμένα:

  • Μειώνει στο 55% την προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις που είχε επιβάλει στο 100% η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ μειώνεται στο 70% για τις επιχειρήσεις.
  • Μειώνεται στο 22% από 24% ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις – πρόκειται για τη δεύτερη μείωση που γίνεται στη φορολογία των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
  • Καταργείται για το 2022 η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα, από ενοίκια, αλλά και από την αγροτική δραστηριότητα.

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καββαδάς ανάφερε:

«Η χώρα αλλάζει σελίδα. Αφήνει πίσω της τα δύσκολα. Η κυβέρνηση διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό το οποίο θέλουν οι Έλληνες πολίτες δεν είναι διχαστικά κηρύγματα. Ξέρουν, έμαθαν, είδαν που οδηγεί ο λαϊκισμός, οι εύκολες λύσεις και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Οι Έλληνες πολίτες θέλουν πολιτικές με μετρήσιμο αποτέλεσμα, είναι έτοιμοι να στηρίξουν μεγάλες και βαθιές αλλαγές, να δουλέψουν για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Για να επιστρέψουν σε αυτό το τόπο,  η ζωή και η δημιουργία.»

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ