Απαντήσεις για όλους και για όλα από τον Στάθη Ζαβιτσάνο σε συνέντευξη του στο Prisma

Απαντήσεις σε σχέση με τα υποτιθέμενα επικοινωνιακού τύπου «ελλείμματα» που διακινεί ο δήμαρχος και ορισμένοι ακόμα, ξεκαθάρισμα του τι σημαίνουν οι έλεγχοι αυτοί, σχολιασμό για το ύφος και το ήθος της νυν δημοτικής αρχής, σχόλια για την αυτοδιοικητική πορεία του δήμου, για τα έργα που εξελίσσονται και ποιος τα δρομολόγησε και προβληματισμό για το μέλλον αυτής της νησιωτικής κοινωνίας.

Όλα αυτά και άλλα αιχμηρά ακούστηκαν στην πρόσφατη συνέντευξη του Στάθη Ζαβιτσάνου στο Prisma. Μια συνέντευξη που φαίνεται να βάζει τα πράγματα στην θέση τους, για να μην λέει ο καθένας ό,τι θέλει (ή ότι έχει σχεδιάσει με απώτερους πολιτικούς σκοπούς).

Ακούστε την εδώ (ακολουθεί και η απομαγνητοφώνηση από τον δημοσιογράφο κο Κουνιάκη):


Την δική του απάντηση στον Δήμαρχο Μεγανησίου Παύλο Δάγλα σχετικά με τα όσα είπε για τα διαχειριστικά ελλείμματα στο Μεγανήσι, αλλά και όσα συζητήθηκαν στο δημόσιο λόγο έδωσε ο πρώην Δήμαρχος Μεγανησίου Στάθης Ζαβιτσάνος.

Όπως είπε,  “πρόκειται για ένα θέμα που ταλανίζει την τοπική κοινωνία του νησιού πάνω από 10 χρόνια και διαχέεται ένα κλίμα ότι κάποιοι έκλεψαν και αυτό έχει τη σκοπιμότητα του.”

Το να έρχεται κάθε φορά όπως έκανε ο Γιώργος Γαβρίλης μέσα από την ανάρτηση του στο meganisinews και να το αναπαράγει, δίνει ένα τέτοιο στίγμα, καθώς ήταν η έκτη φορά που παραδόθηκαν τα φύλλα μεταβολών ελέγχου, δηλαδή ένα πόρισμα των επιτροπών για το έτος 2012 και δεν βγήκε στο 5ο, στο 10o, αλλά επιλέγει κάθε φορά με τον κύριο Δάγλα πότε θα κάνει αυτή την κίνηση.

Επίσης για να ερμηνεύσω τη λέξη στημένη συνέντευξη που έγραψα στην ανακοίνωση μου, που ενδεχομένως να σας ενόχλησε, καθώς δεν είχα την πληροφόρηση της κουβέντας που έχετε κάνει δημόσια στο ραδιόφωνο με τον κ. Γαβρίλη, ο ίδιος αναφέρεται για το έτος 2013 και για τα φύλλα τα οποία θα μας έρθουν ή μας ήρθαν και είναι ένα ποσό περίπου 80.000 ευρώ αν διάβασα καλά.

Ωστόσο πρέπει να μας πει πού το γνωρίζει, ποιος του έδωσε αυτά τα φύλλα, εκτιμώ πως όχι ο επίτροπος αλλά ο κύριος Δάγλας. Ο κύριος Γαβρίλης εμφανίζεται κάθε φορά με κάποια στοιχεία επικαλείται δημοσιογραφικές πήγες και βγάζει προς τα έξω διάφορα θέματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, αλλά κι άλλη μία φορά σε μία έκθεση που είχε έρθει από κάποιον ορκωτό λογιστή πριν καν ακόμα πάρει πρωτόκολλο στο δήμο, γνωρίζουμε ότι την έδωσε ο κύριος Δάγλας, όμως για να δικαιολογηθεί δημόσια στο δημοτικό συμβούλιο επικαλέστηκε ότι η κούριερ άνοιξε το φάκελο έβγαλε φωτοτυπία και την έδωσε στον κύριο Γαβρίλη, αυτά τα επικαλούμαι γιατί έχουν γραφτεί στα πρακτικά και με αυτό θέλω να πω πως υπάρχει μία ιστορία.

Τα φύλλα ελέγχου δεν αμφισβητούνται ότι αναφέρονται σε αυτά τα ποσά, το ζήτημα είναι πως όταν παίρνεις την πρωτοβουλία να τα βγάλει προς τα έξω,  πρέπει να τοποθετηθείς πώς προέκυψαν αυτά, εάν έχασε ο δήμος λεφτά και κάποια πήγαν στις τσέπες κάποιων, αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τον κόσμο.”

Ο κύριος Ζαβιτσάνος θέλησε να δώσει μία απάντηση, στο απαξιωτικό ύφος του κυρίου Δάγλα και όσα είπε για τον ίδιο στην πρόσφατη συνέντευξη του, αλλά και τον ισχυρισμό πως κατά την θητεία του ο Δήμος Μεγανησίου ήταν μπακάλικο.

Εγώ στο Μεγανήσι ασχολούμαι πάνω από 45 χρόνια ενεργά, από μαθητής που είχα πάρει την πρωτοβουλία με τον Άλκη Κονιδάρη και είχαμε αλλάξει τις λάμπες στο Σπαρτοχώρι.

Έχω περάσει από διάφορα όργανα, κομματικά, πολιτικά, πολιτιστικά, έχω ένα τεράστιο βιογραφικό, με γνωρίζουν και με σέβονται σε όλη την Ελλάδα σαν αυτοδιοικητικό και έχω μία αυτοδιοικητική προσωπικότητα και πάντα ο κύριος Δάγλας θα είναι στη σκιά αυτής της προσωπικότητας, άρα λοιπόν δεν μπορεί να μιλάει και να λέει “το είπε αυτό ο κύριος Ζαβιτσάνος και λοιπόν…”

Ο κύριος Δάγλας πήρε από εμάς έναν δήμο οργανωμένο σε μία κρίσιμη συγκυρία. Εμείς την περίοδο 2010 με 2013 στην καρδιά της κρίσης, δεν είχαμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε τους μισθούς των υπαλλήλων, είχαν σταματήσει οι επιχορηγήσεις, πληρώναμε έναν μήνα και δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε τον επόμενο και κρατήσαμε το δήμο όρθιο.

Το 2011 και κάτω από όλες αυτές τις συνθήκες στήσαμε την ταμειακή υπηρεσία με έναν υπάλληλο, κρατήσαμε το δήμο όρθιο. Πρέπει να αναρωτηθούμε τι κόστος λειτουργίας είχε ο δήμος τότε και τι κόστος είχε τώρα.

Τότε για παράδειγμα το κόστος λειτουργίας συντήρησης των αυτοκινήτων ήταν 10.000 ευρώ, τώρα είναι 30.000 Ευρώ. Εάν το σκάφος του δήμου είχε κόστος περίπου 3.000 τώρα έχει 15.000 ευρώ.

Ο δήμος είχε τότε το δικό του συνεργείο, συντηρούσε τα αυτοκίνητα του, ας ψάξει η αντιπολίτευση πόσα κατσαβίδια και σφυριά αγοράζει το χρόνο Δήμος και πόσα μένουν σε αυτόν, κανένα.”

Σχετικά με τα φύλλα μεταβολών πρέπει να πω πως το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στις εκλογές του 2014 ήταν πολωτικό, παραπάνω από όσο μπορούσε να σηκώσει η τοπική κοινωνία, καθώς υπήρχε το κλίμα τύπου «αυτοί που έκλεψαν» και πολλά άλλα.

Καταρχήν να πω πως εμείς θέλαμε τον έλεγχο για να αποδείξουμε το αυτονόητο, άσχετα αν ο κύριος Δάγλας τον χρησιμοποίησε για τους δικούς του λόγους.

“Ζητήθηκαν από τους επιτρόπους του ελεγκτικού συνεδρίου δειγματοληπτικά κάποια εντάλματα, πολύ σωστά μέχρι εδώ, καταλήξαμε ότι κάποια εντάλματα μας τα «καταλογίζουν».

Είναι χρήματα που εκταμιεύτηκαν από το δήμο και πήγαν σε λάθος τσέπες; Είναι χρήματα που εκταμιεύτηκαν, αλλά δεν πληρώθηκαν δημόσια έργα, υπηρεσίες και μισθοί;

Φυσικά και όχι, καμία δαπάνη δεν αμφισβητείται ότι πήγε σε υπηρεσίες του δήμου. Βεβαίως υπάρχει ένα θέμα ότι ένα ένταλμα για να πληρωθεί απαιτεί συγκεκριμένα παραστατικά. Για παράδειγμα εάν γίνεται ένα έργο, θα πρέπει τουλάχιστον στο πρώτο ένταλμα, να βάλεις μέσα τη μελέτη, την ανάθεση, της επιμετρήσεις, τιμολόγια, προκηρύξεις, δημοσιεύσεις εφημερίδων και τα λοιπά.

Ωστόσο ο εργολάβος δεν πληρώνεται με ένα ένταλμα, αλλά με δεύτερο, τρίτο και τέταρτο. Στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο ένταλμα μας έλεγε τότε το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων που έκανε τις πληρωμές και ήλεγχε τους φακέλους, καθώς μέχρι το 2010 ο δήμος δεν είχε ταμειακή υπηρεσία, μας έλεγε να μην ξαναφέρουμε τη μελέτη του έργου και την προκήρυξη και γράφαμε όμως επάνω στο φάκελο πώς τα λοιπά δικαιολογητικά είναι στο υπ’ αριθμόν τάδε ένταλμα.

Όταν ο επίτροπος πήρε κάποια από αυτά τα εντάλματα που αναφέρω σαν παράδειγμα και δεν υπήρχε η μελέτη, η προκήρυξη κτλ, μας το καταλόγισε.

Τυπικά ο επίτροπος σωστά έπραξε, έπρεπε όμως ο δήμος όταν έστειλε το ένταλμα αυτό για έλεγχο να βάλει τα δικαιολογητικά μέσα όμως αυτό δεν το επέτρεψε ο κύριος Δάγλας. Κλείδωσε τα συστήματα, δεν άφησε κανέναν να μπει μέσα και τα έστειλαν χύμα και διαμορφώθηκε μία τέτοια κατάσταση.

Μάλιστα αν τα δείτε μας καταλογίζουν τον μισθό του αντιδημάρχου, ότι δεν υπάρχει απόφαση Δημάρχου που τον όρισε. Μα είναι δυνατόν προφανώς υπάρχει στο αρχικό ένταλμα.

Το 2007 που μπορέσαμε και μπήκαμε με δυσκολία για δύο με τρεις ώρες, τα κορίτσια δηλαδή η κ. Μάντζαρη, Γαζή και Αργύρη, βρήκαν όλα τα στοιχεία για το 2007 και τα παρέδωσαν, για αυτό και δικαιώθηκα πανηγυρικά .

Να πω πως ο κύριος Δάγλας δεν έμεινε στο διαχειριστικό κομμάτι που και εκεί είπαμε να γίνει έλεγχος και στείλαμε τα στοιχεία, προχώρησε παράλληλα και εδώ υπάρχει πράγματι μία κακοήθεια και κακοβουλία, να μου κάνει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μηνυτήριες αναφορές.

Η μία ότι κάποιες υπογραφές των υπαλλήλων είναι πλάστες, μία για μία επιταγή που αποδείχθηκε ότι την είχε πληρώσει ο ίδιος και το 2007 με είχε πάει για κακούργημα γιατί το ποσό ήταν μεγάλο 150.000 ευρώ, δικαιώθηκα και το ίδιο το δικαστήριο αποδέχεται ότι καμία δαπάνη δεν αμφισβητείται.

Όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι διαμορφώνουν ένα κλίμα στο Μεγανήσι.

Ο δήμαρχος Μεγανησίου Παύλος Δάγλας στέλνοντας μήνυμα στην εκπομπή είπε πως όσα ισχυρίζεται ο κύριος Ζαβιτσάνος είναι ψέματα, με τον κ. Ζαβιτσάνο να απαντά πως αν είναι ψέματα, ας προσφύγει στη δικαιοσύνη Εξάλλου τον δικηγόρο τον πληρώνει ο Δήμος.

Απαντώντας στο ερώτημα για ποιο λόγο θεωρεί πως ο δήμαρχος Μεγανησίου κ. Δάγλας θεωρεί πως θέλει να δημιουργήσει αυτές τις εντυπώσεις και να θέλει να τον συκοφαντήσει, απαντώντας παράλληλα στον ισχυρισμό του ότι κατά την θητεία του δεν ήξερε πού πέφτει το Ελεγκτικό συνέδριο, υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν γνώρισε κανέναν επίτροπο, δεν μπήκε ποτέ στο γραφείο του και δεν του τηλεφώνησε ποτέ, γιατί το θέμα είναι θεσμικό.

Ο επίτροπος είναι ελεγκτικό όργανο και ο κύριος Δάγλας Δεν έχει καμία δουλειά να μπαινοβγαίνει στο γραφείο του επιτρόπου, όπως κάνει καθημερινά και δημιουργεί προβλήματα.

Για να κάνεις κριτική σε κάποιον με πολιτικά ή αυτοδιοικητικά επιχειρήματα, πρέπει να έχεις ένα δικό σου όραμα, μία δική σου άποψη για τα πράγματα και να κάνεις κριτική με σημείο αναφοράς το δικό σου πρόγραμμα.

Ο κύριος Δάγλας προέκυψε και δεν έχει όραμα για τον τόπο. Ας μας πει ένα έργο που σκέφτηκε, μελέτησε, οργάνωσε και το έχει κάνει ώριμο.

Προσπάθησε να προχωρήσει τα έργα που είχαμε αφήσει εμείς τα περισσότερα ενταγμένα και τα προχωράει εδώ και 10 χρόνια.

Την Μαρίνα του Αθερινού, εμείς την παραδώσαμε στην διαδικασία χωροθέτησης και εδώ και 8 χρόνια καρκινοβατεί, ακόμα και αυτά που του είχαμε προτείνει, αυτά που είχαμε εντάξει, κατάφερε να απενταχτούν, όπως τις περιπατητικές διαδρομές, τα πηγάδια, τα σκουπίδια που πήρε ένα έργο δημοπρατούμενο και ακόμα προσπαθεί να ολοκληρώσει.

Το έργο είναι υπό δημοπράτηση εδώ και 10 χρόνια, ωστόσο πρέπει να σας πω πως κάποια έργα θα γίνουν, όμως εάν κάποια έργα που έπρεπε να γίνουν πριν 10 χρόνια γίνονται τώρα, το Μεγανήσι έχει χάσει τον ανταγωνισμό, θα έπρεπε ήδη να τα έχεις λυμένα και ήδη να ζητάει κάτι άλλο για να πάει παραπέρα.

Δηλαδή για το έργο της ύδρευσης παρέλαβε μία ολοκληρωμένη μελέτη, την πετσόκοψε και απλά αλλάζει σωλήνες, χωρίς την γεώτρηση, το σύστημα της τηλεδιαχείρησης που ήταν καινοτόμο στην διαχείριση θα έπρεπε να τα έχει λυμένα και τώρα να αναζητά κάτι καινούργιο με όραμα.

Αγωνίστηκε ποτέ για τον συνεταιρισμό, τα μουσεία; η αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός ανθρωποκεντρικός, ο άνθρωπος είναι στο κέντρο της κάθε Δημοτικής Αρχής και πρέπει να μας πει τι έχει κάνει για τον πολιτισμό, υγεία και παιδεία.

Πήρε ένα περιφερειακό ιατρείο και αντί να το αναβαθμίσει το άφησε έτσι και δεν το μνημονεύει καν επειδή το έκανα εγώ.

Έκανε μία παράνομη αίθουσα στο δημαρχείο με στημένες διαδικασίες, ακόμα και για τον πραγματογνώμονα έβαλαν κάποιον που έχει σχέση με τον Δήμο και πήρε λεφτά από αυτόν. Σήμερα κάνει την πραγματογνωμοσύνη του και σε μία εβδομάδα του κάνει απευθείας ανάθεση 6.000 ευρώ.

Να πω για το Φανάρι που θέλει να δώσει την περιουσία του Δήμου; Να μας πει ποια δημοτική περιουσία παραλάβαμε και ποια παραδώσαμε. Η δημοτική περιουσία είναι των κατοίκων του Μεγανησίου, δεν ανήκει σε εμάς.

Γυρίζει κάθε μέρα σε όλες τις υπηρεσίες και τους κάνει άνω-κάτω. Για ποιο λόγο δεν πάει για το Φανάρι, καθώς η Κτηματική υπηρεσία έκανε παράνομη καταγραφή χωρίς όρια και τα αφήνει όλα αυτά;

Επίσης έδωσε διευκρινίσεις στην αναφορά που έκανε στην ανακοίνωση του τόσο στο βουλευτή Λευκάδας, αλλά και τη νομαρχιακή Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

“Αυτό που είπα στην πραγματικότητα, είναι πως επειδή διαχέεται στο διαδίκτυο η  ένταξη του κ. Δάγλα στη Νέα Δημοκρατία, ότι μάλιστα  τον πήρε ο πρόεδρος της Νομαρχιακής και όλα αυτά, καθώς ο ίδιος δεν αμφισβητεί ότι εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και ότι είναι μέλος, ήθελα να πω στον βουλευτή Λευκάδας κ. Καββαδά πώς εκτός από την προσπάθεια που κάνει για τα έργα, έχει και μία ευθύνη σε ότι αφορά το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Δηλαδή αυτή η πόλωση στην κοινωνία του Μεγανησίου πρέπει να λήξει και να σταματήσουμε εδώ. Πρέπει να ανοίξουμε την κουβέντα για το μέλλον του τόπου και να πούμε κάτι άλλο.

Θα μπορούσε ο βουλευτής να κάνει μία κουβέντα μαζί του για να εκτονωθεί μία κατάσταση, να παρθούν πρωτοβουλίες να λυθεί αυτό το θέμα, διότι ο ίδιος κ. Δάγλας καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχουν κρυφά σημεία και σκοτεινές πλευρές σε όλα αυτά, αλλά είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι.

Ας βρει κάτι άλλο να κάνει, μην παίζει με της υπολήψεις και την ηθική των άλλων χωρίς προσωπικά τη δική μου.

Εγώ δεν θα είμαι αντίπαλός του κυρίου Δάγλα στις επόμενες εκλογές, οπότε δεν χρειάζεται να φοβάται κάτι, ας μην με προκαλεί όμως, ας μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη.

Επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά όσο για το θέμα αυτό δεν αμφισβήτησα την υπηρεσία, καθώς τα κορίτσια κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, το θέμα είναι πώς παίρνουν εντολές. Όταν το 2014 που ανέλαβε ήρθε ένα γραφείο το οποίο τον καθοδηγεί και έχει στήσει όλη την ιστορία, εμείς ήμασταν ανοιχτοί και του δείξαμε τα πάντα.

Σε ερώτηση αν ήρθε σε επικοινωνία με τον βουλευτή Λευκάδας Αθανάσιο Καββαδά, απάντησε πως ο βουλευτής σε επικοινωνία που είχαν εξέφρασε την δυσαρέσκεια του που τον επικαλέστηκε και του εξήγησα πως αυτό που ζητάω είναι να κάνει μία παρέμβαση σε επίπεδο κοινωνίας να τερματιστεί αυτό το πράγμα, καθώς δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η πόλωση για πάνω από 10 χρόνια.

Εν πάση περιπτώσει ας αφήσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν τη δουλειά τους, εγώ δεν έχω αντίρρηση σε αυτό.

Εγώ αυτό που νομίζω ότι πρέπει να γίνει είναι ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία να αναπαράγεται, να ηρεμήσουν τα πράγματα, η κοινωνία να πάψει να είναι πολωμένη και να ανοίξει ένας διάλογος για το τι μέλλει γενέσθαι για τον τόπο.

Εγώ και δημόσια όσο ήμουν δημοτικός σύμβουλος είχα πει στον κύριο Δάγλα να σταματήσει αυτές τις ιστορίες και να με φωνάξει να τον βοηθήσω να γίνουν πέντε έργα, του το είχα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο και δεν με άκουσε.