«Κλειστά μυαλά, κλειστά μουσεία…»- άρθρο του Στ.Ζαβιτσάνου

Κλειστά μυαλά, κλειστά μουσεία…

Η συγκέντρωση υπογραφών, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην δημοτική αρχή για  να λειτουργήσει η αίθουσα ιστορικής διαδρομής του Μεγανησιού, δεν φαίνεται να οδηγεί κάπου…

 

Το τελευταίο διάστημα συλλέγονται υπογραφές για να λειτουργήσει η αίθουσα ιστορικής διαδρομής του Μεγανησιού, όπως εμείς την είχαμε ονομάσει,  την οποία η δημοτική αρχή δεν προσπάθησε τα τελευταία οχτώ χρόνια,  να λειτουργήσει ποτέ . Κατά την άποψή μας, αυτό είναι έξω και πέρα από την λογική της.  Δεν κατανοεί και δεν ιεραρχεί μια τέτοια δράση!

Το λαογραφικό μουσείο στο Κατωμέρι, το αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο στο Βαθύ και η αίθουσα ιστορικής διαδρομής του Μεγανησιού στο Σπαρτοχώρι, ήταν  αναπόσπαστακομμάτια ενός γενικότερου σχεδίου, με δράσεις και έργα που είχαμε για το Μεγανήσι. Για να γίνει κατανοητός ο σκοπός και ο ρόλος τους,περιγράφω πολύ – πολύ  συνοπτικά, αυτό το σχέδιο.

Σύμφωνα με την δική μας οραματική πρόταση, στοχεύαμε σε ένα ποιοτικό και  πράσινο νησί, ίσων ευκαιριών με το δικό του brand name. Ένα ξεχωριστό νησί! Με βάση αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο, ο τουρισμός δεν θα αποτελούσε μονοκαλλιέργεια αλλά μια συνιστώσα, βεβαίως τη σημαντικότερη. Δεν παύει όμως να είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία, αφού η διαμονή, η εστίαση και η ψυχαγωγία, δεν μπορούν από μόνες τους να στηρίξουν την ποιοτική αύξηση των επισκεπτών μας.

Οπότε, οι ποιοτικές και πιστοποιημένες υπηρεσίες, ο λαϊκός πολιτισμός, η παραδοσιακή γαστρονομία και το αυθεντικό, μαζί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Νησιού και της ευρύτερης περιοχής μας, θα ήταν τα συγκριτικά μας στοιχεία σε ένα εναλλακτικό τουριστικό μοντέλο.

– Τα μουσεία, το περιπατητικό δίκτυο που θα συνδέει τα σημεία ενδιαφέροντος του Μεγανησιού, οι γεώτοποι,  οι βιότοποι, οι δομές νερού, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα σπήλαια,

– Το θαλάσσιο περιβάλλον, με δράσεις στην ιστιοπλοΐα, την κατάδυση και την υποβρύχια φωτογράφιση,

– Το ελαιοτριβείο με την βιολογική καλλιέργεια της ελιάς, το κρασί, το γάλα, τα αρωματικά φυτά, και βέβαια τα ψάρια,

– Η αναβάθμιση και πιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο τουρισμό.

Ήταν προφανές, ότι τα παραπάνω, δημιουργούσαν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας νέας επιχειρηματικότητας και κυρίως της δημιουργίας, όπως προ είπα, ενός νησιού με το δικό του brand name.Όλα αυτά βέβαια στη βάση της τοπικής συμφωνίας και συνεργασίας, που όπως φάνηκε, ήταν το αδύνατο σημείο της πρότασής μας.

Η αναπτυξιακή μας αυτή λογική, καθόριζε τις επιλογές και τις προτεραιότητές μας, με ένα πλέγμα δράσεων και στοχευμένων  έργων, τα οποία είχαμε δρομολογήσει και εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως τα έργα περιβάλλοντος, πολιτισμού, περιφερειακών οδικών δικτύων, θαλάσσιων και άλλων βασικών υποδομών, που μπορεί ο χώρος εδώ να μην  μου επιτρέπει να αναλύσω, θα είναι όμως αντικείμενο κάποιας άλλης παρέμβασης.

Ένα από τα έργα αυτά, ήταν και η αίθουσα ιστορικής διαδρομής του νησιού μας.Ένα νεοκλασικό κτίριο, που έχει αποκατασταθεί σύμφωνα με τα σχέδια της εποχής της ανέγερσής του, που με την λειτουργία ενός διαδραστικού κέντρου πληροφόρησης θα παρουσίαζε στον επισκέπτη την διαδρομή του νησιού και τωνκατοίκων του από τους προϊστορικούς χρόνους έως σήμερα.Η λειτουργία θα ήταν διαδραστική με κύριο μέλημα την πολύπλευρη ανάδειξη της ιστορίας του τόπου με απλό τρόπο. Θα κάλυπτε  την επιμορφωτική προσέγγιση γιατις μεγάλες ηλικίες και την ψυχαγωγική για τις μικρότερες. Στους περιμετρικούς τοίχους θα βρίσκονταν  αναρτημένες εικόνες με βασικές πληροφορίεςγια την ιστορία και τα ευρήματα του νησιού. Με κάποιες προϋποθέσεις και τα ίδια τα ευρήματα από τις ανασκαφικές εργασίες που έχουν γίνει στο νησί. Ο συσχετισμός των εκθεμάτων με την τοπογραφία του νησιού θα γίνονταν από το δάπεδο του χώρου στοοποίο έχει  κατασκευασθεί μία ανάγλυφη μακέτα του Μεγανησίου με εντοπισμένα όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. Τελικά, ο επισκέπτης θα γνώριζε το ΔΙΚΟ μας νησί!

Κρίνοντας, από τις μέχρι σήμερα «ευαισθησίες»  και επιλογές της σημερινής δημοτικής αρχής, δεν υπάρχει νομίζω Μεγανησιώτης που να πιστεύει ότι κάτι από τα παραπάνω βρίσκεται στην σφαίρα προβληματισμού της. Οπότε από μια τέτοια δημοτική αρχή με κλειστά μυαλά, μόνο κλειστά μουσεία περιμένεις….  γιατί να μας κάνει εντύπωση;Το χειρότερο, η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει καν μπούσουλα για το πού πρέπει να πάει το νησί, αφού και ένα κακό σχέδιο, θα ήταν καλύτερο από το τίποτα.

Ωστόσο εμείς – και είμαστε πολλοί- θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το όραμά μας και την προσπάθειά μας για ένα άλλο Μεγανήσι, αυτό της ποιοτικής ανάπτυξης και του πολιτισμού. Και ποιος ξέρει…. Ίσως μια νέα δημοτική αρχή, με διαφορετικές αρχές και ευαισθησίες, να υλοποιήσει το όραμά μας!

 

Μεγανήσι 15/02/22

Στάθης Ζαβιτσάνος

Πρώην Δήμαρχος Μεγανησίου