Ο βουλευτής για το δίκτυο της ΔΕΗ στο Μεγανήσι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 18 Μαρτίου 2022

 

Θανάσης Καββαδάς: «7 χιλιόμετρα αγωγών θα αντικατασταθούν τις επόμενες μέρες με αγωγούς μεγαλύτερης διατομής από το ΔΕΔΔΗΕ για τη βελτίωση του εσωτερικού δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στο Μεγανήσι»

 

Απάντηση σε ερώτηση του Βουλευτή Ν. Λευκάδας, Θανάση Καββαδά, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα στο Μεγανήσι με το δίκτυο της ΔΕΗ και που επέφεραν πολύωρη διακοπή ρεύματος στο Μεγανήσι, απέστειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας και ο  Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιος Μάνος. Μετά την κατάθεση της ερώτησης, στις 10/12/2021, ο Βουλευτής είχε συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, όσο και με στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ σε Αθήνα και Λευκάδα.

Στην ερώτηση, ο Βουλευτής περιέγραφε τα προβλήματα που προκλήθηκαν στο Μεγανήσι με εκτεταμένα μπλακ άουτ και πτώσεις τάσης, ζήτησε την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εσωτερικού δικτύου του Μεγανησίου και την τοποθέτηση νέου υποβρύχιου καλωδίου σύνδεσης του Μεγανησίου με το δίκτυο της Λευκάδας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επιβεβαιώνει ότι πράγματι οι διακοπές το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο 2021 οφείλονταν στους θυελλώδεις ανέμους και τις καταιγίδες, που προκάλεσαν βλάβες και διακοπές. Ο Διαχειριστής Δικτύου διαβεβαιώνει ότι οι βλάβες αντιμετωπίζονται άμεσα, ενώ καταβάλλεται πάντα προσπάθεια ώστε το δίκτυο να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με τακτικές επιθεωρήσεις και συντήρηση.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό δίκτυο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο ΔΕΔΔΗΕ απαντούν ότι ο Διαχειριστής Δικτύου θα αντικαταστήσει τους αγωγούς διατομής 3x16 ACSR με αγωγούς μεγαλύτερης διατομής 3x35 ACSR ολόκληρου του κεντρικού Δικτύου του Μεγανησίου, μήκους 7 χιλιομέτρων, και η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Είμαι ικανοποιημένος διότι η ερώτηση που κατέθεσα στο Υπουργείο μέσω της Βουλής προκάλεσε μία πολύ θετική, έγγραφη και σαφή δέσμευση του ΔΕΔΔΗΕ και του Υπουργείου σχετικά με την άμεση βελτίωση του εσωτερικού δικτύου του Μεγανησίου, που οπωσδήποτε θα βελτιώσει την ποιότητα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την σύνδεση του Μεγανησίου με τη Λευκάδα με υποβρύχιο καλώδιο, η πρόταση εξετάζεται, και εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπεται να γίνει επιθεώρηση και συντήρηση του δικτύου και από τις δύο μεριές.

Βεβαίως, για τα προβλήματα στο Μεγανήσι, αλλά και στη Λευκάδα, είχα το προηγούμενο διάστημα κατ’ ιδίαν συζήτηση τόσο με τον Διευθύνοντα κ. Μάνο, όσο και με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο του τοπικού Πρακτορείου ΔΕΔΔΗΕ Λευκάδας, κ. Πλάτωνα Σταματέλο, με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Το προσεχές διάστημα θα γίνουν πολλά και σημαντικά έργα αναβάθμισης του ηλεκτρικού δικτύου στα νησιά μας. Είναι σε εξέλιξη μελέτες για αντικατάσταση μετασχηματιστών με νέους, την αλλαγή αγωγών είτε με νέους είτε και με μεγαλύτερους, υπάρχει πρόγραμμα για την ολοκλήρωση των εκκρεμών υπογειοποιήσεων, αλλά και προτάσεις για νέες.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε να διεκδικούμε και άλλα έργα βελτίωσης του ηλεκτρικού δικτύου, ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παροχή αυτού του βασικού κοινωνικού αγαθού σε κάθε σπίτι, σε όλα τα νησιά του νομού μας.»