Δελτίο τύπου βουλευτή για τις εργασίες στο δίκτυο ηλεκτρισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 11 Απριλίου 2022

Θανάσης Καββαδάς: «Μετά από 48 χρόνια αναβαθμίζονται 7 χιλιόμετρα εσωτερικού ηλεκτρικού δικτύου στο Μεγανήσι»

 

Στο Μεγανήσι βρέθηκε την Κυριακή ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, προκειμένου να δει από κοντά την εξέλιξη των εργασιών για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου του νησιού από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο Βουλευτής, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Μεγανησίου, κ. Παύλο Δάγλα, και τον Πρόεδρο Κατωμερίου κ. Βασίλη Σολδάτο, επισκέφθηκε τα συνεργεία, τα οποία θα αντικαταστήσουν συνολικά 70 ξύλινες κολώνες της ΔΕΗ, ενώ οι υφιστάμενοι αγωγοί διατομής 3x16 ACSR θα αντικατασταθούν με αγωγούς μεγαλύτερης διατομής 3x35 ACSR, διαδικασία η οποία θα γίνει και στα 7 χιλιόμετρα δικτύου του νησιού. Με την αναβάθμιση αυτή, το δίκτυο θα είναι ικανό να δέχεται μεγαλύτερα φορτία και να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες που διαρκώς αυξάνονται.

Σχετικά με την επίσκεψη ο Βουλευτής δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΔΕΔΔΗΕ στο αίτημα που καταθέσαμε για αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου δικτύου του Μεγανησίου έπειτα από τις παρατεταμένες και επανειλημμένες διακοπές που είχαμε το τελευταίο διάστημα, αλλά και κάθε καλοκαίρι.

Μόλις στις 10 Δεκεμβρίου κατέθεσα σχετική ερώτηση στη Βουλή, ενώ ακολούθησαν συναντήσεις με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Αναστάσιο Μάνο και με τον τοπικό ΔΕΔΔΗΕ Λευκάδας. Με πρωτοφανή ταχύτητα, το Υπουργείο και ο ΔΕΔΔΗΕ απάντησαν και δεσμεύθηκαν ότι τα έργα θα προχωρήσουν – και πράγματι, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα 4 μηνών έκαναν τη δέσμευση πράξη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα έργα όχι μόνο ξεκίνησαν, αλλά το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί τηρείται σχεδόν στο ακέραιο, ώστε την επόμενη εβδομάδα το νησί θα έχει ένα πλήρως ανανεωμένο, ισχυρό και ανθεκτικό νέο ηλεκτρικό δίκτυο.

48 χρόνια πέρασαν από την εγκατάσταση του δικτύου, χωρίς να έχει γίνει καμία ουσιαστική αναβάθμιση. Πέραν της φυσικής φθοράς, το δίκτυο δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στα μεγάλα φορτία που υπάρχουν, λόγω της οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης του νησιού τα τελευταία χρόνια. Εφεξής, με τους αγωγούς μεγαλύτερης διατομής, το πρόβλημα διορθώνεται ώστε για τις επόμενες δεκαετίες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Μεγανησίου να απολαμβάνουν ποιοτική, αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, θέλω να επισημάνω ότι εξετάζεται και το θέμα της εγκατάστασης νέου υποθαλάσσιου αγωγού που θα ενώνει το δίκτυο του Μεγανησίου με αυτό της Λευκάδας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο ΔΕΔΔΗΕ έχουν ξεκάθαρα τη βούληση να εξασφαλίσουν αυτό το βασικό, κοινωνικό αγαθό για όλους.

Όποιος έχει στόχους και τους επιδιώκει, δικαιώνεται. Αυτή είναι η πυξίδα για κάθε προσπάθεια, γι’ αυτό συνεχίζουμε, διεκδικούμε καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες των νησιών μας, αγωνιζόμαστε για να βάλουμε γερά θεμέλια ανάπτυξης τώρα και στο μέλλον.»