Δελτίο τύπου βουλευτή για ΔΕΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 7 Ιουνίου 2022

 

Θανάσης Καββαδάς: «Αναγκαία η αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου στο Νομό Λευκάδα, με υπογειοποιήσεις, αγωγούς μεγαλύτερης διατομής και νέους μετασχηματιστές» – Ερώτηση στη Βουλή

 

Ερώτηση για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου στο Νομό Λευκάδας κατέθεσε μέσω της Βουλής ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Σκρέκα.

Στην ερώτηση, που έλαβε τον αριθμό 5369/24-05-2022, ο Βουλευτής ανέφερε ότι το ηλεκτρικό δίκτυο στα νησιά της Λευκάδας έχει αρχίσει και δείχνει σημάδια φθοράς αλλά και ανεπάρκειας, καθώς είναι αρκετά πεπαλαιωμένο, ενώ τόνισε ότι οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται λόγω της οικιστικής και της τουριστικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνές διακοπές σε πολλές περιοχές των νησιών, αλλά ακόμα και μέσα στην πόλη της Λευκάδας.

Τόνισε ότι στις συναντήσεις που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Αναστάσιο Μάνο και με στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ στην Αθήνα, όσο και με τους προϊσταμένους της Άρτας και της Λευκάδας επεσήμανε την ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου και, ως αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών, εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν οι ανάγκες κάθε περιοχής, και συγκεκριμένα:

Νέες υπογειοποιήσεις:

  1. Στην Εξάνθεια, από την είσοδο του οικισμού έως τον παλιό δρόμο προς το Καλαμίτσι σε 2,5 χλμ δασώδους περιοχής.
  2. Στον Άγιο Νικήτα, εντός του αστικού ιστού, υπογειοποίηση γραμμών χαμηλής και μέσης τάσης σε απόσταση 150 μέτρων για λόγους ασφαλείας και αισθητικής.
  3. Στα Χορτάτα, από τον κόμβο προς Καλαμίτσι έως τον κόμβο προς Πόρτο Κατσίκι, σε 2,5 χλμ λόγω δασώδους περιοχής.
  4. Από την περιοχή Λαγκάδα προς Φρυά, σε τμήμα μήκους 1,5 χλμ λόγω δασώδους περιοχής.
  5. Από την είσοδο του Αγίου Πέτρου, μεταφορά γραμμής από δασώδη έκταση στον επαρχιακό δρόμο, σε μήκος 7 χλμ.
  6. Από τη Νικιάνα έως το Βλυχό σε μήκος 10 χλμ εντός του αστικού ιστού, υπάρχει ανάγκη υπογειοποίησης λόγω συχνών έργων που γίνονται υπέργεια (για παράδειγμα από ανέγερση νέων οικοδομών και άλλα έργα) με αποτέλεσμα συχνές αναγκαστικές μετατοπίσεις του υπέργειου δικτύου, αλλά και για λόγους αισθητικής.

Ολοκλήρωση εκκρεμών υπογειοποιήσεων:

  1. Η ολοκλήρωση του έργου υπογειοποίησης του δικτύου χαμηλής τάσης από την οδό Γολέμη (κατάστημα «Ιώβ») έως τον Άγιο Μηνά.
  2. Στην περιοχή του Αγίου Μηνά, η υπογειοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί.
  3. Στην Οδό Κένεντυ έως την Καραβέλα, έχει τοποθετηθεί το υπόγειο καλώδιο, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο.
  4. Στην ανατολική παραλία Λευκάδας, από την οδό Γολέμη έως την πλατεία Φοίνικα.

Τοποθέτηση νέων Μετασχηματιστών: στις περιοχές Περιβόλια Λευκάδας, Άγιο Ιωάννη Φρύνι, Απόλπαινα, Σύβοτα, Μικρό Γιαλό, για βελτίωση συνθηκών λειτουργίας δικτύου, και χρειάζεται η επίσπευση του έργου.

Αντικατάσταση αγωγών λόγω συχνών πτώσεων τάσης:

  1. Αντικατάσταση αγωγών μέσης τάσης διαμετρήματος 50 mm με μεγαλύτερους 95 mm από τους υποσταθμούς 150/20KV Πλατυστόμου προς Βαυκερή σε μήκος 2 χλμ, καθώς και από Πλατύστομα προς Καρυά και πάλι από 50 σε 95 mm σε μήκος 4 χλμ.
  2. Αντικατάσταση αγωγών μέσης τάσης 16mm με 95mm από Δρυμώνα προς Άγιο Νικήτα.
  3. Τοποθέτηση νέου υποθαλάσσιου αγωγού που συνδέει το Μεγανήσι με το ηλεκτρικό δίκτυο της Λευκάδας. Όπως είχα αναφέρει και στη σχετική ερώτησή μου με αρ.1810/10.12.2021, το έργο κρίνεται αναγκαίο έπειτα και από τη σοβαρή βλάβη που σημειώθηκε, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί το Μεγανήσι για πολλές ώρες στο σκοτάδι.

Ενίσχυση παραρτήματος ΔΕΔΔΗΕ Λευκάδας με 4 επιπλέον ηλεκτροτεχνίτες δικτύων στο πλαίσιο της νέας προκήρυξης που θα δημοσιευθεί σύντομα.

Σχετικά με την ερώτηση ο Βουλευτής δήλωσε:

«Η αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου στα νησιά μας είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν οι συχνές διακοπές, να λειτουργούν με ασφάλεια οι ηλεκτρικές συσκευές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να αποφευχθούν φωτιές σε δασικές περιοχές, αλλά και να εξωραϊστεί ο αστικός ιστός σε οικισμούς του νομού.

Ζήτησα από τον Υπουργό να εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης των έργων και ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων, ζητώντας μάλιστα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Με τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, μέρος των οποίων θα διατεθεί στο ΔΕΔΔΗΕ, είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου στους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου.»

 

 

Την πλήρες κείμενο της ερώτησης μπορείτε να δείτε εδώ