Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε βουλευτή για τα σχολεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λευκάδας σχετικά με τους κομπασμούς του κ. Θανάση Καββαδά

για την «άριστη» λειτουργία των σχολικών μονάδων στην Π. Ε. Λευκάδας.

Ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Θ. Καββαδάς σε δελτίου τύπου έκανε λόγο για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών την τελευταία τριετία, την ενίσχυση των σχολείων με εκπαιδευτικούς, αναφέρθηκε στην θεσμοθετημένη δομή «Παράλληλη Στήριξη» αλλά και σε ειδικότητες που επανδρώνουν Δημοτικά Σχολεία στην Π. Ε. Λευκάδας.

Τα στοιχεία που αναφέρει, «ενημερώνοντας» τους πολίτες για τα εκπαιδευτικά ζητήματα των νησιών μας και γενικότερα, δεν μπορούν παρά μόνο να εξοργίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους γονείς των μαθητών, που γνωρίζουν πολύ καλά, πως τα πράγματα… δεν είναι καθόλου έτσι!!!

Ο κ. Καββαδάς με τη γνωστή χαρακτηριστική προπαγανδιστική τακτική του προσπαθεί να πείσει ότι η εκπαίδευση στην Π. Ε. Λευκάδας λειτουργεί υποδειγματικά την τελευταία τριετία και πάντα βέβαια …«κατόπιν ενεργειών του»!!!

Ας… διορθώσουμε λοιπόν -ενδεικτικά μόνο- κάποια από τα λεγόμενα και κατορθώματά του, λέγοντας την αλήθεια στους συμπολίτες μας:

Α/θμια Εκπαίδευση Λευκάδας:

  1. Στο Δημοτικό Σχολείο του Κάλαμου δεν είναι η πρώτη φορά που υπηρετεί δεύτερος εκπαιδευτικός. Για σειρά ετών υπηρετούσαν 2 εκπαιδευτικοί, ένας στον πρωϊνό κύκλο και ο άλλος κάλυπτε τις ανάγκες του ολοήμερου.
  2. Τα Δημοτικά Σχολεία Μαραντοχωρίου και Μεγανησίου είναι στελεχωμένα με ειδικότητες εδώ και πολλά χρόνια (Αγγλικά, Μουσική, Εικαστικά, Πληροφορική και Φυσική Αγωγή) και όχι βέβαια την τελευταία τριετία, όπως ο κ. Καββαδάς κομπάζει.

Β/θμια Εκπαίδευση Λευκάδας:

  1. Η Παράλληλη Στήριξη πέρυσι εγκρίθηκε μόνο σε ένα (1) σχολείο της Β/θμιας Εκπ/σης Λευκάδας, παρόλο που υπήρχαν ανάγκες μαθητών και σε άλλα σχολεία με σχετικές  αιτήσεις γονέων. Αυτή η μοναδική έγκριση δόθηκε μετά από επανεξέταση, μιας και η αρχική αίτηση είχε απορριφθεί (ο κ. Καββαδάς ανακοινώνει ότι λειτούργησε άριστα η Παράλληλη Στήριξη την τελευταία τριετία)!
  2. Τα Τμήματα Ένταξης, μια πολύ σημαντική δομή για τα σχολεία, αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες παιδιών με σκοπό αυτά να ενταχθούν κάποια στιγμή στη μαθητική ροή της τάξης. Ξεκίνησαν το 2010 και λειτούργησαν άριστα έως τη σχολική χρονιά 2018–2019 με ειδικότητες Φιλολόγου, Μαθηματικού, Φυσικού και όσα τμήματα χρειαζόταν κάθε σχολική μονάδα. Όμως από πρόπερσι στο ΕΠΑΛ, στο 1ο Λύκειο και στο Γυμνάσιο Νυδριού, παρότι είχαν υποβληθεί αιτήσεις έγκρισης Τμημάτων Ένταξης, αυτές ΔΕΝ εγκρίθηκαν. Μάλιστα από το Νυδρί αναγκάζονταν να μετακινούνται μαθητές σε σχολεία της πόλης, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτές τις δομές! Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει κι εφέτος.

Κατά την περσινή χρονιά εγκρίθηκαν τα μισά Τμήματα Ένταξης, με ελλιπείς ειδικότητες, όπως: Στο 1ο Γυμνάσιο μόνο 1 Μαθηματικός αντί για 2 το 2018 – 2019, στο 2ο Γυμνάσιο μόνο Φιλόλογος, ενώ το Μουσικό Σχολείο δε στελεχώθηκε με καμία ειδικότητα ένταξης. Στο Μουσικό Σχολείο φέτος εγκρίθηκε μόνο Φιλόλογος ένταξης και όχι Μαθηματικός, ενώ υπάρχει αντίστοιχη οργανική θέση. Η ειδικότητα Φυσικού ένταξης «εξαφανίστηκε» από τις σχολικές μονάδες της Λευκάδας στο τέλος του σχολικού έτους 2018 – 2019.

Στην «ενημέρωσή» του ο κ. Θανάσης Καββαδάς αναφέρει:

«Έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια χωρίς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, τα τελευταία 3 χρόνια η Κυβέρνηση προχώρησε στην ενίσχυση της Παιδείας με 25.000 νέους μόνιμους δασκάλους και καθηγητές».

Φυσικά και δεν είναι αυτή η αλήθεια!!!

Τον Ιανουάριο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το δρόμο για 15.000 διορισμούς δασκάλων, καθηγητών και εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής έως το 2021 με την υπερψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, που προέβλεπε την πρόσληψη 5.250 μόνιμων εκπαιδευτικών γενικής παιδείας το 2020 και 5.250 μόνιμων εκπαιδευτικών το 2021. Σε αυτές τις 10.500 θέσεις των δύο προκηρύξεων θα πρέπει να προστεθεί και η προκήρυξη πρόσληψης 4.500 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, η οποία αποτελεί ένα άλλο πολύ μεγάλο κεφάλαιο της εκπαίδευσης.

Ας αναφερθούμε στο Ειδικό Σχολείο Λευκάδας (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) όπου απαραίτητη προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση των αναγκών των παιδιών που χρειάζονται σταθερότητα, είναι η εγκατάσταση μόνιμου προσωπικού. Από το 2010 που ιδρύθηκε στη Λευκάδα, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί ήταν αναπληρωτές, με αποτέλεσμα να αλλάζουν κάθε χρόνο. Επί ΣΥΡΙΖΑ και για πρώτη φορά έγιναν οι αιτήσεις για μόνιμους διορισμούς 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που πίεζε αδιάκοπα τη ΝΔ να δεσμευτεί για τους διορισμούς που είχε ψηφίσει.

Το 2020 η κυβέρνηση της Ν.Δ. διόρισε 4.500 νέους εκπαιδευτικούς και τον Ιούλιο του 2021 11.700 μόνιμους εκπαιδευτικούς, με πιστώσεις που είχε εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας τέλος στην αδιοριστία των τελευταίων 10 χρόνων!

Παράλληλα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλάμβανε τροπολογία για διορισμό όλων των δικαστικά δικαιωμένων εκπαιδευτικών-επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2008, κλείνοντας ένα ζήτημα που ταλαιπωρούσε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς μια δεκαετία.

Επίσης η κυβέρνηση της Ν.Δ. θέλησε να καταργήσει το σύστημα διορισμών που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά  το διατήρησε και εξακολουθεί να το  διατηρεί!

Τέλος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που με νόμο του 2019 κατάφερε να επιβάλει τον κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση» αντί του 1 προς 5, που ήθελαν η τρόικα και η Ν.Δ.!!! Εξάλλου η εκπαιδευτική κοινότητα και συνολικά η ελληνική κοινωνία δεν ξεχνά τις 2.500 απολύσεις εκπαιδευτικών, μια νύχτα του 2013 με υπογραφές Μητσοτάκη, Σαμαρά, Αρβανιτόπουλου.

Ο κ. Καββαδάς ανακοινώνει …περήφανος τα ποσά που διέθεσε η κυβέρνηση στις Σχολικές Επιτροπές Δήμου Λευκάδας, για κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

Μέχρι πρότινος τα ποσά αυτά ήταν ικανά να καλύψουν κάποιες από τις δαπάνες των σχολείων. Εδώ και ένα χρόνο όμως  το μεγαλύτερο μέρος των  ποσών αυτών δαπανάται για πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος, όπως συμβαίνει και στα νοικοκυριά. Έτσι, όλες οι υπόλοιπες  ανάγκες και όλα τα είδη που χρειάζεται μία σχολική μονάδα περνούν σε δεύτερη μοίρα!!!

Είναι λοιπόν προφανές ότι και οι διορισμοί των εκπαιδευτικών στα νησιά μας, που τόσο πολύ καμαρώνει και κομπάζει ο κ. Καββαδάς, δεν είναι έργο της κυβέρνησής του. Αντίθετα, μερικά από τα «έργα» της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη σ’ αυτόν τον τομέα είναι η διάλυση της Ένταξης, η στέρηση της Παράλληλης Στήριξης», η επιδότηση των κολλεγίων με χιλιάδες νέους λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, η εξαφάνιση της Λευκάδας απ’ το χάρτη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρά τις αστείες ανακοινώσεις, κοκ.  

Ίσως όμως το πιο …εμβληματικό έργο τους να είναι η συνέχιση του τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών σύμφωνα με το νόμο του «καταστροφικού» ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ!!!

 

13/9/2022

Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λευκάδας

 

Για λόγους πληρότητας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας βάζουμε και την ανταπάντηση του βουλευτή στην εν λόγω ανακοίνωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 15 Σεπτεμβρίου 2022

 

Θανάσης Καββαδάς: «Κανείς δεν μπορεί να κάνει το άσπρο-μαύρο – Η αλήθεια μιλάει μόνη της: για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια διορίστηκαν 107 μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη Λευκάδα» – Απάντηση στην ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Νομού

 

Ευχαριστώ την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ που επιβεβαιώνει με την ανακοίνωσή του τις προσλήψεις 25.000 μονίμων εκπαιδευτικών σε δύο χρόνια από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

Για μια ακόμη φορά, παραδέχεται ότι δεν πρόλαβε.

Σχεδόν 1.000 λέξεις χρειάστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να κάνει το άσπρο-μαύρο.

Όμως η αλήθεια μιλάει μόνη της – ακόμα και μέσα από τη στρεβλή εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και η αλήθεια είναι ότι:

  • Μέχρι το 2020 δεν υπήρχαν μόνιμοι εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή. Για πρώτη φορά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε μόνιμες προσλήψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, καλύπτοντας θέσεις και στα τμήματα ένταξης και στο Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ).
  • Για πρώτη φορά έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια, το 2021 προσλήφθηκαν 11.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη γενική εκπαίδευση και επιπλέον 4.500 στην ειδική αγωγή.
  • Φέτος, 586 νέοι δάσκαλοι και καθηγητές διορίστηκαν στην γενική εκπαίδευση.

Από αυτούς τους 25.000 εκπαιδευτικούς, 107 διορίστηκαν στο νομό μας, σε αντίθεση με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπου έγιναν μόλις 5 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών από το 2015 έως το 2019.

Αυτό είναι το χειροπιαστό έργο της Κυβέρνησής μας, και όχι λόγια και εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, από την παράταξη του «δεν προλάβαμε».

Όμως γι’ αυτό το έργο ούτε καμαρώνω, ούτε κομπάζω.

Ποτέ δεν είπα ότι όλα λειτουργούν άριστα.

Είπα όμως ότι λειτουργούν καλύτερα από ποτέ, και αυτή είναι η αλήθεια.

Έχουμε περισσότερους μόνιμους εκπαιδευτικούς, ενώ και οι αναπληρωτές βρέθηκαν από το πρώτο κουδούνι στις θέσεις τους – σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που οι διορισμοί τους γίνονταν τμηματικά με αποτέλεσμα τα σχολεία να λειτουργούν για μήνες με κενά.

Αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης αλλά και συντονισμένης προσπάθειας εκ μέρους όλων όσοι έχουμε θεσμική υποχρέωση να στηρίζουμε την Παιδεία στη Λευκάδα.

Όλα τα χρόνια δίνω μάχες στο Υπουργείο Παιδείας για να καλύπτονται τα εκπαιδευτικά κενά στη Λευκάδα και για να δρομολογούνται λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα τα σχολεία μας από την πρώτη μέρα κάθε σχολικής χρονιάς.

Συνεχίζουμε λοιπόν, για το αυτονόητο αγαθό της δημόσιας, δωρεάν παιδείας για όλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μόνος στο παιχνίδι των προσβλητικών, προσωπικών χαρακτηρισμών και των ανακοινώσεων για τις εντυπώσεις.

Σε ό,τι με αφορά, προτιμώ να μιλώ με πράξεις και όχι με λόγια, να φέρνω αποτελέσματα, για την Λευκάδα και για όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας.