«Στα ίχνη των Ταφίων πειρατών (…)» -της αρχαιολόγου Ολυμπίας Βικάτου

Θα αναδείξουμε σήμερα μια εργασία της Ολυμπίας Βικάτου, εφόρου Αρχαιοτήτων στο Μεσολόγγι και μιας εκ των αρχαιολόγων που ανέσκαψαν τους τάφους μυκηναϊκής εποχής στο Κεφάλι, η οποία παρουσιάστηκε αυτούσια στο ΙΑ’ Πανιόνιο Συνέδριο, 21-25 Μάη 2019 στην Κεφαλλονιά.

Σε αυτήν παρουσιάζονται, τόσο οι μυθολογικές και ιστορικές αναφορές γύρω από τους αρχαίους κατοίκους του Μεγανησίου, τους Τάφιους, όσο και τα πολύ σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως την περίοδο 2011-2014, οπότε και πραγματοποιήθηκε η ανασκαφή με την αρωγή του δήμου μας.

Στον σύνδεσμο που δίνουμε παρακάτω (κάντε του κλικ και μετά κατεβείτε προς τα κάτω για να διαβάσετε το αρχείο, ενώ έχετε και την δυνατότητα της αποθήκευσης) θα μπορέσετε να διαβάσετε όλο το κείμενο και να δείτε το σχετικό φωτογραφικό υλικό, όπως έχουν δημοσιευτεί στην ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος ιστοσελίδα Academia:

ΟΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ

Φυσικά το υλικό έχει παρουσιαστεί και σε άλλα συνέδρια, όπως ΑΥΤΟ

ή ΑΥΤΟ

τα οποία και το ΜΤ έχει αναδείξει κατ’επανάληψη, για να φρεσκάρουμε την μνήμη όλων.

Και για να την φρεσκάρουμε ακόμα καλύτερα παραπέμπουμε στην παρούσα επιστημονική εργασία της κας Βικάτου στην υποσημείωση 51 και τις εκεί ευχαριστίες, μεταξύ άλλων: «Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον τότε ∆ήµαρχο Μεγανησίου κ- Στάθη Ζαβιτσάνο για τις διευκολύνσεις που µας παρείχε στο πλαίσιο των περιορισµένων δυνατοτήτων του ∆ήµου». Έκτοτε σιγή ασυρμάτου.

Ας ελπίσουμε αυτό να αλλάξει σύντομα, να στηριχτεί η έρευνα και να αναδειχθεί ο πολιτισμικός μας πλούτος στα μάτια του Μεγανησιώτικου λαού και των επισκεπτών του, όπως πρέπει και όπως του αξίζει. Γι’ αυτό πασχίζουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.