Συνέντευξη δημάρχου Π.Δάγλα στον PRISMA 91.6

Συνέντευξη δημάρχου Π.Δάγλα στον PRISMA 91.6

Παρέλαβα ένα χάος και παραδίδω έναν δήμο υπόδειγμα το 2023!

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγανησίου ο Οικονομικός και Διαχειριστικός έλεγχος του 2020 των  125 δήμων και ΝΠΔΔ  από δημόσιους ελεγκτές ,  ανέδειξε κάποιες παρατηρήσεις για τον δήμο Μεγανησίου που τον κατατάσσουν μεταξύ των ελεγχομένων σε ένα μεσαίο και προς τους καλύτερο επίπεδο λειτουργίας των υπηρεσιών του.

Η έκθεση με τις παρατηρήσεις είναι απόρρητη, ωστόσο ανέφερε κάποιες από τις ουσιώδης παρατηρήσεις , σε δύο από αυτές έχουμε αναφερθεί ήδη, δηλαδή:

Στην αντιστοίχιση των ενταλμάτων του  ταμειακού ελλείμματος του 2013

Στην τήρηση βιβλίου αποθήκης

και πρόσθεσε ακόμα:

Στην διενέργεια εσωτερικού οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου από Ορκωτό Λογιστή(  έχει ήδη εκπληρωθεί)

Στα μισθολογικά κλιμάκια των εργαζομένων

Στην ανάθεση σε δικηγόρο της είσπραξης χρημάτων από μεγάλους οφειλέτες του δήμου.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μεγανησίου :

-Ελέγχθηκαν 900 εντάλματα πληρωμής και δεν υπήρξε ούτε σεντ απόκλιση στην ταμειακή διαχείριση του δήμου. Τα δημόσια συγχαρητήρια αξίζουν στους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας  Είναι το μεγάλο επίτευγμα και η παρακαταθήκη που αφήνουμε σαν Δημοτική Αρχή για το 2023 !

Δεν υπήρχαν δημοσιονομικές παρατηρήσεις, παρά μόνο σε δύο εντάλματα διαδικαστικού γραφειοκρατικού χαρακτήρα, για την οπία μάλιστα έχουμε κάνει την ένστασή μας, μικρά ποσά μην φανταστείτε, επί διαδικαστικού. Υπήρξε διαφωνία με την υπηρεσία μας κι εμείς θεωρούμε ότι έχει 100% δίκιο και θα δικαιωθεί!

Κάποιοι νόμισαν ότι επειδή δεν μιλάω, κάτι κρύβουμε ή κάτι άλλο. Αυτή την στιγμή σας λέω ότι το μεγαλύτερο “όπλο” , στην προεκλογική εκστρατεία της παράταξής ,μας  είναι η έκθεση ελέγχου του 2020!

‘Ολη η συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό prisma 91,6

Σχολιάζοντας την πληθώρα υποψηφιοτήτων για τις επερχόμενες εκλογές ο Παύλος Δάγλας είπε πως ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τέσσερις υποψήφιοι, ακόμα δεν έχει εκφράσει επίσημα το τι θα κάνει η κυρία Αργύρη και ένα κομμάτι της παλιάς παράταξης Ζαβιτσάνου που είναι σε αναζήτηση αρχηγού ή να κατεβάσει κάποια πρόταση.

Συνολικά το Μεγανήσι είναι χωρισμένο σε  έξι κομμάτια  και όλα αυτά σε ένα εκλογικό σώμα 1200 ψηφοφόρων. Θα πάμε για ρεκόρ πρωτοτυπίας, συμπλήρωσε με χιούμορ.

Μέσα στα ονόματα που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, είναι και του Σπύρου Αργυρού.  Είναι ο οδηγός του απορριμματοφόρου του δήμου, είχε εκφράσει την επιθυμία του πριν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, προφανώς ήρθε τώρα η ώρα να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

“Πρέπει να πω πως είναι καλό και δημοκρατικό να έχουμε πολλούς που ενδιαφέρονται για το νησί μας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν έχουν καμία τύχη τα πρόχειρα και ευκαιριακά σχήματα. Το εύκολο είναι να κάνεις κριτική στο έργο του δημάρχου, το δύσκολο είναι να κάνεις μία αυτοδιοικητική πρόταση και να πεις στον κόσμο ότι μπορείς να υλοποιήσεις με βάση τις δυνατότητες του δήμου μας στο έργο σου.

Μην ξεχνάμε πως ο Δήμος Μεγανησίου δεν είναι ένας Δήμος με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες.

Επίσης είμαστε πάρα πολύ λίγοι, υπάρχουν πάρα πολλοί ετεροδημότες υπάρχει μία δυσκολία να συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια. Θεωρώ πως είναι περισσότεροι για δήμαρχοι από αυτούς που θα είναι υποψήφιοι σύμβουλοι.

Αν για παράδειγμα πάμε για ένα σχήμα με 40 άτομα πάμε συνολικά με 200 άτομα, που αντιστοιχούν πέντε με έξι ψήφους στον καθένα.

Στο ερώτημα αν το γεγονός πως επειδή δρομολογούνται σημαντικά έργα στο Μεγανήσι την επόμενη περίοδο είναι ένα κίνητρο ενασχόλησης με την αυτοδιοίκηση, ο Παύλος Δάγλας έκανε λόγο για εύστοχη παρατήρηση.

Εάν νομίζουν κάποιοι ότι θα φορέσουν κουστούμι και γραβάτα και θα μπορέσουν να κάνουν τον Δήμαρχο κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Θα τους παρακαλέσω να έρθουν μία μέρα στο δημαρχείο για να δούμε πως είναι η κατάσταση και στη συνέχεια να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Εμείς τα έργα τα έχουμε τρέξει με σχεδιασμό από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Για την μονάδα κομποστοποίησης ξεκινήσαμε το 2016 και τώρα μπήκε σε δημοπρασία. το ΣΜΑ δημοπρατήθηκε μία φορά και δημοπρατείται ξανά με 200.000 επιπλέον.

Το ίδιο και για τον Βιολογικό καθαρισμό υπάρχει επιπλέον ποσό. Στην ύδρευση σκάβεται τώρα ο οικισμός Σπαρτοχωρίου και πιστεύω πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο έργο ζωτικής σημασίας για το Μεγανήσι.

Όλο το κεντρικό δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού έχει αλλαχθεί. Πριν μερικά χρόνια με την παραμικρή κακοκαιρία έπεφταν τα πάντα, το νησί κατέρρεε, τώρα είμαστε σε άριστη κατάσταση με όλες οι κακοκαιρίες, ενώ αναμένεται να αλλαχτεί ένα νέο τμήμα μέχρι την παραλία Φαναρίου από την θέση Στεράτο.

Μας απομένει ο τεμαχιστής ογκοδών που θα ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του μέσα στο μήνα από το δήμο Λευκάδας και ολοκληρώνονται μία σειρά από έργα.

Επίσης τις επόμενες ημέρες παίρνω την άδεια για τη μαρίνα του Αθερινού. Αυτή η Δημοτική Αρχή ιδιαίτερα στην δεύτερη θητεία της έχει υλοποιήσει ένα πακέτο έργων 17.000.000 ευρώ. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό είναι εύκολο Εγώ τους προκαλώ να δοκιμαστούν όλοι.

Σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων ο δήμαρχος Μεγανησίου υπογράμμισε πως ενώ τα προηγούμενα τρία χρόνια το θέμα πήγαινε πάρα πολύ καλά, με τις όποιες δυσκολίες που έχει το Μεγανήσι, λόγω δρομολογίων και ότι ο ΧΥΤΑ παλαίρου δουλεύει μόνο Σαββατοκύριακα.

Το τελευταίο διάστημα είχαν μείνει περίπου 450 τόνοι απορριμμάτων μέσα στο ΧΥΤΑ. Εμείς είχαμε κάνει δύο διαγωνισμούς τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη οι οποίοι κατέστησαν άγονοι.

Εκεί δημιουργήθηκε το πρόβλημα έμειναν αυτοί οι τόνοι σκουπιδιών, τα τοπικά site της αντιπολίτευσης ξεκίνησα να κάνω κριτική, κανείς όμως δεν έγραψε ότι έγιναν δύο ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί και βγήκαν άγονοι.

Το γεγονός είναι πως έχουμε ανάδοχο αυτή την στιγμή ξεκινάει τη μεταφορά και θα έχει ολοκληρωθεί εκτιμώ μέχρι το Πάσχα.

Αναφερόμενος στον οικονομικό έλεγχο για το έτος 2020, ο δήμαρχος Μεγανησίου ανέφερε πως ο δήμος ήταν στο δείγμα 122 δήμων και νομικών προσώπων πανελληνίων.

“Έγινε ένας οικονομικός έλεγχος, επρόκειτο για έναν εξονυχιστικό έλεγχο, στο σύνολο των δυσλειτουργία στο δήμο.

Ήρθαν τρεις ελεγκτές για μία εβδομάδα, δεν μου έλεγαν ούτε καλημέρα έκανα τη δουλειά τους, συνεργάστηκαν με την υπηρεσία για πάνω από ένα μήνα, για την παραχώρηση στοιχείων, συμβάσεων των πάντων.

Πρόκειται για το έτος 2020, ο Δήμος Μεγανησίου Λειτούργησε με δύο άτομα διοικητικό προσωπικό, την προϊσταμένη κυρία Σπίγγου και τον Παναγιώτη Μάντζαρη το σήκωσαν όλο το βάρος όλης αυτής της προσπάθειας, διαφορετικά θα έπρεπε να κλείσουμε το δήμο.

Το Σεπτέμβριο έχουμε πάρει μία νέα υπάλληλο, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο τα καθήκοντα της. Μέσα σε αυτό το πλέγμα του ελέγχου, ελέγχθηκαν 900 εντάλματα, να θυμίσω πως το 2019 δεν είχαμε προϋπολογισμό και είχαμε πολλά επιπλέον εντάλματα γιατί είχαν μείνει οι προμήθειες πίσω.

Ελέγχθηκαν τα πάντα, από τα έσοδα του δήμου, όλα τα κλιμάκια της μισθοδοσίας, ισολογισμοί, τα πάντα.

Έχουμε την έκθεση ελέγχου η οποία είναι απόρρητη και εστάλη στο προσωπικό μου email και της προϊσταμένης και τα ευρήματα βγήκαν συγκεντρωτικά στην ετήσια έκθεση πού βγήκε για όλους τους δήμους σε πανελλήνια κλίμακα.

Είχαμε 10 παρατηρήσεις σοβαρού τύπου και 10 μη σοβαρές και είμαστε λιγότερο από το μέσο όρο ακόμα και από τον πιο οργανωμένων δήμων που υπήρχαν εκεί πέρα.

Εμείς είμαστε από τους μικρότερους και υπενθυμίζω πως όλη τη χρονιά λειτουργίας με δύο υπαλλήλους.

Οι παρατηρήσεις ήταν διοικητικού χαρακτήρα, ότι για παράδειγμα θα έπρεπε να έχουμε βεβαίωση το έλλειμμα που υπήρχε μέχρι το 2013, μας επέβαλαν να βάλουμε ορκωτό λογιστή για να ολοκληρώσω την έκθεση ελέγχου για να βεβαιωθεί αυτό το έλλειμμα, να αλλαχθούν τα μισθολογικά κλιμάκια όπου υπήρχε πρόβλημα, να μπει ένα βιβλίο αποθήκης, εσωτερικός έλεγχος που έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία και ήδη συντάσσεται έκθεση για το 2022, να βάλουμε δικηγόρο για να κυνηγήσει κάποιους μεγαλοφειλέτες κτλ.

Πρέπει να συγχαρώ όμως την ταμειακή υπηρεσία του δήμου, από τότε ως σήμερα και την ταμία την Ειρήνη Συκιώτη και όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους και την τεχνική υπηρεσία που έβαλαν πλάτη και δεν υπήρξε ούτε ένα Cent απόκλιση Στην ταμειακή διαχείριση του δήμου και αυτή είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνουμε στη δημοτική αρχή πέρα από τα έργα.

Δεν υπήρξε καμία δημοσιονομική προσαρμογή. Είχαμε μόνο δύο παρατηρήσεις σε δύο εντάλματα, γραφειοκρατικού χαρακτήρα για τα οποία έχουμε κάνει την ένσταση μας.

Παρέλαβα το χάος και παραδίδω έναν τέλειο Δήμο.

Σχετικά με τις αλλαγές στην οικονομική επιτροπή και την επαναφορά θεμάτων για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Μεγανησίου εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν θα περνάνε τα θέματα από το δημοτικό συμβούλιο.

Το Μεγανήσι δεν είχε ποτέ κουλτούρα συνεργασιών, εγώ αύριο έχω δημοτικό συμβούλιο και δεν τρέφω καμία ψευδαίσθηση ότι θα περάσει τίποτα. Ελαφρά την καρδιά θα σηκώνουν το χέρι και θα λένε όχι. Βέβαια τα μεγάλα έργα έχουν δρομολογηθεί το τεχνικό μας πρόγραμμα έχει δημοπρατηθεί, δημοπρατείται η μονάδα βιολογικού που είναι ένα κολοσσιαίο έργο για το Μεγανήσι και για μένα προσωπικά και για τις δύο δημοτικές αρχές που τρέξαμε εγώ το πακέτο.

Για παράδειγμα δεν ψήφιζαν τα τριμηνιαία στατιστικά, με τη λογική ότι δεν ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό. Μιλάμε για στατιστικά τα οποία εισηγείται η οικονομική υπηρεσία.

Νομίζω πως η απόφαση αυτή δεν ήταν καλή γιατί από δω και πέρα δεν θα βρούμε άκρη, ευτυχώς και είχαμε περάσει προϋπολογισμό γιατί θα είχαμε θέμα, δεν υπήρχε περίπτωση να μου την χαρίσουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

Ο δήμαρχος Μεγανησίου Παύλος Δάγλας ευχαρίστησε δημόσια τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Κτενά, γιατί κράτησε το λόγο του, έβγαλε 74.000 από τον Ιανό για την Σχίζα, ένα θέμα που είχαμε κυνήγησε από καιρό και σήμερα δημοπράτησε αλλά 120.000 για το δρόμο Κατωμέρι- Σπαρτοχώρι από τα τρία χιλιόμετρα τα δύο θα είναι με νέα άσφαλτο, είμαστε περήφανοι για το έργο μας και προχωράμε.

Σχετικά με την υποβολή δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο από τον δασάρχη,  είπε πως το Μεγανήσι δεν έχει πολλά δασικά όμως η πράξη αυτή ήταν ανήκουστη. Ακόμα και ένα τετραγωνικό γης έχει ιδιοκτήτη. Δεν υπήρχαν ποτέ δημόσιες περιουσίες στα Ιόνια Νησιά. Το θέμα χρειάζεται κεντρική πολιτική παρέμβαση, επικοινώνησε με τον υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, του εξήγησα πως έχουν τα πράγματα, είμαι σε συνεννόηση με τον βουλευτή Λευκάδας και έχω έρθει σε επαφή με κυβερνητικά στελέχη.

Πρέπει αυτή η απαράδεκτη διαδικασία να ολοκληρωθεί, έχει διχάσει την κοινωνία της Λευκάδας και του Μεγανησίου και θεωρώ Απαράδεκτο με το ζόρι να γίνει υφαρπαγή δημόσιων περιουσιών.

Απαντώντας σε ερώτημα ακροατή αν το δημοτικό λιμενικό ταμείο, στο οποίο ανήκει ο δήμος Μεγανησίου εισπράττει τα ανταποδοτικά έσοδα, απάντησε πώς δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό.

Έχουν υπάρξει πολλές προκηρύξεις, έχουμε προσπαθήσει να βρούμε υπάλληλο να εισπράξει, καθώς τα χρήματα δεν πάνε στο δήμο αλλά στο δημοτικό λιμενικό ταμείο που κάνει ανταποδοτικά έργα.

Δεν βρίσκουμε όμως υπαλλήλους, κάποιοι μπορεί να φέρουν λίγα τα χρήματα, βρίσκουν περισσότερα στα ξενοδοχεία ή τα εστιατόρια, εξωτερικός υπάλληλος δεν μπορεί να έρθει γιατί δεν τον συμφέρει να νοικιάσει σπίτι. Πέρυσι είχαμε μία κοπέλα η οποία όμως επέλεξε να μη συνεχίσει.

Κλείνοντας την συνέντευξή του ο δήμαρχος Παύλος Δάγλας έκανε αναφορά για έναν λογιστή που είχε ο Δήμος Μεγανησίου και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Πρόκειται για μία μεγάλη εταιρεία από την πήραμε από την Αθήνα, ένα μεγάλο λογιστικό γραφείο, δεν είχαμε κανένα παράπονο όμως πριν λίγες μέρες μου τηλεφώνησαν από το δήμο Αχαρνών και μου ζήτησαν να κοιτάξω τις Φορολογικές του ενημερότητες.

Τελικά αποδείχθηκε πως είχε πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες από το 2020 και μετά.

Αμέσως διακόψαμε τη σύμβαση του, κάναμε μηνυτήρια αναφορά και αγωγές που ετοιμάζει ο ο δικηγόρος του δήμου.

Επειδή όμως κάποιοι αντιπολιτευόμενοι προσπαθούν να συμψηφίσουν πράγματα και καταστάσεις, ο Δήμος Μεγανησίου δεν έχει υποστεί καμία ζημιά, το έργο του παραδόθηκε από κει και πέρα ας τα βρει με την εφορία, ενώ αντιμετωπίζει και το ερώτημα της πλαστογραφίας.

Για το τέλος σχολίασε την ανακοίνωση του παρέδρου Σπαρτοχωρίου Ανδρέα Αθανίτη. Όπως είπε “ψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα 26 Οκτωβρίου και ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό και πήρε απόφαση στις 20 Δεκεμβρίου για αποφασίσω τεχνικό πρόγραμμα και είχε την απαίτηση να του περάσουν από το δημοτικό συμβούλιο.

Ο συγκεκριμένος έχει φτάσει στα όριά του αστείου και δεν ασχολούμαι μαζί του. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πως ο πάρεδρος γνωμοδοτεί”