«Κατάδυση στην ψυχή». Από την βιβλιοπαρουσίαση της Κατερίνας Καββαδά

Πηγή: blog Souel και ΜΚΔ

Σταχυολογούμε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο από την βιβλιοπαρουσίαση της Κατερίνας Καββαδά στην Αθήνα:

«ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ», Κατερίνας Καββαδά

Όταν πιάνεις στα χέρια στο ένα πόνημα με τέτοιο τίτλο, προετοιμάζεσαι για τον εξομολογητικό χαρακτήρα του που συνοδεύεται από το χρέος του αναγνώστη να προσεγγίσει απαλά και να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές.

Και μάλιστα, όταν πρόκειται για πρωτόλειο, δε θα μπορούσα να μην εντυπωσιαστώ από την παρρησία της συγγραφέα να φτιάξει μια ηρωίδα που ακροβατεί μεταξύ βιωμένου βίου και μυθοπλασίας. Έχοντας τη χαρά να συναντηθώ με την κα Καββαδά, όταν έκλεινε ευδόκιμα ο κύκλος της ως εκπαιδευτικού και διευθύντριας λυκείου, ρίχτηκα με πραγματικό ενδιαφέρον στις σελίδες του βιβλίου.

Με δυνατή πένα και ακόμη πιο «δυνατές» αποσκευές παρουσιάζει μια γυναίκα στους πολλαπλούς ρόλους μιας γεμάτης ζωής, ρόλοι όπως: γυναίκα, κόρη, νησιώτισσα, φοιτήτρια, αυτοδημιούργητη στην πάλη του βίου, μητέρα, σύζυγος, φίλη, καθηγήτρια, διοικητικό στέλεχος, ηγερία. Αφετηρία το μικρό Μεγανήσι, το μπλε και το φως του Ιονίου, η παράδοση, ο αξιακός κώδικας, η δίψα για αυτοπραγμάτωση, η δίψα για πληρότητα, η καρδιά η πάλλουσα από συναισθήματα και την αβυσσαλέα ανάγκη να αγαπήσει μα και να αγαπηθεί.

Πολλά τα μετερίζια και κοινός παρονομαστής μια συνείδηση σε εγρήγορση που έκθαμβη άνοιγε κι έκλεινε κύκλους ζωής, σχέσεων, κινημάτων ψυχής. Αλήθεια και πάλι αλήθεια, αυθεντικότητα, δύναμη κι αδυναμία, πτώσεις κι απογειώσεις… Με λίγα λόγια, ΖΩΗ… ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ…ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ/ ΤΑΞΕΊΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

Θέλει «αρετήν και τόλμην» η ζωή και η κατάδυση!!!