Στήριξη παραδοσιακών καφενείων ζητάει ο Θ.Καββαδάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 13 Νοεμβρίου 2023

Θανάσης Καββαδάς: «Πρέπει να δοθούν κίνητρα για το άνοιγμα νέων παραδοσιακών καφενείων σε μικρά χωριά όπου δεν υπάρχουν και να ενισχυθούν όσα ήδη λειτουργούν» – Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση για την ενίσχυση των υφιστάμενων καφενείων στα μικρά χωριά κάτω των 300 κατοίκων, καθώς και την παροχή κινήτρων για το άνοιγμα νέων, όπου δεν υπάρχουν, κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Στην ερώτησή του ο Βουλευτής τόνισε ότι τα καφενεία στα μικρά χωριά της ελληνικής περιφέρειας επιτελούν ένα σοβαρότατο κοινωνικό έργο καθώς αποτελούν μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης των κατοίκων, λειτουργώντας ως σημείο συνάντησης, προμήθειας βασικών αγαθών καθημερινής ανάγκης ή και εξυπηρέτησης για κάποιες υπηρεσίες όπως η παραλαβή της αλληλογραφίας.

Επεσήμανε ότι δυστυχώς είναι πλέον συχνό το φαινόμενο να υπάρχουν χωριά χωρίς ούτε ένα καφενείο και τόνισε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα και για τη διατήρηση των υφιστάμενων και για το άνοιγμα νέων καφενείων σε χωριά όπου τα οικονομικά προβλήματα και η ερημοποίηση οδήγησαν στο κλείσιμό τους.

Πρότεινε, μεταξύ άλλων, την επιδότηση ίδρυσης ή εκσυγχρονισμού καφενείων μέσω των προγραμμάτων Leader, τη δημιουργία ξεχωριστού ΚΑΔ ώστε να ενταχθούν σε χαμηλό φορολογικό συντελεστή, τη θεσμοθέτηση μειωμένων ασφαλιστικών υποχρεώσεων, και άλλα, θέτοντας 4 σχετικά ερωτήματα προς τους συναρμόδιους Υπουργούς.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής ανέφερε:

«Τα καφενεία είναι κύτταρο ζωής για τα μικρά χωριά. Η στήριξή τους μπορεί να αναστρέψει τις τάσεις εγκατάλειψης και ερημοποίησής τους, γι’ αυτό και οι σημερινοί ιδιοκτήτες πρέπει να ενισχυθούν, καθώς τα πενιχρά έσοδα δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν έξοδα και υποχρεώσεις, πόσο μάλλον να αποφέρουν κέρδος.

Παράλληλα όμως, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και για να ανοίξουν νέα καφενεία σε χωριά που έχουν κλείσει. Εκεί οι κάτοικοι δεν έχουν ένα σημείο για να συναντιούνται, να κουβεντιάζουν, να γιορτάζουν σε επετείους. Και βέβαια και για τους επισκέπτες λειτουργεί αποτρεπτικά η εικόνα ενός χωριού χωρίς κοινωνική ζωή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και επειδή θεωρώ ότι η απώλεια των παραδοσιακών καφενείων στα μικρά χωριά θα οδηγήσει σε απώλεια αναντικατάστατου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού εθνικού κεφαλαίου, έκανα συγκεκριμένες προτάσεις και έθεσα ερωτήματα προς τους συναρμόδιους Υπουργούς και ευελπιστώ να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να τονώσουμε όχι μόνο αυτήν την πολύ ιδιαίτερη οικονομική δραστηριότητα αλλά, ουσιαστικά, για να κρατήσουμε τα χωριά μας ζωντανά.»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης μπορείτε να δείτε εδώ