Ο χάρτης της Ποσειδωνίας στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Τι απειλεί τα λιβάδια με τα πολύτιμα φύκια.

(Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα)

Η πρόσφατη έρευνα που έγινε από την iSea για τα λιβάδια Ποσειδωνίας (θαλάσσιας βλάστησης) στην περιοχή του Ιονίου έφερε στο φως για πρώτη φορά την έκταση αλλά και την κατάσταση του συγκεκριμένου οικοσυστήματος το οποίο απλώνεται σε μια έκταση περίπου 440 χιλιομέτρων. Με στόχο την προτεραιοποίηση των λιβαδιών στην περιοχή προέκυψε ότι η αγκυροβόληση ασκεί την πιο άμεση, εκτεταμένη και εποχικά έντονη πίεση στη θαλάσσια αυτή χλωρίδα, ενώ οι υδατοκαλλιέργειες και οι απορρίψεις λυμάτων επιφέρουν επίσης σημαντικές επιπτώσεις στα λιβάδια του Ιονίου Πελάγους.

  Ως δεύτερο βήμα μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας οι επιστήμονες προχώρησαν σε ταξινόμηση των περιοχών ανά κατηγορία από “Άκρως απειλούμενα έως ελαχίστως απειλούμενα”. Η κατάσταση φαίνεται να είναι σχετικά καλή με την κλίμακα «ελαχίστως απειλούμενα» να χαρακτηρίζει τις ακτές γύρω από το Άκτιο μαζί με άλλα σημεία σε Κεφαλλονιά, Κέρκυρα και Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

  Αντίθετα, λιβάδια που φαίνονται να απειλούνται περισσότερο καταγράφονται στο εσωτερικό αρχιπέλαγος του Ιονίου. Όσον αφορά στο Αρχιπέλαγος του Εσωτερικού Ιονίου, όλη η περιοχή εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000 και η Ποσειδωνία κατανέμεται στο ~43,7%. Τα λιβάδια ταξινομούνται κατά 42,1% ως «Άκρως απειλούμενα», 49% ως «Απειλούμενα», 50,2% ως «Μετρίως απειλούμενα»και 6,5% ως «Ελαχίστως απειλούμενα». Η περιοχή έχει αναγνωριστεί από προηγούμενες μελέτες ως μία από τις πιο επηρεασμένες από την αγκυροβόληση. Επιπλέον αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για νέους ιστιοπλόους, καθώς η θάλασσα είναι ήρεμη και προστατευμένη από τα ρεύματα. Στην περιοχή υπάρχουν 12 νησιά και νησίδες από τα οποία τα 7 είναι ακατοίκητα προσφέροντας πλούσια φυσικά τοπία και προσελκύοντας μεγάλο αριθμό σκαφών, υπερβαίνοντας όμως τη χωρητικότητα των 15 λιμενικών εγκαταστάσεων, που συνεχώς επεκτείνονται με πλωτές εξέδρες ώστε να καλύψουν τις ανάγκες αυτής της αυξανόμενης δραστηριότητας. Επιπλέον, εκροές λυμάτων πραγματοποιούνται στη Βασιλική, την Παλαίρο και στο κανάλι μεταξύ Μεγανησίου και Λευκάδας.

Τέλος, στην περιοχή υπάρχουν 3 ιχθυοκαλλιέργειες που βρίσκονται στην Πάλαιρο, τον Μύτικα και τον Κάλαμο H Ποσειδωνία αποτελεί τροφή για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς, εμπλουτίζει τη θάλασσα με οξυγόνο, ενώ συνιστά έναν από τους πιο καίριους συμμάχους στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης ως μια μια από τις πιο αποτελεσματικές δεξαμενές άνθρακα σε σύγκριση με άλλα οικοσυστήματα.

(Με πληροφορίες από Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας)