Συμβουλές για ένα καλύτερο ύπνο…

Κοιμήσου και παρήγγειλα στην Πόλη τα προικιά σου.

Ένας στους τρεις άνδρες μέσης ηλικίας πάσχει από διαταράξεις της φυσιολογικής λειτουργίας του ύπνου. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο ιδανικός νυχτερινός ύπνος πρέπει να διαρκεί οκτώ ώρες. Οσο περνούν τα χρόνια ο νυχτερινός ύπνος αρχίζει να μοιάζει με το μισθό σας και ψαλιδίζεται συνέχεια. H κακή ποιότητα ύπνου όπως και η κακή ποιότητα στα καύσιμα επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή μας ζωή και  τη λειτουργία της  μηχανής  του οργανισμού μας. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι ορισμένες φυσικές τεχνικές, που μπορούν να σας εξασφαλίσουν καλύτερο ύπνο:
  • Μπορείτε να τοποθετήσετε στο κρεβάτι ένα προτζέκτορα να  βλέπετε εικόνες στο ταβάνι του δωματίου μέχρι να αποκοιμηθείτε. Αποφύγετε εικόνες από το ένοχο παρελθόν σας γιατί τότε αντί να παραδοθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα θα βρεθείτε όμορφα και γρήγορα στην αγκαλιά του Eφιάλτη.
  • Κάντε μπάνιο αμέσως πριν την ώρα του ύπνου!  Χρησιμοποιήστε στο μπάνιο χαλαρωτικά προϊόντα με λεβάντα και χαμομήλι. Aν σας τελείωσε το χαμομήλι  μην βγείτε εκείνη την ώρα να μαζέψετε στους αγρούς γιατί  αντί  να σας πάρει ο ύπνος μπορεί  να σας  πάρει η νεράιδα του δάσους.
  • Κάντε διασκεδαστική την ώρα του ύπνου. Μπορείτε να φορέσετε  πυτζάμες με σχέδια από τις αγαπημένες παιδικές σειρές όπως με τον Γουίνι το Αρκουδάκι ή τον Γκάρφιλντ, τον  πιο τεμπέλη γάτο του κόσμου. Mην ακούτε όσους λένε ότι η κούραση  από τη δουλεία φέρνει ύπνο. O Γκάρφιλντ κάτι παραπάνω θα ξέρει.
  • Παρακαλέστε τη γυναίκα σας να σας διαβάσει παραμύθια πριν κοιμηθείτε ή να σας πεί μια ευχάριστη ιστορία. Αποφεύγετε παραμύθια που παντρεύονται στο τέλος και αναμνήσεις από τη μέρα του γάμου σας που μπορουν να σας προκαλεσουν φόβο και μελαγχολία.
  • O ύπνος με αναμμένο φως προκαλεί κατάθλιψη. Δέστε τα μάτια με ένα μαντίλι για απόλυτη συσκότιση. Ένας άλλος τρόπος να παίξετε την τυφλόμυγα είναι να αφήσετε απλήρωτο το λογαριασμό της ΔΕΗ.
  • Φύγετε από το κρεβάτι, δοκιμάστε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού ή αν είστε πιο ριψοκίνδυνοι, επιλέξτε ένα μέρος ήσυχο και διακριτικό όπως για παράδειγμα σε ένα κότερο που θα σας νανουρίζουν τα κύματα. Εκεί μπορείτε να σιγοτραγουδάτε το “Με πήρε ο ύπνος και έγειρα στου καραβιού την πλώρη και ήρθε και με ξύπνησε του καπετάνιου η κόρη”. Προσοχή όμως μη σας “πιάσει στον ύπνο” ο ίδιος ο καπετάνιος και όχι η κόρη του.
  • Aν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ασχοληθείτε με κάτι ευχάριστο, όπως το να ακούσετε απαλή και χαλαρωτική μουσική. Τραγούδια του τύπου, “Πώς θα περάσει η βραδιά”, “Δεν κοιμάμαι τώρα πια  τα βράδια”, “Μεσ’ στο κελί μου ξάγρυπνος” θα σας κρατήσουν με το μάτι γαρίδα όλο το βράδυ.
  • Αποβάλετε τις ανησυχίες το στρες και το άγχος γιατί αποτελούν σοβαρούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ένταση.  Μην σκέφτεστε τα χρέη σας και τα δανεικά που έχετε πάρει. Αυτά προκαλούν ήδη αϋπνία σε αυτούς που φεσώσατε. Κοιμηθείτε σαν πουλάκι και αφήστε τους πιστωτές σας να κάνουν τις κουκουβάγιες.
  • Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις γιόγκας που θα σας αποφορτίζουν από την ένταση της ημέρας. Προσέξτε όμως μην το παρακάνετε με το διαλογισμό (ύπνωση- αυτοΰπνωση-αυθυποβολή) και το πρωί ξυπνήσετε βουδιστής καλόγερος.
  • Μην κοιμάστε όρθιοι στη δουλειά, ούτε να λαγοκοιμάστε στο γραφείο εκτός και αν ο προϊστάμενος σας είναι «βαθιά νυχτωμένος». Σε αντίθετη περίπτωση θα κοιμάστε και η τύχη σας θα δουλεύει αλλα εσείς θα μείνετε άνεργοι.
  • Αποφύγετε τα υπνωτικά χάπια. Εάν δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από ενοχλητικούς θορύβους (σκυλιά που γαβγίζουν, γείτονες που κάνουν φασαρία) φανείτε ευγενικοί και προσφέρετε τους ένα γεύμα με τα υπνωτικά χάπια που αποφεύγετε. Μετά θα κοιμηθείτε «σαν άνθρωποι».
Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος και φυσικά δεν είναι δικό μας:
Η καλύτερη μέθοδος για να μπορέσεις να κοιμηθείς, είναι να φαντασθείς ότι είναι η ώρα να ξυπνήσεις.
Groucho Marx, 1890-1977, Αμερικανός κωμικός
Αναρτήθηκε από Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά;