Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεοφίλου

Μήνημα Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λευκάδος & Ιθάκης ΘΕΟΦΙΛΟΥ επί τω Άγιω Πάσχα Σωτήριου Έτους 2011

Αριθμ. Πρωτ.: 629 Λευκάδα, 7 Απριλίου 2011

 

«Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί,
Πάσχα Κυρίου Πάσχα…»
(Καταβασία του Πάσχα)

 

Αγαπητοί μου Πατέρες και Αδελφοί,

Ο ουρανός και η γη γιορτάζουν. Ο Άδης και ο Παράδεισος πανηγυρίζουν. Άγγελοι και άνθρωποι ευφραίνονται. Καρδιές σκιρτούν και ψυχές συγκινούνται. Οι καμπάνες χαρμόσυνα διαλαλούν στα πέρατα της οικουμένης το πιο θριαμβευτικό μήνυμα των αιώνων: «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!»

«Χριστός εγήγερται εκ νεκρών, απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο» (Α’ Κορ. 15,20). Απόψε ο θάνατος νικήθηκε. Η κυριαρχία του διαβόλου και της αμαρτίας καταργήθηκε. Το αιματοβαμμένο ξύλο του Σταυρού έγινε το κλειδί που άνοιξε τις πύλες του Παραδείσου. Και ο νικητής του θανάτου, ο Σωτήρας Χριστός, απλώνει τα πληγωμένα για τη δική μας σωτηρία άχραντα χέρια Του, για να μας δωρίσει το ανέσπερο φως της Αναστάσεως και την καινή ζωή της επουράνιας Βασιλείας Του. Η Ανάσταση πέρασε στάδια δύσκολα και έμπονα. Της ανέκφραστης χαράς προηγήθηκαν οι εμπαιγμοί, οι κολαφισμοί, οι μάστιγες, οι εμπτυσμοί, ο Σταυρός και ο θάνατος. Η διέλευση μέσω των οδυνηρών αυτών σταδίων οδήγησε στο υπέρλαμπρο φως της Ανάστασης.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι γεγονός. Τι σημασία όμως μπορεί να έχει για τον κόσμο μας σήμερα; Τι σημαίνει η Ανάσταση του Χριστού για τον κόσμο της αδικίας, της τρομοκρατίας, των μεγάλων ανισοτήτων και της οικονομικής κρίσεως; Τον κόσμο, που καταστρέφει τις ψυχές των νέων με τη διαφθορά, την αθεΐα, την ανεργία, τα ναρκωτικά;

Η ζωή του κόσμου είναι η ζωή που νοσεί από την φθορά και τη σαπίλα του θανάτου. Η Ανάσταση του Χριστού είναι κλήση για μια νέα ζωή. Το φως της Αναστάσεώς Του διαλύει τα σκοτάδια, ξεριζώνει από τις καρδιές τον εγωκεντρισμό και τη μνησικακία και μαθαίνει στον άνθρωπο τη ζωή της μετανοίας και της καθάρσεως από τα φθοροποιά πάθη.

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Ο Κύριος αναστήθηκε για τη δική μας σωτηρία. Κι εμείς οφείλουμε, με τη δική Του θεϊκή δύναμη, να αναστήσουμε και να ανορθώσουμε τον εσωτερικό μας άνθρωπο. Ομολογώντας το «Χριστός Ανέστη», γνωρίζουμε πως «Χριστός εγερθείς εκ νεκρών ουκέτι αποθνήσκει. Θάνατος Αυτού ουκέτι κυριεύει» (Ρωμ. 6,9).

Ας προχωρήσουμε στα έργα!

Ας βοηθήσουμε την ψυχή μας και ολόκληρο τον κόσμο να βρουν το νόημά τους, τη θεραπεία τους και τον προορισμό τους στο φως του Αναστημένου Χριστού και την αγάπη του Τριαδικού Θεού!

Ας διακηρύξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ότι:

«Ανέστη Χριστός και πεπτώκασι δαίμονες!
Ανέστη Χριστός και χαίρουσιν άγγελοι!
Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται!»

Η Χάρις του Αναστάντος Χριστού να σας ευλογεί όλους και να φωτίζει με το ανέσπερο φως της Αναστάσεώς Του τα βήματα της ζωής μας.

Μετά πατρικής αγάπης και αναστασίμων ευχῶν
Ο Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλος

 

 

Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα