Βάρβαρα έθιμα

Κάθε φορά που κοµπάζουµε για τον πολιτισµό µας και απαιτούµε από τους ξένους να σέβονται την ιστορία µας πρέπει να θυµόµαστε ότι σ’ αυτή τη χώρα, παρέα µε τον αρχαίο πολιτισµό, συνυπάρχουν τα πιο βάρβαρα έθιµα τα οποία αντί να ατονούν ενισχύονται. Τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων εκρηκτικών πέφτουν κάθε πάσχα στους δρόµους, στις πλατείες και κυρίως έξω από τις εκκλησίες, σε πόλεις και σε χωριά, από τη Θράκη µέχρι την Κρήτη. Την εποµένη, οι τηλεοράσεις θρηνούν για τα παιδιά που χάνουν τη ζωή τους και εκείνα που τραυµατίζουν το σώµα και την ψυχή τους για πάντα. υστερα όλα ξεχνιούνται µέχρι την επόµενη Σαρακοστή, που θα φθάσουν τα παπόρια φορτωµένα από την Κίνα µε κάθε λογής φονικά εκρηκτικά.

Η ανθρώπινη ζωή στη χώρα µας αποτιµάται πολύ φθηνά. ο φόρος αίµατος που πληρώνουµε κάθε πάσχα στις εθνικές οδούς και στη µάχη των βεγγαλικών είναι αδιανόητος για κάθε πολιτισµένη χώρα. Τσάµπα µάγκες, νέοι και µεσήλικοι, τροµοκρατούν και τραυµατίζουν µε κροτίδες και φωτοβολίδες εαυτούς και αλλήλους – λίγες ώρες πριν γκαζώσουν στην εθνική οδό για να επιστρέψουν µε «χίλια» στα αστικά κέντρα.

Κάποια στιγµή, πρέπει να τελειώνουµε µε τις γελοιότητες και τις δικαιολογίες ότι δήθεν η Αστυνοµία κάνει ό,τι µπορεί… Γιατί ούτε κάνει, ούτε µπορεί. Είναι προφανές ότι το κράτος δεν εννοεί αυτά που λέει και βεβαίως δεν διαθέτει όργανα να εφαρµόσουν στοιχειώδεις κανόνες για να µη σκοτωνόµαστε τσάµπα και βερεσέ.

(Άρθρο του Γιάννη Πολίτη, από τη στήλη «Προβολείς», στα ΝΕΑ)