Συνέντευξη δημάρχου κου Ζαβιτσάνου στα Νέα της Λευκάδας

Την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια της εκπομπής «Netα-Σκέτα» του Ηλία Κοντογεώργη στο ηλεκτρονικό ραδιόφωνο του LefkadaNews, ο τελευταίος φιλοξένησε ραδιοφωνικά τον δήμαρχο Μεγανησίου κ. Στάθη Ζαβιτσάνο, όπου συζήτησαν για τα θέματα που απασχολούν το Μεγανήσι.
– Πως βλέπετε εσείς τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ; Πιστεύετε πως είναι καλύτερα που ο Δήμος Μεγανησίου έμεινε εκτός του μεγάλου Δήμου;
– Κοιτάξτε είναι πρώιμο να συνεκτιμηθεί. Για μας φαίνεται να είναι καλύτερα επειδή πλέον σαν Δήμος μπορούμε να έχουμε μια σχετική αυτονομία και να κάνουμε τις επιλογές μας. Δεν είχαμε τα προβλήματα των συνενώσεων, τα γραφειοκρατικά προβλήματα που θα είχε ένας δήμος Καλλικρατικός. Αλλά και για μας δεν ήταν εύκολο αφού κατά κάποιο τρόπο η προσαρμογή στις διάφορες αλλαγές στη πραγματικότητα είχαν την ανάλογη γραφειοκρατία.
Παρόλα αυτά είχε προηγηθεί μια καλή προεργασία τα προηγούμενα δυο χρόνια και προσαρμοστήκαμε εύκολα και θεωρώ είμαστε ανάμεσα στους δέκα πρώτους δήμους που προσαρμόστηκαν σχετικά γρήγορα στις απαιτήσεις, στα λογιστικά για παράδειγμα είχαμε ήδη συστήσει ταμειακή υπηρεσία. Εκεί στον Δήμο Λευκάδας, θέλει περισσότερο τρέξιμο…
– Πόσο έτοιμο είναι το Μεγανήσι για το Πάσχα;
– Κοιτάξτε είναι μια σύνθετη διαδικασία που αφορά το σύνολο της κοινωνίας μας, οι επαγγελματίες προετοιμάζονται λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, ο Δήμος έχει βάλει κατά προτεραιότητα τα μικροθέματα οικισμών, νοικοκύρεμα, είμαστε αρκετά καλά θεωρώ μέσα στη βδομάδα θα ολοκληρώσουμε και τα τελευταία ασπρίσματα, χορτάρια και τα μικροπροβληματάκια. Θεωρώ ότι ο επισκέπτης θα δει ένα καθαρό και ευχάριστο Μεγανήσι.
– Ο «Αγχίαλος» ξεκίνησε πάνω από ένα χρόνο τα δρομολόγιά του. Ποια είναι η πρώτη αποτίμηση;
– Καταρχήν μπορώ να πω ότι έχει κατοχυρωθεί η αναγκαιότητα αυτής της γραμμής, δεν είχαμε συλλάβει το μέγεθος από την αρχή. Ο γέροντας που θέλει να είναι νωρίς από το πρωί στο γιατρό, πλέον είναι κατοχυρωμένος στη συνείδηση της μεγανησιώτικης κοινωνίας. Δεν θα μπορούσε να το δούμε πλέον χωρίς αυτό…
– Κάτι άλλο κ. Δήμαρχε, οικονομικά είναι συμφέρουσα αυτή η γραμμή; Και τι γίνεται με τα ποσοστά του Δήμου που έχουν ακουστεί διάφορα κατά καιρούς…
– Ο Δήμος στο τέλος του προηγούμενου έτους έδωσε το ποσοστό του στους ιδιώτες και αποδεσμεύτηκε. Είχε περίπου ποσοστό 20-25% και οι επιχειρήσεις της θάλασσας είναι δύσκολες και θέλουν ευελιξία με το Δήμο που είναι νομικό πρόσωπο δεν γινόνταν αυτό, γραφειοκρατικά. Εκτιμήθηκε ότι καλύτερα θα λειτουργούσε χωρίς τη συμμετοχή του Δήμου. Από την αρχή δεν είπαμε να γίνουμε εφοπλιστές απλά μπήκαμε μπροστά για την αναγκαιότητα αυτή της γραμμής.
Δε μπορώ να πω ότι επιφέρει κάποια κέρδη και είναι προς τιμήν όλων αυτών που έχουν συμβάλλει και δεν το έχουν δει σαν μια κερδοσκοπική εταιρεία. Χρόνο με το χρόνο όμως πηγαίνει καλύτερα γίνεται πιο γνωστή, κατοχυρώνεται και αυτό δημιουργεί μια καλή προοπτική. Βεβαίως έχει μια στήριξη των Μεγανησιωτών και παρατηρούμε τους μη Μεγανησιώτες που έρχονται στο νησί, τη γνωρίζουν και την επιλέγουν.
Μέχρι τώρα εδώ και 30 χρόνια έχει αποτυπωθεί στην συνείδηση των επισκεπτών η γραμμή Νυδρί – Μεγανήσι, αυτή είναι μια καινούργια γραμμή που πρέπει να γίνει γνωστή, θέλει το χρόνο της.
– Για το θέμα του LEADER. To Μεγανήσι επέλεξε να πάει με τη πρόταση της Τριχωνίδας και όχι με αυτή που επέλεξε η υπόλοιπη Λευκάδα. Αν δε κάνω λάθος τα ποσά που έχουν να διαχειριστούν οι δυο εταιρείες είναι περίπου τα ίδια. Μήπως θα ήταν καλύτερα να ήταν στο LEADER της Λευκάδας μιας και εκεί έχει να καλύψει ένα μεγάλο πληθυσμιακό σύνολο και αδικηθεί εκεί το Μεγανήσι;
– Υπάρχουν δυο πράγματα, το ένα είναι για να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή γιατί το επιλέξαμε. Σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή όταν δεν υπήρχε ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, όταν όλα φαίνονταν ότι δε θα προχωρήσει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και εμείς είχαμε ένα σχεδιασμό για το νησί που μας ενδιέφερε να δημιουργήσουμε το νησιωτικό Δήμο Μεγανήσι – Κάλαμος – Καστός και να δημιουργήσουμε θαλάσσιο δρόμο Αιτ/νίας με Λευκάδα μέσω Μεγανησίου για να δημιουργήσουμε αυτό το δρόμο. Σχεδιάζοντας με βάση μια θαλάσσια λεκάνη, το Μεγανήσι έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα αυτό είναι ο βασικός πυρήνας που μας οδήγησε να πάμε στη ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ.
Το δεύτερο δεν έχει να κάνει με μια χρηματοδότηση σε μια περιοχή αλλά αφορά τους ιδιώτες. Το Μεγανήσι είναι σε περιοχή LEADER. Είτε ήταν λοιπόν σε περιοχή LEADER με την Αναπτυξιακή Τριχωνίδα, είτε με την Αναπτυξιακή Α.Ε. Λευκάδας ήταν το ίδιο πράγμα. Ειδικότερα για τη ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε…. για το Μεγανήσι έχουν γίνει προτάσεις οι οποίες θα γίνονταν έτσι ή αλλιώς. Ευελπιστούμε ότι οι 10 από τις 11 θα περπατήσουν για το Μεγανήσι. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια σημαντική επένδυση συνολικά. Ανάλογες προτάσεις θα υπήρχαν και στο LEADER Λευκάδας.
– Θεωρείτε ότι τα λεφτά επαρκούν για τις προτάσεις που κατατείθονται;
– Εγώ να σας δώσω κάποια στοιχεία για την ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ που γνωρίζω και είχε γίνει και η προκήρυξη. Το πρόγραμμα έχει καλυφθεί στο 120%. Υπάρχει όμως το μέτρο που αφορά τουριστικές κατοικίες κλπ που έχει καλυφθεί στο τριπλάσιο θα έλεγα, υπάρχουν όμως άλλα μέτρα τα οποία δεν έχουν καλυφθεί είναι στο 30,40,50%, άρα μέσα από μια αναδιάρθρωση του προγράμματος θα μεταφερθούν οι πόροι στο μέτρο αυτό που ζητάει ο κόσμος για επενδύσεις και θα ικανοποιηθεί σχεδόν το σύνολο των προτάσεων.  Για το Μεγανήσι δε μπαίνει ζήτημα…
– Απλά το ξεκαθαρίζουμε για να μην υπάρχει θέμα, μιας και είναι ερωτήσεις που κάνει έξω και ο κόσμος…
– Ο κόσμος ίσως δεν έχει κατανοήσει πως δεν είναι τα 6.000.000 που έχει το πρόγραμμα θα τα μοιράσουμε σε κάποιες περιοχές, σε κάποιους δήμους, αφορούν ιδιώτες. Αν κάνει μια πρόταση για τον τόπο θα πάρει το πρόγραμμα με βάσει τις επενδυτικές προτάσεις…
– Υπάρχει και το θέμα για τη Μαρίνα του Μεγανησίου. Διατυπώνεται η άποψη από μερικούς ότι με βάση τη διοικητική πράξη παραχώρησης του δημοσίου δεν είχατε το δικαίωμα παραχώρησης της συνολικής εκμετάλλευσης της μαρίνας…
– Δεν έχει κατατεθεί κάπου επίσημα τώρα ρεπορτάζ εφημερίδων ή κουβέντες μπορεί να γίνονται, νομικά δεν έχει κατατεθεί. Θεωρώ ότι εμείς τηρήσαμε απόλυτα μια διαδικασία όπως προβλέπονταν, γίνανε ενστάσεις, εκδικάστηκαν δε συναντήσαμε πουθενά μια τέτοια άποψη, δε μας απασχόλησε. Δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα. Προφανώς ο καθένας κάνει τον όποιο σχολιασμό. Επίσημα, γραπτώς δεν έχει κάποια τέτοια ένσταση, εάν κάποιος το τεκμηριώσει να το αντιμετωπίσουμε…
– Στην επένδυση των Ρόιτσιλντ αμφισβητήσατε τη νομιμότητα της απόφασης, χαρακτηρίζεται ως προϋφιστάμενος ο δρόμος με το μονοπάτι που προϋπήρχε…
– Μια διευκρίνιση. Μπορεί να το χρησιμοποιούμε σαν επένδυση το Ρότσιλντ αλλά δεν είναι μια επένδυση των Ρότσιλντ, δεν είναι επένδυση της οικογένειας αλλά κάποιων εταιρειών offshore που δε ξέρουμε ποιος είναι από πίσω. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Το δεύτερο πρέπει να διευκρινίσω, είναι μια μεγάλη επένδυση. Το 2007 που ξεκίνησε η διαδικασία, εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στη διαδικασία αλλά αντιδράσαμε στην απαξίωση των επενδυτών απέναντι στη δημοτική αρχή. Δηλαδή παραβάσεις στους περιβαλλοντικούς όρους, στο ότι ο εργολάβος δε δέχεται εντολές από μας αλλά από την εταιρεία, ένα κλίμα απαξιωτικό εκεί αντιδράσαμε. Με την αντίδρασή μας βελτιώθηκαν τα πράγματα και αυτό είναι το σημαντικό. Για όσο αφορά το μονοπάτι είναι ότι παρότι έπρεπε να ερωτηθούμε, να γνωμοδοτούμε στη περίπτωση δεν ερωτηθήκαμε, έγινε ΦΕΚ από τη Νομαρχία χωρίς να ζητηθεί η άποψή μας. Θα μου πείτε και σεις δεν αντιδράσατε; Δε μπορεί να το αμφισβητήσεις κανείς, πράγματι μονοπάτι πήγαινε στο Κεφάλι. Αν ταυτίζεται απόλυτα η σημερινή διάταξη είναι ένα ζήτημα. Πράγματι περνούσε το παλιό μονοπάτι από κάποια σημεία που σήμερα δε θα μπορούσε να περάσει το ίδιο μέρος, δεν ήταν το κύριο ζήτημα, δηλαδή η μετατόπιση λόγω περιβαλλοντικού. Σας είπα ποιο ήταν το πρόβλημα οι εταιρείες λειτούργησαν με ένα αυταρχικό τρόπο μας απαξίωναν, θεσμικό ήταν το πρόβλημα. Εμείς θέσαμε ζητήματα, συγκεκριμένα πράγματα σε ότι αφορά την επένδυση δε μας έδωσαν και έχουμε πολλές επιφυλάξεις αν θα γίνει και πως θα γίνει και τι θα αφορά…
[…]
Η ένστασή μου δεν ήταν προς την επένδυση, θεσμικό ήταν το θέμα.
– Εσείς είστε αμφίβολος απ’ ότι καταλαβαίνω αν μπορεί να προχωρήσει το όλο θέμα…
– Εγώ βάζω τον εαυτό μου στη θέση ενός μεγάλου επενδυτή και λέω αν θέλω να επενδύσω σε μια περιοχή τι πρέπει να κάνω: Να συζητήσω με την τοπική κοινωνία, με τους θεσμούς και αυτό δεν έγινε, γι’αυτό και έχω τις επιφυλάξεις μου. Μια λογική πως ανοίγουμε το δρόμο απλά για να μοιράσω και να πουλήσω δε μου λέει κάτι. Είναι μια πολύ ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή με μεγάλες κλίσεις και δική της ιστορία, θέλει μια προστασία…
– Οφείλετε και σεις σαν Δήμος να προασπίσετε αυτή την ευαισθησία που θεωρώ αυτονόητο να διαφυλάσσει και ο όποιος επενδυτής…
– Ο βασικός πόρος για τον επενδυτή είναι η ιδιαιτερότητα αυτής της περιοχής…
– Πως βλέπετε το Δήμο μετά το τέλος της θητείας της, το σημείο κλειδί που θα αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών;
– Εμείς ωριμάσαμε και στοχεύσαμε σε βασικά πράγματα που προετοιμάσαμε από τη προηγούμενη τετραετία, έργα περιβάλλοντος και έργα πολιτισμού. Αν καταφέρουμε αυτά και τα δρομολογήσουμε σε αυτή τη θητεία θα έχουμε πετύχει και για το Μεγανήσι ανοίγει μια νέα εποχή, θέμα αποχέτευσης, σκουπιδιών, τις μαρίνες και βελτιώσουμε το περιφερειακό δίκτυο θεωρώ το Μεγανήσι θα μπει σε μια άλλη φάση. Και προχωράμε καλά. Έχουμε δρομολογήσει το σταθμό μεταφόρτωσης των απορριμμάτων και τους βιολογικούς, την ύδρευση,  υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μαρίνες μας όπου σκεφτόμαστε να φτιάξουμε όπως στον Αθερινό, φτιάχνουμε ένα master plan, το συζητήσαμε με το Υπουργείο Οικονομικών και βλέπουμε με τα νέα οικονομικά δεδομένα που βρισκόμαστε δεν έχουμε καμία αντίρρηση να πάμε σε τέτοιες επενδύσεις και με  ιδιωτικά κεφάλαια και με δάνεια από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, πρέπει να ξαναδούμε τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία. Να είμαστε ρεαλιστές. Ποιες είναι οι δυνατότητες και από πού προέρχονται αυτά, να υπάρχει η επιχειρηματικότητα και την προωθούμε και θεωρώ ότι αν τα καταφέρουμε να τα περπατήσουμε αυτά ανοίγει μια νέα προοπτική για το Μεγανήσι. Έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν αναπτύχθηκε τουριστικά σε προηγούμενες εποχές, αντλήσαμε εμπειρίες και ξέρουμε τη τουριστική αγορά που πηγαίνει και μπορούμε να αποφύγουμε την τουριστικοποίηση. Έχουμε την ωφέλεια από την καθυστέρηση…
– Είναι σημαντικό αυτό και γι’ αυτό και υπάρχει και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον…
– Σήμερα έχει γίνει συνείδηση, δε πάμε σε λογικές δυο δωμάτια και μια τουαλέτα, μοντέλο που καταρρέει…
Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθαρά αναπτυξιακός, δεν είναι να φτιάξεις ένα δρόμο, μια λιθιά και να συντηρήσω πέντε λακκούβες, είναι και αυτό. Η Τ.Α. είναι διαχρονικά είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης μιας περιοχής για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, να βάλει τους κανόνες – θεμέλιος λίθος για να προχωρήσει παραπέρα ένας τόπος.
Έτσι είναι και θα έλεγα και η εξέλιξη και η ανάπτυξη έχει να κάνει και με τη κουλτούρα μιας κοινωνίας. Σε κοινωνίες υποβαθμισμένες εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα. Το σημαντικό είναι να τους πείσεις προς τα πού πρέπει να πάει, να ευαισθητοποιήσουμε…
– Για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία είστε Δήμαρχος, άλλες πόσες θητείες έχετε;
– Είχαμε ξανακάνει το ‘90-’94. Θεωρώ ότι στη πολιτική δε μπορούμε να ισοπεδώνουμε, όλες οι δημοτικές αρχές έχει βάλει το λιθαράκι της. Προφανώς μερικές θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα αλλά γενικώς δε πρέπει να απαξιώνουμε το στελεχιακό δυναμικό, δε πρέπει να απαξιώνουμε…
– Δεν απαξιώνουμε κανέναν αλλά όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος…
Η ουσία είναι το αποτέλεσμα. Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία.
Ηλίας Κοντογεώργης / info@nealefkadas.gr

(Πηγή: www.nealefkadas.gr)