Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για νοσοκομείο Λευκάδας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας, Διατροφής και Άθλησης

Θέμα: Έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Λευκάδας – Κτιριακό πρόβλημα.

Τραγικές οι ελλείψεις σε προσωπικό στο Νοσοκομείο Λευκάδας, το οποίο δεν καλύπτει στο παραμικρό τις σύγχρονες ανάγκες του νησιού και της ευρύτερης περιοχής στον τομέα της υγείας.

 Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργεί η καρδιολογική κλινική, δεν υπάρχει καρδιολόγος, δεν λειτουργεί ο υπέρηχος, ο αξονικός τομογράφος. Υπάρχει μόνο ένας ακτινολόγος με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς για να κάνουν εξετάσεις να ταλαιπωρούνται και να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία (Πρέβεζας–Ιωαννίνων), που είναι δεκάδες χιλιόμετρα μακριά και να επιβαρύνονται επιπλέον οι ασθενείς και τα έξοδα μετακίνησης. Επίσης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επείγοντα περιστατικά μιας και υπάρχει μόνο ένας αναισθησιολόγος.

Οι παραπάνω ελλείψεις θέτουν κυριολεκτικά τη ζωή πολλών ασθενών σε κίνδυνο γιατί για παράδειγμα ένα επείγον καρδιολογικό πρόβλημα θέλει άμεση αντιμετώπιση και από εξειδικευμένο γιατρό η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να στερήσει την ζωή του ασθενούς.

Σοβαρές είναι και οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό και το νοσοκομείο λειτουργεί με το ελάχιστο προσωπικό, τις νύχτες μια νοσηλεύτρια καλείται να φροντίζει 40 ασθενείς. Ακόμα και με αυτό το απαρχαιωμένο οργανισμό της δεκαετίας του ‘90 οι ελλείψεις ξεπερνούν το 40%.

Επίσης οι νοσηλευτές είναι απλήρωτοι μήνες για τα νυχτερινά και τις αργίες. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που έχει ανατεθεί σε ιδιώτες δουλεύουν σε συνθήκες μεσαίωνα, απλήρωτοι για μήνες.

Ένα μεγάλο ακόμη πρόβλημα είναι το κτιριακό. Το κτίριο χρονολογείται από το 1964 το ανεπαρκές του μεγέθους του αποτυπώνεται στο στρίμωγμα κυριολεκτικά στο υπόγειο του ακτινολογικού, της αιμοδοσίας και των μαγειρείων ενώ στο ισόγειο στεγάζεται η παθολογική μαζί με την παιδιατρική.

Το κτίριο έχει πάθει σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 2003, αν και κρίθηκε ότι χρειάζεται επισκευή και συντήρηση μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό. Οι διοικούντες με κάποιες μικροεπιδιορθώσεις, σοβατίσματα και βάψιμο προσπαθούν να εξωραΐσουν την κατάσταση.

Αυτή η κατάσταση είναι μια συνειδητή επιλογή υποβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και τις δημόσιες μονάδες υγείας ως επιχειρήσεις και τους ασθενείς σαν πελάτες. Σήμερα έρχονται τα χειρότερα με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις νοσοκομείων.

Είναι η πολιτική που μεταφέρει κονδύλια από τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες για να στηριχτεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως τα 110 δις € που χάρισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. τα τελευταία 3 χρόνια.

Το ΚΚΕ παλεύει για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και θα αξιοποιεί τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο Λευκάδας και πιο συγκεκριμένα:

1. Να δοθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να κτιστεί νέο σύγχρονο νοσοκομείο με βάση τις ανάγκες για υπηρεσίες υγείας της ευρύτερης περιοχής που καλύπτει το Νοσοκομείο Λευκάδας.

2. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου και μάλιστα για να μπορούν να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα περιστατικά που κινδυνεύει η ζωή τους, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι και ακτινολόγοι.

3. Να μην γίνει καμία απόλυση και να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί γιατροί και οι εργαζόμενοι που εργάζονται ως συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών συνεργείων και ν’ απαλλαχτεί το νοσοκομείο από τους εργολάβους.

4. Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν στα πρωινά και απογευματινά ιατρεία και στα εργαστήρια του Νοσοκομείου γιατί έχουν πληρώσει και ξαναπληρώσει και δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη και πάντως να μην φεύγει κανένας από το νοσοκομείο χωρίς να εξεταστεί ή να του γίνουν οι απαραίτητες θεραπείες και επεμβάσεις επειδή είναι ανασφάλιστος, χρόνιος άνεργος ή μετανάστης.

5. Να καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα στους γιατρούς και εργαζόμενους από νυχτερινά, αργίες και εφημερίες.

Οι βουλευτές

Νίκος Μωραΐτης
Μπάμπης Χαραλάμπους