Ανακοίνωση εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας

> ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
> ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
> • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
> • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

 Συνάδελφοι –ισσες .Λευκαδίτες –ισσες.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου ,αποφάσισε να πραγματοποιήσει 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας την Τετάρτη 18 Μάηαπό 7:00πμ μέχρι 11:00πμ αντιδρώντας όχι μόνο για τις συνέπειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν εργαζόμενοι από την εφαρμογή του μνημονίου και των εντολών της τρόικα ,αλλά και από την χρόνια απαξίωση και υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας από την πολιτεία . Σαν να μην έφταναν αυτά,ήρθε το τελειωτικό χτύπημα στις 13/5 που ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο πρόεδρος της επιτροπής σύνταξης της μελέτης αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων (συγχωνεύσεις), Λυκούργος Λιαρόπουλος παρουσίασαν τονχάρτη της υγείας στην Ήπειρο και στο Ιόνιο όπου προτείνεται η μετατροπή του Νοσοκομείου μας σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου με διοικητική ένταξη στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων και η κατασκευή νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα ή στο Άκτιο, , μερικές μέρες μάλιστα μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Λευκάδα όπου ανακοίνωνε δια στόματος του υφυπουργού Υγείας Μ. Τιμοσίδης τη δημοπράτηση του νέου νοσοκομείου Λευκάδας μέχρι…το καλοκαίρι. !!!!! Μήπως μαζί με το κλείσιμο του ενός τμήματος του ΤΕΙ και η μετατροπή του Νοσοκομείου μας σε κέντρο υγείας είναι τα «δώρα» που μας έφεραν το προηγούμενο Σάββατο στην Λευκάδα???
Συνάδελφοι ,έχει περάσει παραπάνω από ένας χρόνος(6/5/10) από τότε που η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε (με απλή πλειοψηφία των 151ψήφων ) το μνημόνιο της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση το Δ.Ν.Τ. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα .Το διάστημα λοιπόν που πέρασε από τότε αλλά και το προηγούμενο ,που η κυβέρνηση εφάρμοζε το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του (δήθεν) δημόσιου χρέους μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το χειρότερο για τους εργαζόμενους και τον λαό γενικότερα από την μεταπολεμική περίοδο, αφού άλλαξε απότομα και ριζικά η ζωή του. Τα μέτρα που παίρνονται και εφαρμόζονται είναι πραγματικά οδυνηρά για τους εργαζόμενους ,περικοπές επιδομάτων , μισθών , κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού , μείωση των συντάξεων, αυξήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων κα.. H ΓΣΕΕ είχε εκτιμήσει τον Σεπτέμβριο του 2010 ότι οι πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων κατρακυλούν σε επίπεδα του 1984. Η ανεργία τον Γενάρη του ’11 πέταξε στο 15,1%, με πάνω από 750.000 ανέργους. Στην πραγματικότητα, οι άνεργοι πρέπει να ξεπερνούν το 1.000.000 και η ανεργία το 20%, με τα ποσοστά της να θερίζουν όνειρα και ελπίδες στο χώρο της νεολαίας.Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι κοινωνικές δαπάνες του κράτους μειώθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ το 2010, ενώ το γενικό σύνθημα της κυβέρνησης είναι «συγχωνεύσεις παντού», δηλαδή κλεισίματα νοσοκομείων, σχολείων, κοινωνικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι προβλεπόμενες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία το 2011 φθάνουν το 1,35 δισ. Ευρώ, ενώ όπως δήλωσε την Πέμπτη στις 12 Μάη ο υπουργός Υγείας υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές που αγγίζουν τα 100 εκατομ. Ευρώ, όταν οι ασθενείς πληρώνουν τεράστια ποσά για την υγεία τους στον ιδιωτικό τομέα ,όταν πληρώνουν το χαράτσι των 5 ευρώ και όταν πολλές βασικές εξετάσεις έχουν κοπεί από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Συνάδελφοι- ισσες, Λευκαδίτες –ισσες βρισκόμαστε 10 χρόνια μετά το μεγαλο σεισμό στην Λευκάδα και δεν έχει γίνει καμιά επισκευή στο κτίριο του Νοσοκομείου ούτε η αντισεισμική θωράκιση σύμφωνα με την μελέτη του Καρύδη.Η κατάσταση του κτιρίου είναι τριτοκοσμική , επικίνδυνη ,απαράδεκτη για τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους. Οι ελλείψεις σε προσωπικό σε όλους τους κλάδους είναι μεγάλες . Το νοσηλευτικό προσωπικό λειτουργεί σε καθημερινή βάση με προσωπικό ασφαλείας . Οι ελλείψεις σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό τεράστιες ,με συνεχώς αυξανόμενο όγκο δουλειάς. Ελλείψεις παρουσιάζει και η ιατρική υπηρεσία σε βασικές ειδικότητες. Δεν έχουμε για χρόνια τώρα καρδιολόγο, το ακτινολογικό τμήμα υπολειτουργεί αφού υπηρετεί ένας ακτινολόγος με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ούτε ο υπέρηχος αλλά ούτε ο αξονικός τομογράφος. Αυτή την στιγμή παρουσιάζει πρόβλημα και η ορθοπεδική κλινική αφού έχει μείνει μόνο ένας από τους τρεις γιατρούς (ο ένας γιατρός έχει αναρρωτική άδεια και ο άλλος είναι σε απόσπαση). Προβλήματα δημιουργούνται και στα τμήματα που υπάρχουν ένας ή δύο γιατροί που δεν επαρκούν να καλύψουν με εφημερίες ολόκληρο τον μήνα. Όλη αυτή η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη αφού δεν θα γίνει καμιά πρόσληψη (δεν τηρείται  καν η αναλογία 1 προς 5 )και θα αυξηθούν οι αποχωρήσεις των εργαζομένων με συνταξιοδοτήσεις .Η μετατροπή των εφημεριών σε επίδομα είναι γεγονός όπως και η στάση πληρωμών για τα νυχτερινά και τις αργίες  των εργαζομένων αφού είμαστε απλήρωτοι από το Δεκέμβρη του 2010.
Συνάδελφοι- ισσες, Λευκαδίτες –ισσες όλη αυτή η κατάσταση έχει σαν  συνέπεια την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας ,στους πολίτες αλλά και στους  επισκέπτες του νησιού μας, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι ο πληθυσμός του νησιού μας υπερδιπλασιάζεται το καλοκαίρι. Πόσο μάλιστα με το ενδεχόμενο της  μετατροπής του Νοσοκομείου μας σε κέντρο υγείας. Αυτό βέβαια θα έχει  αρνητικές συνέπειες για όλη την κοινωνία της Λευκάδας αφού οι πολίτες θα αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλα Νοσοκομεία για απλά προβλήματα  υγείας ,πόσο μάλλον και για κάτι πιο επείγον και σημαντικό που θα κινδυνεύει η ζωή τους ,αλλά και για τους εργαζόμενους αφού θα καταργηθεί  ο οργανισμός του Νοσοκομείου ,θα υπάρχουν μετακινήσεις και απολύσεις  εργαζομένων . 
Καλούμε τους εργαζόμενους , τους φορείς και τους πολίτες όλης της  Λευκάδας στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Τετάρτης 18 Μάη κατά την διάρκεια της  στάσης εργασίας ,στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου να διαμαρτυρηθούμε  για όλα αυτή την κατάσταση στο χώρο της υγείας στο Νομό μας 
Καλούμε να πάρουν θέση: Τον Βουλευτή Λευκάδας , τον Περιφερειάρχη  Ιονίων νήσων , τον αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας , τον Δήμαρχο Λευκάδας ,  τα πολιτικά κόμματα και όλους τους φορείς .
 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
 1. ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 
ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ
2. ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
 3. ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
 4. ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
 5. ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
 6. ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΜΑΣ
 

ΤΟ Δ.Σ.