Στα πρόθυρα κατάρρευσης το ΝΑΤ

 

Ένα θέμα που αφορά πολλούς Μεγανησιώτες, είναι αυτό της βιωσιμότητας του ΝΑΤ. Πρόσφατα σε συνομιλία που είχα με τον Διευθυντή του Οικονομικού του Ταμείου, μου εξομολογήθηκε ότι το ασφαλιστικό ταμείο αντέχει-δεν αντέχει μέχρι τον Οκτώβρη. Οι δηλώσεις του υπουργού κου Κουτρουμάνη ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτόν τον κίνδυνο. Να σημειώσω ότι από το σύνολο των ασφαλισμένων στο Μεγανήσι, αυτοί του ΝΑΤ αποτελούν το 45%.

 

 Κουτρουμάνης: Στα πρόθυρα κατάρρευσης το ΝΑΤ

Καλεσμένος στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ήταν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης όπου αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στα αποθεματικά των Ταμείων.

Εντύπωση προκάλεσε τα όσα ανέφερε για το ταμείο των ναυτικών, το ΝΑΤ, το οποίο ουσιαστικά -με βάση τα όσα αποκάλυψε- βρίσκεται στα πρόθυρα ολοκληρωτικής κατάρρευσης!

«Το Δημόσιο πληρώνει 1,2 δισ. το χρόνο για τις συντάξεις του ΝΑΤ ενώ οι εισφορές είναι 139 εκ. ευρώ» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης εξηγώντας ότι το ταμείο δε μπορεί να επιβιώσει με τέτοιους όρους.

Το πρόβλημα κατά τον υπουργό Εργασίας δεν εντοπίζεται τόσο στην «εξαφάνιση» των αποθεματικών του Ταμείου όσο στην προβληματική αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων: «Όσα αποθεματικά και να είχε, όταν έχουμε αναλογία συνταξιούχων προς ασφαλισμένους 4 προς 1 δε μπορεί να επιβιώσει» εξήγησε ο κ. Κουτρουμάνης ο οποίος συμπλήρωσε πως η σημερινή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα μιας… σύνθεσης προβληματικών καταστάσεων: «Έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των εργαζόμενων-ασφαλισμένων, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των συνταξιούχων και έχουν γίνει παλαιότερα.. πράγματα και θαύματα στο Ταμείο με την ένταξη σε αυτό ανθρώπων που δεν είχαν καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές»…

(Πηγή: www.madata.gr)