Η ΝΕ Λευκάδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για τη σύμβαση του Δήμου με την ΕΥΔΑΠ

Η ΝΕ Λευκάδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για τη σύμβαση του Δήμου με την ΕΥΔΑΠ – Όχι στο εσωτερικό Μνημόνιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Με μια απαράδεκτη απόφασή της η Δημοτική αρχή της Λευκάδας και η πλειοψηφία της στο Δημοτικό Συμβούλιο, παραχώρησε για είκοσι χρόνια το νερό και την αποχέτευση της Λευκάδας στην υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ.

Με μοναδική πια δικαιολογία της την αδυναμία διαχείρισης, αφού το επιχείρημα για την κρατική ΕΥΔΑΠ φρόντισε να το αφαιρέσει η κυβέρνηση με την ψήφιση από τον Ιούνιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης της.

 

Ήδη καταργείται το επικουρικό ταμείο των υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ και από το Σεπτέμβριο η απαξιωμένη πια στο χρηματιστήριο εταιρεία μαζί με τις άλλες ΔΕΚΟ, αρχίζει την καταμέτρηση του προσωπικού της, για να προχωρήσει στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και των απολύσεων προσωπικού πριν την πώλησή της σε ιδιώτες.

Το νερό, αγαθό σε ανεπάρκεια σε παγκόσμιο επίπεδο, χαρακτηρίζεται ως εμπόρευμα και πωλείται.

Με αυτή την απόφαση η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας δημιουργεί ένα εσωτερικό μνημόνιο είκοσι χρόνων για τους πολίτες της Λευκάδας.

Με αρχικές αυξήσεις από εβδομήντα έως διακόσια είκοσι τοις εκατό σε σχέση με τα προηγούμενα τιμολόγια των Δήμων, με την κατοχύρωση της δυνατότητας άμεσης αύξησης και αυτών των τιμών και πρόβλεψη μόνιμης αύξησής τους για τα επόμενα χρόνια.

Με αδιαφάνεια ως προς το κέρδος της ΕΥΔΑΠ που δεν προσδιορίζεται.

Με την πρόβλεψη και για την εκμετάλλευση και των μελλοντικών επεκτάσεων των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, η κατασκευή των οποίων όμως θα βαρύνει το Δήμο Λευκάδας εκατό τοις εκατό.

Τέλος απαλλοτριώνουν, αφού δεν προβλέπουν, το δικαίωμα του Δήμου ως ιδιοκτήτη, να καταργεί ή να τροποποιεί κατά την κρίση του τη σύμβαση, βάζοντας τους πολίτες για είκοσι χρόνια σε μια πορεία με αυτόματο πιλότο, διασφαλίζοντας στο ακέραιο τα συμφέροντα των ιδιωτών μελλοντικών ιδιοκτητών της ΕΥΔΑΠ.

Ο Δήμος Λευκάδας, ο πρώτος που παίρνει μια τέτοια απόφαση, και οι φυσικοί πόροι της Λευκάδας, μαζί με τους άλλους Δήμους που θέλει η κυβέρνηση να πάρουν παρόμοιες αποφάσεις, δίνονται ως εγγύηση και προίκα, ώστε να προσπαθήσουν να πετύχουν καλύτερη τιμή πώλησης για μια εταιρεία που απαξίωσαν με την πολιτική τους.

Η Δημοτική αρχή εντάσσεται σε μια πολιτική που υπαγορεύει η κυβέρνηση και η τρόικα και η απόφασή της είναι ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών της Λευκάδας.

Με επαρκείς φυσικούς πόρους της Λευκάδας, όπως παραδέχεται η ίδια η ΕΥΔΑΠ, που όμως δεν τιμολογούνται και δεν εισπράττονται.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε με βάση τον έλεγχο που έγινε, ότι στη διάρκεια ενός χρόνου από τριάμισι εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, εισπράττονται μόνο τα διακόσιες πενήντα χιλιάδες κυβικά μέτρα !!!!

Με προβλήματα στην υγειονομική διαχείριση του νερού με ευθύνη της Δημοτικής αρχής, αφού η ΕΥΔΑΠ στον έλεγχο που έκαμε τους προηγούμενους μήνες, αναφέρει ότι σε είκοσι έξι δείγματα νερού που λήφθηκαν «Σε όλα τα σημεία του δικτύου που μετρήθηκε υπολειμματικό χλώριο, η τιμή ήταν μηδενική γεγονός δυνητικά επικίνδυνο».

Η Δημοτική αρχή, μια παράταξη μειοψηφίας στο λαό που έγινε πλειοψηφία με το απαράδεκτο πλειοψηφικό σύστημα του Καλλικράτη, δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύει για είκοσι χρόνια το μέλλον της Λευκάδας και τις επόμενες Δημοτικές αρχές.

Δεν πήρε υπόψη της τις αποφάσεις των μαζικών φορέων της Λευκάδας που είναι αντίθετες με αυτή την απόφασή της, ούτε τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Λευκάδας, ούτε τις ενστάσεις των παρισταμένων από τα τοπικά συμβούλια της Λευκάδας.

Μέσα από μια διαδικασία που άφησε έξω από τη συζήτηση τους φορείς και τους πολίτες της Λευκάδας, χωρίς συζήτηση και απόφαση στο Σύνδεσμο Ύδρευσης, υλοποιεί τις κυβερνητικές εντολές.

Οι φορείς και οι πολίτες της Λευκάδας πρέπει να αντιδράσουν μαζικά ενάντια σε αυτή την πολιτική που φέρνει καινούργια βάρη, μαζί με τα δυσβάσταχτα του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ήδη έχουν αποτύχει.

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση, που εγκαθιστά στη Λευκάδα ένα εσωτερικό μνημόνιο είκοσι χρόνων, πρέπει να ανατραπεί.

Λευκάδα 1/9/2011

Το γραφείο τύπου της ΝΕ Λευκάδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ