ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την αναστάτωση που προκλήθηκε με τα πλαστά πιστοποιητικά αξιοπλοϊας που εξέδιδε ο ρωσικός νηογνώμονας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χρήστος Σκούρτης: «Πλήττονται τα νησιά μας εξ αιτίας τη ολιγωρίας των αρμόδιων υπουργείων»

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Σκούρτης συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Κάφυρη και ενημερώθηκε από τον Υπολιμενάρχη Αναστάσιο Σχοινά, για την κατάσταση που επικρατεί στα δρομολόγια από και προς Κέρκυρα αλλά και προς τα διαπόντια νησιά και του Παξούς, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε με τα πλαστά πιστοποιητικά αξιοπλοϊας που εξέδιδε ο ρωσικός νηογνώμονας, για ελληνικά πλοία.

Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου, την οποία εκτελεί το κεντρικό λιμεναρχείο της Κέρκυρας, έχουν αποσυρθεί προσωρινά από την γραμμή Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα δύο πλοία ανοικτού τύπου. Επίσης έχουν σταματήσει τα δρομολόγια τους τα δύο πλοία ανοικτού τύπου, τα οποία εξυπηρετούσαν την γραμμή Λευκίμμη – Ηγουμενίτσα, καθώς και τα δύο υδροπτέρυγα που λειτουργούσαν στην γραμμή Κέρκυρα – Παξοί. Οι Παξοί εξυπηρετούνται με το πλοίο που εκτελεί 4 φορές την εβδομάδα το δρομολόγιο Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα – Παξοί. Τέλος δεν εκτελεί τα δρομολόγια και το πλοίο που εξυπηρετούσε τα διαπόντια νησιά. Οι κάτοικοι των διαποντίων εξυπηρετούνται με πλοίο από το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου, το οποίο όμως δεν έχει τη δυνατότητα μεταφοράς οχημάτων.

Ο κύριος Σκούρτης μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπολιμενάρχη έκανε την εξής δήλωση:

«Δυστυχώς σε μια κρίσιμη περίοδο για τον τουρισμό μας και την οικονομία μας αλλά και για την καθημερινότητα των νησιωτών, βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πέρα από το δικαστικό μέρος της υπόθεσης και της απόδοσης ποινικών ενδεχομένως ευθυνών, πρέπει να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για τα όσα βιώνουμε σήμερα στον κλάδο της επιβατηγούς ναυτιλίας, που έχουνε τεράστιες δυσμενείς συνέπειες τόσο για τον τουρισμό μας αλλά και για τη ζωή των κατοίκων των νησιών μας και κυρίως των μικρών νησιών, όπως οι Παξοί και τα διαπόντια, οι οποίοι βιώνουν το φάσμα του αποκλεισμού.

Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον υπολιμενάρχη για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στις διάφορες γραμμές του νησιού μας αλλά και των μικρών νησιών και δυστυχώς το συμπέρασμα είναι ότι η εικόνα δεν είναι η καλύτερη. Υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Οφείλουμε να δούμε πώς να μην μείνουν αποκλεισμένα τα διαπόντια νησιά, πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να προστεθούν και άλλα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των Παξών, αφού ακόμα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για τον τουρισμό μας και ενδεχομένως να δοθεί λύσω με την μετακίνηση ενός πλοίου από τη γραμμή Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα για να εξυπηρετηθεί και η γραμμή Λευκίμμη – Ηγουμενίτσα. Αυτά και άλλα μέτρα, βεβαίως, εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του κεντρικού λιμεναρχείου. Εμείς αφουγκραζόμενοι την αγωνία του κόσμου καταθέτουμε προτάσεις αλλά και ασκούμε πιέσεις προς τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ