Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για εκτέλεση μαθητικών δρομολογίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για εκτέλεση μαθητικών δρομολογίων τη νέα σχολική περίοδο

   Υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας σύσκεψη, με αντικείμενο την εκτέλεση των μαθητικών δρομολογίων κατά τη νέα σχολική περίοδο.

   Την πρωτοβουλία αυτή έλαβε ο Περιφερειάρχης, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις από τους δήμους της Περιφέρειας, για την εκτέλεση των μαθητικών δρομολογίων και, βάσει εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, συνεχίζεται η αρμοδιότητα αυτή να παραμένει στις περιφέρειες με το δικαίωμα υπογραφής παράτασης των περσινών συμβάσεων με τους μεταφορείς, μέχρις ότου καταστεί δυνατή η ανάληψη της ευθύνης αυτής από τους δήμους.

Παράταση παλαιών συμβάσεων για τριάμισι μήνες

   Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, εντός των δυο προσεχών  ημερών, αναμένεται να υπογράψει την απόφαση παράτασης των συμβάσεων, ενώ προγραμματίζεται να γίνει συνάντηση και με τους μεταφορείς, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης, διατυπώθηκαν θέσεις που αφορούν στο θέμα, με στόχο να γίνει χωρίς προβλήματα η μεταφορά των μαθητών, ενώ επισημάνθηκε ότι τα δρομολόγια – σε μερικές των περιπτώσεων – πρέπει να αλλάξουν, αφού έχει γίνει νέα χωροταξική κατανομή των σχολείων (συγχωνεύσεις – καταργήσεις).

Επίσης, σοβαρά τέθηκε το θέμα του ελέγχου καλής εκτέλεσης των δρομολογίων έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν τα περσινά φαινόμενα.

Απαραίτητος ο έλεγχος για την καλή εκτέλεση των μαθητικών δρομολογίων

   Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο Δ/ντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Τηλέμαχος Γαβαλάς, υποσχέθηκε να ζητήσει από τους διευθυντές των σχολείων να τηρήσουν αυστηρά το Ειδικό Μαθητικό Δελτίο, ενώ εξέφρασε παράλληλα τη διαμαρτυρία του για το ότι η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης δε συμμετέχει ενεργά τόσο στη διαμόρφωση των μαθητικών δρομολογίων όσο και στην τροποποίησή τους, όταν παρίσταται ανάγκη.

Από τη μεριά του, ο Σπύρος Μωραίτης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κέρκυρας, αναφέρθηκε στο υπό εξέλιξη διαγωνισμό που έχει προκηρύξει ο Δήμος και που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 Οκτωβρίου.

Σε σωστές βάσεις οι νέες συμβάσεις

   «Είναι μια ευκαιρία», δήλωσε ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στους διαγωνισμούς των δήμων, «η εκτέλεση των μαθητικών δρομολογίων να τεθεί σε σωστές βάσεις, να υπάρξει εποπτεία και δυνατότητα τροποποιήσεων, να στηριχθεί στα πραγματικά στοιχεία και να μην υπάρξει στο μέλλον καμία παράβαση».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι έχει δώσει εντολή στους αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων να προχωρήσουν τις διαδικασίες και να καταλήξουν στις προτάσεις, αν και», όπως σημείωσε, «το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά, που έχουν το μεγαλύτερο αριθμό συμβάσεων, ενώ στο σύνολο της Περιφέρειας οι μεταφορείς φτάνουν τους 80».

Σημειώνεται ότι η παράταση των συμβάσεων αφορά σε χρονικό διάστημα τριάμισι μηνών, ενώ στην περίπτωση που οι δήμοι είναι νωρίτερα έτοιμοι για την υπογραφή των νέων συμβάσεων, οι παρατάσεις συμβάσεων διακόπτονται αυτόματα.