Εκδήλωση- συζήτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για την ΕΥΔΑΠ στο Νυδρί

Να σας πω, δεν ξάφνιασε η μεγάλη κατά κοινή ομολογία συμμετοχή κόσμου στη χθεσινή συγκέντρωση – συζήτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Νυδρί, σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Λευκάδας για την εκχώρηση της ύδρευσης – αποχέτευσης του νησιού της Λευκάδας για είκοσι χρόνια στην ΕΥΔΑΠ και του τι μέλλει γενέσθαι.

Ήταν αναμενόμενη. Γιατί το πρόβλημα, που είναι οξύ κατά την άποψή μας, αφού ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το νερό, που οφείλεται να παρέχεται δωρεάν ή σε ανταποδοτική τουλάχιστον βάση σε όλο τον κόσμο -έχοντες και μη- ξεπουλιέται με τα όποια προσχήματα, σε μια εταιρεία που οδεύει προς την πλήρη ιδιωτικοποίησή της, με αποτέλεσμα να καθίσταται στο μέλλον εμπόρευμα, δεν έχει χρώμα.

 

Απασχολεί και ενώνει όλους σε πρώτη φάση, ως προς το ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα κάτι ώστε να μην υπογραφεί η επαίσχυντη αυτή συμφωνία. Ή ότι κι αν ακόμη υπογραφεί, παρ’ όλη την κατακραυγή, δεν θα πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου, ότι θα πρέπει να ακυρωθεί ουσιαστικά στην πράξη με την πλατιά συμμετοχή του λευκαδίτικου λαού.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Λευκάδας Γεράσιμος Αραβανής, ενώ ακολούθησε διάλογος και έγιναν αρκετές παρεμβάσεις από τους παρισταμένους. Μεταξύ άλλων από τον Νίκο Σταματέλο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας, ως εκπρόσωπος του φορέα εκείνου που έχει αναλάβει να καλέσει σε κοινή σύσκεψη όλους τους άλλους φορείς του νησιού, τους εκπροσώπους των Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων, καθώς και τους εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων, ώστε να συντονιστούν από κοινού οι περαιτέρω ενέργειες, από τον Δημοτικό Σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λευκάδας κ. Βασίλειο Στραγαλινό, από τον πρόεδρο του Εμπορικού – Επαγγελματικού Συλλόγου Ελλομένου κ. Γιάννη Κονιδάρη, από εκπροσώπους και προέδρους Τοπικών Συμβουλίων κ.ά.

Στην ομιλία του ο Γεράσιμος Αραβανής αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό της προς υπογραφή προγραμματικής σύμπραξης του Δήμου Λευκάδας με την ΕΥΔΑΠ και στις υπέρογκες αυξήσεις, τόσο των τιμολογίων, όσο και των πάγιων τελών καθώς και των τελών σύνδεσης στην ύδρευση – αποχέτευση -γνωστά νομίζω ήδη στους περισσοτέρους- που εμπεριέχονται στη σύμβαση. Ο ομιλητής τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι τιμές αυτές είναι οι κατώτερες που προβλέπονται στην 20ετία, ότι δεν μπορούν να πάνε πιο κάτω αν αλλάξει κάτι, αν βγει κάποιος άλλος δήμαρχος που θα θελήσει να δώσει χαμηλότερο τιμολόγιο, λέγοντας ότι το νερό ως πηγή ζωής και ανάπτυξης είναι κοινωνικό αγαθό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελέσει εμπορεύσιμο είδος, που να αποσκοπεί στον πλουτισμό ιδιωτικών εταιρειών, με δεδομένο μάλιστα ότι η ΕΥΔΑΠ θα πουληθεί αύριο μεθαύριο, σε ξένο, μάλλον, μεγάλο μονοπωλιακό όμιλο.

Αυτή η δημοτική αρχή συνέχισε, κάνει από άποψη ιδιωτικοποιήσεων, ότι δεν έχουν κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια όλες οι άλλες, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι μόλις στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ψηφίστηκε να δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία η κατάρτιση του επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου, ενώ έχουν εκχωρηθεί άλλα δικαιώματα σε εταιρεία συμβούλων έναντι αμοιβής 350 χιλ. ευρώ, απαξιώνοντας έτσι όλα τα στελέχη του δήμου, και ότι οδεύει σταδιακά σε ιδιωτικοποίηση η διαχείριση των σκουπιδιών.

Δεν πάει άλλο αυτή η δουλειά είπε, ένας δήμος με 200 και πάνω υπαλλήλους, τι θα κάνει τελικά, δεν του μένουν άλλα παρά οι λιτανείες και η διοργάνωση των Γιορτών Λόγου και Τέχνης. Αυτό το δήμο θέλουμε; αναρωτήθηκε.

Η ΕΥΔΑΠ θα μαζεύει, όπως είπε πάνω από 4-5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τι στιγμή που ο ίδιος ο δήμος δεν μάζεψε σε καμιά χρονιά πάνω από 1 εκ., γιατί πλήρωναν οι λίγοι, όχι οι μεγαλοκαταναλωτές -καταλόγισε κολοσσιαίες ευθύνες σε όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές- όπως τόνισε, είτε για να εξυπηρετηθούν κάποιοι, είτε για ψηφοθηρικούς λόγους ή και από ανικανότητα ακόμη.

Είναι γραμμή συνέχισε, πέρα από την επίθεση που δέχονται τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, να γίνει μεγάλη και τρανή η ΕΥΔΑΠ ώστε να πιάσει περισσότερα όταν πουληθεί. Ενώ κάναμε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μιας και τα 2/3 σχεδόν της υπαίθρου είχαν το καλοκαίρι προβλήματα με το νερό -Εξάνθεια, Καλαμίτσι, Δράγανος, Πόρος, Αθάνι κ.ά.- να καλέσει ο δήμος τους προέδρους να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, δεν έγινε αποδεκτή, είπε, γιατί τα είχανε φορτώσει όλα στην ΕΥΔΑΠ, θέλοντας έτσι να ωριμάσει, μέσα από την απαξίωση, το ξεπούλημα στη συνείδηση του κόσμου.

Αναφερόμενος στην πρόταση του δημάρχου ότι θα επιδοτεί ένα μέρος του τιμολογίου στους κατοίκους των χωριών που έχουν αυτάρκεια νερού και τροφοδοτούνται με φυσική ροή, ενώ η ΕΥΔΑΠ θα εισπράττει κανονικά τα έσοδα απ’ όλους, είπε ότι είναι δόλωμα στη λογική του «διαίρει και βασίλευε» και ότι όλος ο λευκαδίτικος λαός θα πρέπει να απαιτήσει να μην υπογραφεί η σύμβαση. Τελείωσε λέγοντας ότι όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε, ότι η Λαϊκή Συσπείρωση έχει πάει ήδη σε πολλά χωριά, αλλά θα πάει και στα υπόλοιπα, στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή και ότι θα είναι μπροστά σε ό,τι αποφασίσει ο κόσμος.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Σταματέλος, στάθηκε στα πρόσφατα δημοσιοποιηθέντα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου 2011 της ΕΥΔΑΠ που παρουσιάζουν αύξηση στα μετά από φόρους κέρδη της κατά 158% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, να γίνει ευρεία σύσκεψη φορέων του νησιού -Τοπικά συμβούλια, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, Επιμελητήριο, Εμπορικοί Σύλλογοι- ώστε να αποφασιστεί ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της μη υπογραφής της σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ. Θα βαδίσουμε είπε, σε κοινά αποδεκτά σημεία, ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν θα πρέπει να εμπορεύεται και ότι θα πρέπει να είναι σε όλους προσβάσιμο για οικιακή και εμπορική χρήση. Αποτελεί τόνισε τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης, θα πρέπει να πιέσουμε για την κατασκευή μεγαλύτερου αγωγού από τον Αη Γιώργη, ενώ σημείωσε ότι το νησί της Λευκάδας έχει δικά του νερά που θα μπορούσαν μέσα από μια υδρογεωλογική μελέτη να προστεθούν στο υπάρχον δίκτυο.

Φτάσαμε ως εδώ είπε, στην κατεύθυνση της λογικής ότι όλα είναι εμπορεύσιμα, ενώ η δημοτική αρχή δεν έδωσε τη σύμβαση σε κανέναν ώστε να εκφράσει άποψη, «μούγκα» ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά την έφεραν μέσα σε πέντε μέρες να την ψηφίσουν.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλειος Στραγαλινός, σημείωσε ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι στην προσπάθεια αυτή, αντιπροτείνοντας ότι θα πρέπει να γίνει μια επαφή με τις άλλες παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να συμμετάσχουν οι πάντες, λέγοντας ότι έτσι, θα φέρουν, όλοι ενωμένοι, ένα καλό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Ελλομένου κ. Γιάννης Κονιδάρης είπε ότι ο σύλλογος που εκπροσωπεί έχει αποφασίσει ήδη και έχει εκφράσει ομόφωνα την αντίθεσή του στην απόφαση για τη σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου είναι προίκα προς την ΕΥΔΑΠ, ενταγμένη στη γενικότερη πολιτική. Συμφωνούμε είπε και θα συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και καλούμε να μην υπογραφεί η σύμβαση.

Ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου είπε ότι δεν τους εκπλήσσει η απόφαση, που θα πρέπει να είναι κυβερνητική εντολή και ότι είναι ανάγκη να γίνει συνάντηση των φορέων για να δούμε που μπορεί να φτάσουμε, όπως ανέφερε. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, του «όλοι μαζί τα φάγαμε», της λογικής ότι «ένα εκ. δημόσιοι υπάλληλοι ταλαιπωρούν δέκα εκ. Έλληνες», είπε κλείνοντας.

Ο παριστάμενος εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρίου τόνισε ότι θα είναι μπροστά, στην ίδια ρότα και ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Χαραδιατίκων κ. Νικόλαος Μήτσουρας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι έχουν κάνει και δικαστική προσφυγή. Κάποιος κάτοικος από τα Πλατύστομα που παρέβηκε, στάθηκε στο γεγονός ότι θα πρέπει να ειπωθούν όλα αυτά στον κόσμο στα χωριά, που όπως είπε, είναι ανημέρωτος.

Παρίστατο επίσης ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Βαυκερής κ. Τάσος Θερμός, του οποίου διαβάστηκε καταγγελία κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας, όπου αναφέρονταν μεταξύ άλλων «ότι η Βαυκερή έχει αυτάρκεια νερού, τροφοδοτώντας μάλιστα το Μεγανήσι, και ότι ο Δήμος εισπράττει χρήματα, από τα οποία δεν έχει αποδοθεί στην κοινότητα ούτε ένα ευρώ και καταλήγοντας ότι ο Δήμος ακολουθεί τη γραμμή του ξεπουλήματος, που ακολουθεί και η κυβέρνηση».

Ο πρώην δήμαρχος Ελλομένου κ. Πέτρος Μήτσουρας ανέφερε ότι ο δήμος Ελλομένου έχει πλεόνασμα νερού, ότι κάποιοι μπορεί να κλέβανε αλλά εισπράττονταν το 98% των οφειλών, λεφτά που έμεναν για άλλα έργα. Αυτό που με ενοχλεί τόνισε είναι ότι πλήρωσα στην Αθήνα πρόσφατα στην ΕΥΔΑΠ για νερό 29 ευρώ και ότι αν το συγκρίνω με τα εδώ τιμολόγια θα πλήρωνα 49 ευρώ (π.χ. πάγιο στην Αθήνα 2 €, εδώ 12 €). Στη Λευκάδα έχουμε αφθονία νερού είπε, είναι θέμα διαχείρισης. Δεν τρομάζω που ήρθε η ΕΥΔΑΠ συνέχισε -δεν είναι οι Απάτσι- με ενοχλεί όμως το τιμολόγιο, οι αυξήσεις που φτάνουν μέχρι 400% στο Νυδρί και μέχρι 500% στα Χαραδιάτικα.

Φοβάμαι, είπε, ότι με την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των υδάτινων πόρων για 20 χρόνια στην ΕΥΔΑΠ και με δεδομένο το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι γεωτρήσεις που υπάρχουν λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια, θα μπορούσε η ΕΥΔΑΠ να βγάλει νόμιμα άδεια για πέντε γεωτρήσεις και να γίνει μεγαλέμπορος νερού πουλώντας το στο Μεγανήσι, Σκορπιό κ.λπ. Κλείνοντας ανέφερε ότι τα τιμολόγια δεν έχουν καμιά σχέση με την ανταποδοτικότητα, λέγοντας ότι υπάρχει χοντρό πρόβλημα, ότι ο ίδιος θα έκανε ΔΕΥΑ, αλλά δεν μπορεί να υποχρεώσει μια δημοκρατικά εκλεγμένη δημοτική αρχή, που μπορεί ενδεχόμενα να ξέρει κάποια πράγματα παραπάνω, και ότι λέει ναι μεν στην ΕΥΔΑΠ, αλλά όχι στην αποικιοκρατική, όπως την χαρακτήρισε, σύμβαση.

Παραθέτουμε ακόμη κάποιες από τις παρεμβάσεις των παρισταμένων – δεν συγκρατήσαμε ολονών τα ονόματα: «… Με λίγα λόγια θα ‘ρθει η τρόικα στο Νιχώρι», «…θέλουμε να συμμετάσχουμε αλλά να μην παραιτηθούμε από τα ένδικα μέσα…», «…οι υδάτινοι πόροι δεν δεσμεύονται, προβλέπεται από το Σύνταγμα, δεν μπορεί ο Δήμος να κάνει ό,τι θέλει…», «… το νερό το φέραμε στο χωριό με προσωπική εργασία και τώρα…».

Κλείνοντας ο Γεράσιμος Αραβανής είπε σχετικά με την πρόταση του κ. Στραγαλινού, για συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων, ότι δεν θα πρέπει να είναι κίνηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που είναι ενάντια στη σύμβαση και έχουν ψηφίσει όμως την παράταξη του δημάρχου και σημειώνοντας ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να γίνει από τους μαζικούς φορείς, ώστε να μην δοθεί σε κανέναν λαβή για παρερμηνείες. Εγώ προσωπικά, είπε, θα πάω σε όλα τα χωριά, ώστε να ενημερώσω τον κόσμο, αλλά δεν θα πάρω ποτέ τον λόγο σε μια κίνηση που πρέπει να είναι κίνηση των μαζικών φορέων. Ανάλογα μπορούν να πράξουν και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου είπε τέλος στο κλείσιμό του ότι η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου έχει να κάνει με τους μαζικούς φορείς και τα τοπικά συμβούλια, ότι η επιτροπή δεν θα έχει να κάνει με παρατάξεις, αλλά με φορείς που εκφράζουν συλλογικότητα. Να κανονίσουμε είπε μια παλλευκαδική σύσκεψη φορέων ώστε να βγει μια πλατιά επιτροπή και να προγραμματίσουμε κινητοποιήσεις. Η όλη προσπάθεια συνέχισε, δεν έρχεται σε αντίθεση με το νομικό δρόμο που ακολουθείται παράλληλα. Ευχόμαστε και μεις, όπως είπε, να απορριφτεί νομικά η απόφαση.

 

(Πηγή: www.kolivas.de)