Ένταση, αποχώρηση Γιαννακούρη και διαρροή ψήφων από την πλειοψηφία στο Συμβούλιο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Καθυστέρηση στην έναρξη συζήτησης των θεμάτων, εκνευρισμός και αποχώρηση Γιαννακούρη. Νέα διαρροή ψήφων απ’ την παράταξη Σπύρου.

Με μεγάλη καθυστέρηση -για ακόμη μια φορά- ξεκίνησε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που διεξήχθη στην Κεφαλονία. Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του βουλευτή Κεφαλονιάς Σπ. Μοσχόπουλου και του Δήμαρχου Κεφαλονιάς Αλ. Παρίση.

 

Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι επερωτήσεις των περιφερειακών συμβούλων Θ. Γαλιατσάτου για τις έρευνες στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, του Μ. Φόρτε για το ΕΣΠΑ Κεφαλονιάς – Ιθάκης καθώς επίσης και τα θέματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων και της επιβολής τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μέσω ΔΕΗ.

Εξ οικείων τα βέλη…

Κι ενώ η ώρα είχε ήδη φτάσει 4.30 μ.μ. και το Σώμα δεν είχε ακόμη μπει στη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας Κώστας Γιαννακούρης ζήτησε το λόγο και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του σώματος Χρήστο Άνθη ζήτησε την τήρηση του κανονισμού και επεσήμανε ότι είχαν ήδη περάσει 7 ώρες από την έναρξη της συνεδρίασης. «Αν θέλετε να αλλάξετε τον κανονισμό να σας στηρίξουμε και να το συζητήσουμε, αλλιώς πρέπει να τον τηρείτε εσείς πρώτος» είπε ο κ. Γιαννακούρης.

Αυτή είναι η δική σας ερμηνεία του κανονισμού και το προεδρείο κάνει αυτό που πρέπει για να διευκολύνει τη συζήτηση ήταν η ανταπάντηση του κ. Άνθη.

Πυρ στο προεδρείο

Στο «χορό» μπήκαν και άλλοι σύμβουλοι. Πρόεδρε, στο έχουμε πει επανειλημμένως, πρέπει να σε εγκαλέσει η δική σου παράταξη για να καταλάβεις ήταν η αντίδραση του Μάκη Φόρτε.

«Συμφωνώ με τον κ. Γιαννακούρη πρόεδρε, καλό θα ήταν και οι επικεφαλής των παρατάξεων να μην κάνουν κατάχρηση χρόνου» είπε και ο Νίκος Μηλιώτης, σύμβουλος της πλειοψηφίας.

Η «κόντρα» Γιαννακούρη – Άνθη τελείωσε με την αποχώρηση του πρώτου. «Αποχωρώ διαμαρτυρόμενος» δήλωσε ο κ. Γιαννακούρης, ενώ ο πρόεδρος συνέχισε στη συζήτηση των θεμάτων προ ημερησίας διάταξης.

Σημειώνεται ότι για το θέμα των συγκοινωνιών η συζήτηση κράτησε 2 περίπου ώρες παρότι ο κ. Άνθης υποστήριξε εξαρχής ότι «το θέμα έχει εξαντληθεί…».

Και γι’ αυτό το θέμα αλλά και για το θέμα του ειδικού τέλους ακινήτων η συζήτηση οδήγησε στην έκδοση ψηφισμάτων κατά πλειοψηφία…

Που πήγαν οι ψήφοι της παράταξης Σπύρου;

Ενδιαφέρον παρουσίασε η ψηφοφορία για την εκλογή περιφερειακών συμβούλων ως εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝ.ΠΕ).

Οι εκπρόσωποι της ΠΙΝ είναι τρεις, δύο από την πλειοψηφία και ένας από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Η πλειοψηφία πρότεινε τους Μαρία Καταβάτη. Δημήτρη Καρύδη και Βασίλη Μπάστα αλλά η ψηφοφορία δεν έδειξε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Από τους 20 συμβούλους της παράταξης Σπύρου μόνο 13 ψήφισαν την Μ. Καταβάτη, 11 τον Β. Μπάστα και 10 τον Δ. Καρύδη. Εκλέχθηκαν οι δύο πρώτοι, με αναπληρωματικό τον κ. Καρύδη.

Ο Γ. Καλούδης, επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης ήταν αυτός που συμπλήρωσε την τριάδα των εκπροσώπων στην ΕΝ.ΠΕ. καθώς έλαβε 9 ψήφους, με αναπληρωτή τον Μ. Φόρτε. Μια πρώτη ανάλυση δείχνει ότι τον κ. Καλούδη ψήφισαν οι 4 της παράταξής του, ο κ. Βλάχος και ο κ. Γαλιατσάτος (που συνασπίστηκαν σ’ αυτή την περίπτωση) και ακόμη 3 σύμβουλοι της παράταξης Σπύρου.

Κατά τα λοιπά ο υποψήφιος του Ιονίου Αρχιπελάγους έλαβε τους 6 ψήφους της παράταξής του, η κ. Λαχανιώτη 1 ψήφο και ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης 3 ψήφους όσοι και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μπορεί να αιτιολογηθεί με δύο τρόπους: είτε οι περιφερειακοί σύμβουλοι δεν πειθάρχησαν στις επιλογές της παράταξής τους, είτε η ψηφοφορία ήταν μεθοδευμένη και προσυμφωνημένη μεταξύ των κ.κ. Σπύρου και Καλούδη.

Όποιο και από τα δύο να έχει συμβεί, το κλίμα δυσφορίας στο εσωτερικό της παράταξης του περιφερειάρχη διογκώνεται.

Της Έλενας ΓΙΣΔΑΚΗ

 

Πηγή: CorfuPress