Ιόνια Νησιά: ένα έργο-‘σημαία’ σε κάθε νησί για το ΕΣΠΑ

Η ετοιμότητα των έργων (βαθμός ωρίμανσης και χρονοδιάγραμμα κατασκευής τους), καθώς και η μέγιστη αύξηση της απορρόφησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, που θα ελεγχθεί στις 31 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους και στις 30 Ιουνίου 2012, αποτελούν τις κατευθύνσεις που έδωσε στους περιφερειάρχες ο αρμόδιος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Johannes Hahn, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί τους.

Αυτό ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, στους αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας, Χρ. Σκούρτη, Λευκάδας, Θ. Βερύκιο, Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Σωτ. Κουρή και Ζακύνθου, Διον. Μυλωνά, καθώς και στους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, Γιάννη Μαλακάση, Σμ. Σαρδελή και Ηλ. Μαλλιά, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που τους έκανε, ενώ στη συνέχεια έδωσε Σ/Τ στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Σπ. Σπύρου: «Διάχυτη η δυσθυμία των πολιτών από τη σκληρή φορολόγηση»

«Μέσα σ- ένα οικονομικό περιβάλλον, άκρως δυσάρεστο τόσο για τους πολίτες όσο και για εμάς, τη διάχυτη δυσθυμία και το «γονάτισμα» των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και μικρομεσαίων και λαϊκών στρωμάτων από την πολιτική σκληρής φορολόγησης και αφαίμαξης, την αύξηση της ανεργία, κυρίως των νέων, καλούμαστε να εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνατότητες, να απορροφήσουμε κονδύλια και να παραδώσουμε έργα.

«Έχω διαπιστώσει», τόνισε ο κ. Σπύρου, στη Σ/Τα, «ότι αυτό που πλήττει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών που κάνουμε, είναι η ασυνεννοησία, οι σκοπιμότητες, τα συμφέροντα και η μικροπολιτική, στοιχεία που πρέπει να αποφύγουμε στην παρούσα φάση και να δούμε με θετικό τρόπο την κατάσταση, προκειμένου να προχωρήσουμε».

Εκτός Προγράμματος τα λιμνάζοντα έργα

«Έχω», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, «τη ρητή εντολή από τον Επίτροπο, να θέσω εκτός προγράμματος έργα που λιμνάζουν επί χρόνια, έργα ανέτοιμα να εκτελεστούν και έργα για τα οποία δε διασφαλίζεται η ολοκλήρωσή τους, ενώ η δική μου εκφρασθείσα θέση είναι ότι, ανεξάρτητα όλων αυτών, οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από αυτά να μεταφερθούν σε άλλα έργα εντός της Περιφέρειάς μας».

Ως τέτοιο έργο, ενδεικτικά, ο κ. Σπύρου ανέφερε «την παράκαμψη Σκριπερού» το οποίο επί μήνες δεν έχει προχωρήσει, έχει εκκρεμότητες σε απαλλοτριώσεις (διαδικασία που καθυστερεί γενικότερα) και 130 ενστάσεις κατοίκων, που προδικάζουν την έξοδο του έργου από το Πρόγραμμα.

Έργα – Σημαίες για κάθε Περιφερειακή Ενότητα

«Αντίθετα», σημείωσε, «έδωσα μάχη να επιβάλω έργα – σημαίες για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, που είναι:

  • Για την Κέρκυρα, ο προσήνεμος μόλος του λιμανιού, που έχει σταματήσει η κατασκευή του και απαιτούνται άλλα 10 εκ. ευρώ για τη συνέχιση και ολοκλήρωσή του.
  • Για τη Λευκάδα, το τουριστικό καταφύγιο Βασιλικής, που θα ενισχύσει την ταυτότητα της περιοχής.
  • Για την Κεφαλονιά, το λιμάνι Αργοστολίου για το οποίο, ελπίζω, ότι θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και θα ολοκληρωθεί.
  • Για τη Ζάκυνθο, η κατασκευή κεντρικού αγωγού ύδρευσης που θα εξασφαλίσει υδροδότηση σε όλο το νησί, το οποίο σήμερα καλείται να πληρώσει 6 εκ ευρώ ετησίως για νερό».

Χωματερές, ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ – Εντός του Περιφερειακού Σχεδιασμού ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης

«Η αποκατάσταση των χωματερών και το κλείσιμό τους, καθώς και η μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, αποτελεί πρώτης προτεραιότητας ζήτημα για την Περιφέρεια, η οποία θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για να υλοποιήσει τέτοια έργα, ενώ θεωρεί ότι σε καλό δρόμο βρίσκεται ο Δήμος της Κέρκυρας με το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και σε ότι αφορά στη Ζάκυνθο, ελπίζει ότι θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και θα δρομολογηθεί το έργο», σημείωσε ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αναφερόμενος στο ανενεργό έργο του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ο κ. Σπύρου, δήλωσε ότι το έργο υφίσταται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και η εκκρεμότητα στη λειτουργία του συνεπάγεται είτε επιστροφή των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί ή άμεση λειτουργία του, με προϋπόθεση την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, για τέτοια έργα, θα έπρεπε να αποδίδονται ευθύνες σε εκείνους που τα αποφάσισαν και μίλησε ακόμη και για έκπτωση δημάρχων από το αξίωμά τους!

Μόνο που, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, η διγλωσσία σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να σταματήσει, οι κάτοικοι του Τεμπλονίου έχουν δίκιο όταν διαμαρτύρονται, επειδή δέχονται όλα τα απορρίμματα του Νησιού και επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε τι θα γίνει και με το έργο στη Λευκίμμη.

«Θα κληθώ, αν μου το ζητήσει ο Φορέας Διαχείρισης και αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει τη σχετική προσφυγή των κατοίκων, να υπογράψω την άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Λευκίμμης», είπε ο κ. Σπύρου, «και ζητώ από τους κατοίκους να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί να αναζητούμε λύσεις «μακριά από την πόρτα μας» και να μη δίνουμε, τελικά, λύσεις».

Ο Περιφερειάρχης καλεί δημάρχους για έργα του ΕΣΠΑ

Στις 27 Σεπτεμβρίου έχουν κληθεί στην Κέρκυρα, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Στέλιος Μποζίκης, Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης και Λευκάδας, Κώστας Αραβανής, αφενός για να ενημερωθούν από τον Περιφερειάρχη για το ΕΣΠΑ και αφετέρου να συζητήσουν και να αποφασίσουν από κοινού τις προτεραιότητες των δήμων σε έργα, ενώ στη συνέχεια θα κληθούν και οι δήμαρχοι Παξών και Μεγανησίου και Ιθάκης για το ίδιο θέμα.

Επιστολή επιφυλάξεων από την Ε.Ε. για το έργο ύδρευσης Κέρκυρας – Παξών – «Φαραωνικό» το έργο

Με την ευκαιρία των συνομιλιών που είχε, στην Αθήνα, ο κ. Σπύρου, συζήτησε τόσο με τον Επίτροπο όσο και με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοϊδη, τον υφυπουργό κ. Μωραίτη και τη Γ.Γ. του ΕΣΠΑ, κ. Ζεμπελιάδου, για το έργο ύδρευσης Κέρκυρας και Παξών, ζητώντας πλήρη ενημέρωση και σαφή δέσμευση.

Τα νέα δεδομένα, είπε ο Περιφερειάρχης, προκύπτουν τόσο από την επιστολή της Ε.Ε. που είναι επιφυλακτική σε σχέση με τη σκοπιμότητα του έργου αλλά και τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής του, ενώ τόσο οι ειδικοί σύμβουλοι της Ε.Ε. όσο και του αρμόδιου Υπουργείου, έχουν εξετάσει επιμελώς το φάκελο του έργου.

«Η εκτίμηση που υπάρχει», ανέφερε ο κ. Σπύρου, «είναι ότι το έργο είναι «φαραωνικό» και εξετάζεται από κάθε σκοπιά έτσι ώστε να μη «ναυαγήσει» η κατασκευή του.

«Ζήτησα», τόνισε ο Περιφερειάρχης, «από τον Υπουργό να εξετάσει ενδελεχώς το φάκελο, να αποφασίσει σχετικά και να μας καλέσει στο Υπουργείο (βουλευτές Κέρκυρας, Περιφερειάρχη, Δήμαρχο και Πρόεδρο Τ.Ε.Ε. – Τμήμα Κέρκυρας), δίνοντας οριστική και τελεσίδικη απάντηση.

 

πηγή:  www.ypodomes.com