Δελτία τύπου Αντιπεριφερειάρχη για τουρισμό και ναυτιλία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη για τη Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

 

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού βρίσκει την χώρα μας, στην πιο δύσκολή περίοδο της νεότερης ιστορίας της, εξ αιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που έπληξε καίρια την Ελλάδα.

Ο τουρισμός αποτελεί για την πατρίδα μας τη «βαριά της βιομηχανία» και θεωρείται, όχι άδικα, το συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο διαθέτει τη δυναμική για να βγάλει τη χώρα μας από τα αδιέξοδα της οικονομικής ύφεσης και να την οδηγήσει στην πρόοδο και την ανάπτυξη.

Η αλήθεια είναι ότι το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα δεν έχει αξιοποιηθεί αρκούντως με αποτέλεσμα να μην έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα και επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό συνέβη λόγω της έλλειψης στον τομέα του τουρισμού, συγκεκριμένης συνεπούς και βιώσιμης πολιτικής στρατηγικής. Αντιθέτως έχουν παρατηρηθεί αρκετές παλινδρομήσεις και ολιγωρίες, που είχαν ως αποτέλεσμα να λειτουργήσουν ανασχετικά στην ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επανειλημμένη ίδρυση και κατάργηση του Υπουργείου Τουρισμού, χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης συγκεκριμένης στόχευσης για τον πιο παραγωγικό τομέα της ελληνική οικονομίας.

Όσον αφορά στην Περιφέρεια μας, ο σημερινός εορτασμός μας βρίσκει στην υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, χωρίς να παρέχει στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού το πλαίσιο αυτών των αρμοδιοτήτων αλλά κυρίως των πόρων για την χάραξη της δικής τους πολιτικής στρατηγικής για τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτού του αντίξοου περιβάλλοντος η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει προχωρήσει στη χάραξη του δικού της στρατηγικού σχεδιασμού, αξιοποιώντας τα πλούσια και κοινά χαρακτηριστικά των νησιών μας, με πρωτεύοντα ρόλο στο πολιτιστικό απόθεμα που χαρακτηρίζει την Περιφέρεια μας.

Η μετάβαση όμως σε αυτό το νέο περιβάλλον δεν μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη. Αντιθέτως είναι μια διαδικασία πολυπαραγοντική και χρονοβόρα.

Συνεκτιμώντας όμως τις γενικότερες συνθήκες και την ανάγκη για άμεση δράση και υλοποίηση του προγράμματος μας, επιχειρούμε καθημερινά και ήδη έχουμε θέσει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ανανεωμένου τουριστικού προϊόντος.

Σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη μας, Σπυρίδωνα Σπύρου, ο στρατηγικός μας σχεδιασμός έχει έντονη την πολιτιστική αύρα και στοχεύει στην αειφόρο ανάπτυξη των νησιών μας, στη δημιουργία τουριστικής συνείδησης και στη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Αυτά είναι τα «όπλα» που διαθέτουμε στη φαρέτρα μας, στην αέναη μάχη που δίνουμε για να εδραιώσουμε τον τουριστικό προορισμό των Ιόνιων Νησιών, ως έναν από τους κορυφαίους και πιο ελκυστικούς παγκοσμίως.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ  – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη για τη Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό στις 27 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Η χώρα μας στον τομέα της Ναυτιλίας πρωτοπορεί και κατέχει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια Ναυτιλία.

Η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική χώρα, δίχως τα επιτεύγματα που έχει πετύχει και τον ηγετικό ρόλο που έχει κατακτήσει στη ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φέτος όμως, εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στο χώρο της ναυτιλίας μας και κυρίως στην ακτοπλοΐα, ο εορτασμός αυτός είναι διαφορετικός.

Η πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο, βλέπει τα νησιά της αποκλεισμένα ακτοπλοϊκά, τους κατοίκους των νησιών και κυρίως τους ακρίτες, όπως είναι οι κάτοικοι των διαπόντιων και των Παξών να νιώθουν την εγκατάλειψη και τη φροντίδα της κρατικής μέριμνας, τον τουρισμό της να διασύρεται διεθνώς και την οικονομία της να δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα.

Δεν είναι η ώρα και η στιγμή για τον καταλογισμό ευθυνών, αντιθέτως είναι ευκαιρία με τον σημερινό εορτασμό, οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Οφείλουν εδώ και τώρα να δώσουν άμεσα, βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε στην ελληνική ακτοπλοΐα με τον ρωσικό νηογνώμονα. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, το έχουν καταθέσει και το έχουν προτείνει όλοι οι θεσμικά αρμόδιοι φορείς. Η επίλυση του προβλήματος πλέον βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού.

Επίσης τα τελευταία γεγονότα αποτελούν και ηχηρό μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ανασύστασης Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οφείλουμε πολλά στην Ελληνική ναυτιλία, οφείλουμε πολλά στους Έλληνες ναυτικούς, οφείλουμε πολλά στους κατοίκους των νησιών μας και κυρίως των ακριτικών νησιών.

Η στήριξη της Ελληνικής ναυτιλίας είναι Εθνική υπόθεση.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ