Μεγάλη συγκέντρωση κατά της ΕΥΔΑΠ στη Λευκάδα-Διακόπηκε το Δημοτικό Συμβούλιο

Φωνή λαού, οργή Θεού… – Μεγαλειώδες και παλλαϊκό το χθεσινοβραδινό συλλαλητήριο της Επιτροπής Φορέων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Λευκάδα – Διακόπηκε το Δημοτικό Συμβούλιο – Ανανεώνεται για σήμερα στις 4.30 μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο το αγωνιστικό ραντεβού

Φωνή λαού, οργή Θεού… για να χρησιμοποιήσουμε και λίγο τα Θρησκευτικά μας. Για το δεύτερο δεν ξέρω, δεν έχουμε πειστεί και ούτε το προβλέπω να γίνεται, το πρώτο όμως ισχύει απόλυτα. Στεντόρεια ακούστηκε χθες βράδυ η φωνή του Λευκαδίτικου λαού, φωνή αγανάκτησης, ενάντια στην επικείμενη παράδοση της Ύδρευσης-Αποχέτευσης, του νερού δηλαδή του τόπου μας, σε μια προς πλήρη ιδιωτικοποίηση οδεύουσα εταιρεία, την ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

 

Μα δεν είναι η ΕΥΔΑΠ λένε κάποιοι, είναι η ΕΥΔΑΠ Νήσων, θυγατρική της Α.Ε., που πρόκειται να έρθει στη Λευκάδα, ελέω πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, για να μας «διαχειριστεί» τα νερά μας, όπως γίνεται λέει και σε κάποια άλλα ξερονήσια του Αιγαίου, με μόνιμο πρόβλημα λειψυδρίας και κάποιες εκατοντάδες μόνιμους κατοίκους. Τρίχες κατσαρές -να με συμπαθάτε- λέω εγώ, τι Γιάννης, τι Γιαννάκης…

Μεγαλειώδες πάντως και παλλαϊκό ήταν το χθεσινοβραδινό παλλευκαδικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε στον Αη Μηνά η Επιτροπή Φορέων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στο νησί μας. Σήμανε καμπανάκι προς κάθε κατεύθυνση και δη των ιθυνόντων. Όποιος είχε μάτια έβλεπε, όποιος είχε αυτιά άκουγε. Μόνο οι στραβοί δεν βλέπουνε, ακόμη και τον ήλιο να στρέψεις πάνω τους, και μόνο οι κουφοί δεν ακούνε, ακόμη και τα κανόνια του Ναβαρόνε να βαράνε! Και δεν είχε χρώμα το συλλαλητήριο. Βρέθηκε εκεί σύσσωμος ο Λευκαδίτικος λαός -θα μπορούσαν κάτω από ορισμένες συνθήκες να ‘ναι ακόμη περισσότεροι- με τους εκπροσώπους του, ανεξάρτητα από τις επιμέρους πολιτικές τοποθετήσεις του καθενός. Η ομπρέλα ήταν μια: ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΞΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ. Αποδεικνύοντας πέρα από κάθε αμφισβήτηση -ακόμη και στους άπιστους Θωμάδες- ότι: ο λαός παλεύει και θα νικήσει – τη σύμβασή τους θα καταργήσει.

Δεν φτάνουν τα βροχηδόν χαράτσια της κεντρικής κρατικής εξουσίας που οδηγούν όλο και περισσότερο κόσμο σήμερα -ακόμη κι αυτούς που πριν λίγο καιρό είχαν εν μέρει μια κάποια οικονομική άνεση- στον προθάλαμο της φτώχειας, έρχεται κι από πάνω μια Δημοτική Αρχή, κακέκτυπο και εντολοδόχος της κεντρικής αρχής, στηριζόμενη ενδεχόμενα πάνω στην ανικανότητά της ή την κατ’ εντολή άρνησή της αν θέλετε, να διαχειριστεί ζητήματα, για τα οποία ψηφίστηκε από τον κόσμο, και τα εναποθέτει όλα στους ιδιώτες. Φορτώνοντας έτσι στις πλάτες του Λευκαδίτικου λαού νέα βάρη, υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης, που σε κάποια Δημοτικά διαμερίσματα ξεπερνούν τα 500%.

Όχι, δεν πάει άλλο έτσι, να πληρώσουν αυτοί που χρωστούν! Ο φτωχόκοσμος, πληρώνει έτσι κι αλλιώς τους λογαριασμούς του νερού -έχει ειπωθεί και αναγνωριστεί επανειλημμένα από όλες τις παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο- ας κοιτάξει ο Δήμος -πέρα από κοντόφθαλμες και διαχρονικά ρουσφετολογικές πολιτικές- να τα πάρει απ’ αυτούς που χρωστάνε και τα έχουνε σε τελική ανάλυση. Από τους κάθε λογής μεγαλοκαταναλωτές. Ουκ ολίγοι και γνωστοί είναι εξάλλου. Ξέρουν τις οφειλές του καθενός. Και αφού εισπράξουν τα οφειλόμενα, αφού προσθέσουν και τα πέρα της πενταετίας παραγραφόμενα, θα δείτε αν υπάρχουν και μένουν λεφτά, οπότε αυτά που ψελλίζουν κάθε φορά στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι δήθεν μπαίνει μέσα ο Δήμος από τη διαχείριση του νερού, είναι κατ’ εμέ παραμύθια της Χαλιμάς.

Γιατί παρακαλώ οι της ΕΥΔΑΠ για την ψυχή της μάνας τους θα μας διαχειριστούν το νερό; Δεν αποσκοπούν στο κέρδος, κάνοντας ένα δημόσιο και απαραίτητο για την κάθε ζωή στον πλανήτη μας δημόσιο αγαθό, όπως είναι το νερό, εμπόρευμα. Έστω κι αν καταβάλλανε κάθε προσπάθεια, όταν τους μαζέψατε εδώ πέρα, να μας πείσουν ότι τα ποσοστά της κερδοφορίας τους θα είναι δήθεν μικρά. Μάγκες είναι δηλαδή; Τι τεχνογνωσία και πράσινα άλογα σε ένα νησί σαν τη Λευκάδα, που όχι μόνο έχει δική της επάρκεια σε πόσιμο νερό, αν γίνουν κάποια άκρως απαραίτητα έργα, αλλά προμηθεύεται σήμερα σε περίσσεια απ’ της πηγές του Αη Γιώργη. Τεχνογνωσία λέει! Στο φεγγάρι θα πάμε; Δεν αμφισβητώ ότι σε άλλες κλίμακες το Know-how είναι άκρως απαραίτητο -θυμήθηκα τώρα τους Κινέζους συμφοιτητές μου στη Γερμανία, τσακάλια ήταν, τα πιο φωτεινά μυαλά, που στέλνονταν τότε από το κράτος τους για το σκοπό αυτό σε πανεπιστήμια του εξωτερικού- αλλά όχι σε ένα νησί της δικής μας κλίμακας. Και στο κάτω κάτω της γραφής, πάρτε τους σαν συμβουλάτορες, αν τους θέλετε οπωσδήποτε, όχι για είκοσι χρόνια, στην ουσία επ’ άπειρον μετά, σαν αποικιοκράτες του περασμένου αιώνα.

Με μια σύμβαση που ψηφίστηκε κατακαλόκαιρα, εν αγνοία όλων των τοπικών φορέων και των εκπροσώπων των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων του νησιού μας, από μια μειοψηφία στην ουσία, ελέω όμως καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, που εν πάση περιπτώσει είναι ακόμη πιο ισχνή σήμερα, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι πολλές είναι οι τοπικές κοινότητες που στήριξαν μεν στις εκλογές την σημερινή πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη, αλλά εκφράζουν σήμερα κάθετα την αντίθεσή τους στην επικείμενη σύμβαση.

Κι εδώ που τα λέμε καλά κάνουν! Γιατί, μήπως τους είπε κανείς προεκλογικά ότι άμα εκλεγούνε θα ξεπουλήσουνε το νερό σε ιδιώτες; Όχι! Τους κορόιδεψαν! Άλλα είχε τότε στα προγράμματα του ο «εγώ ειμί ο Δήμος», άλλα κάνει σήμερα… Δίκαιη λοιπόν η αγανάκτηση. Χθες πάντως τον είδαμε να χάνει αυτό… το πως να το πω, αλαζονικό λιγάκι, ναπολεόντειο σίγουρα ύφος του στο Δημοτικό Συμβούλιο, βρισκόμενος, για αρκετή ώρα, μπροστά στο αδυσώπητο βλέμμα των εναντιουμένων -και ήταν πολλοί- στην προς υπογραφή σύμβαση. Για να δούμε…

Στα του συλλαλητηρίου τώρα και όσα επακολούθησαν, μετά απ’ αυτή την κάπως μεγάλη όντως εισαγωγή, αλλά δεν μας έβγαινε μικρότερη, είναι τόσα πολλά:

Να πούμε κατ’ αρχήν ότι παρέστησαν σύσσωμοι οι φορείς που υπόγραφαν το κάλεσμα. Και κάποιοι άλλοι που για διάφορους λόγους δεν το υπόγραψαν. Παραβρέθηκαν προς τιμή τους σύσσωμες οι τρεις μειοψηφούσες δημοτικές παρατάξεις -αν δεν απατώμαι και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι- με τους επικεφαλής τους: Ξενοφώντα Βεργίνη, Κώστα Δρακονταειδή και Γεράσιμο Αραβανή. Πολλοί ήταν οι φορείς που χαιρέτησαν το συλλαλητήριο, δεν τους θυμόμαστε όλους, ας μας συγχωρέσουν κάποιοι που ενδεχόμενα θα παραλείψουμε: Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν.), Σύλλογος «Φωτεινός», Ομοσπονδία των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων, Σύλλογος Επαγγελματιών Αγίου Νικήτα, Σύλλογος Δασκάλων κ.ά.

Εκ μέρους της Επιτροπής Φορέων μίλησε εν συντομία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Σταματέλος. Σύντομο επίσης χαιρετισμό δια μικροφώνου απηύθυναν: ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Αλεξάνδρου κ. Αντώνης Μανωλίτσης -Θωμά όλο και μειοψηφείς τον τελευταία καιρό-, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Χαραδιατίκων κ. Μήτσουρας, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρίου κ. Γιάννης Μουζάκης και ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Νυδριού κ. Χρήστος Κοκκίνης.

Μετά το συλλαλητήριο ακολούθησε δυναμική πορεία κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου, στροφή μετά στου «Κουτσούρια» αριστερά, μέχρι το παλιό Δημαρχείο, όπου βρισκόντανε σε εξέλιξη συνεδρίαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου – το λέω αυτό γιατί, όπως αναφέραμε, οι υπόλοιπες τρεις παρατάξεις ήταν στο συλλαλητήριο. Τώρα τι συνεδρίαση ήταν πάλι αυτή μόνο ο δικός τους Θεός το ξέρει…

Το τι ακολούθησε αφήσαμε να εννοηθεί εισαγωγικά. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διακόπηκε κάτω από έναν ορυμαγμό συνθημάτων από τους διαδηλωτές που μπήκαν στην αίθουσα συνεδρίασης. Εκεί επιδόθηκε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο. Καλέστηκε δημόσια ο Δήμαρχος να μην προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ. Δόθηκε η υπόσχεση ότι ο αγώνας του Λευκαδίτικου λαού για «νερό δημόσιο αγαθό» και όχι εμπόρευμα θα συνεχιστεί, θα πάρει και άλλες μορφές, θα κλιμακωθεί.

Στο τέλος καλέστηκαν από τους εκπροσώπους της Επιτροπής Φορέων οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο να παραβρεθούν ξανά όλοι σήμερα στις 4.30 μ.μ. στο Δημαρχείο, όπου έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί η χθεσινοβραδινή διακοπείσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σήμερα λοιπόν το απόγευμα το αγωνιστικό ραντεβού, μέχρι να παρθεί πίσω η απόφαση, να εκφραστεί δημόσια η θέληση να μην υπογραφεί η σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ. ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

(Πηγή: www.kolivas.de)