Πρόταση για εκπόνηση μελέτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην ΠΙΝ

Με αφορμή την υπόθεση των ερευνών για υδρογονάθρακες στο Ιόνιο και λόγω της έκτασης και της πολλαπλής σπουδαιότητας του θαλάσσιου χώρου για την ΠΙΝ, ο επικεφαλής του Ιονίου Αρχιπελάγους κ. Ηλίας Μπεριάτος πρότεινε την εκπόνηση  ενός χωροταξικού σχεδίου του θαλάσσιου χώρου της περιφέρειάς μας η οποία είναι μια κατ’ εξοχήν νησιωτική και θαλάσσια γεωγραφική ενότητα.

Η πρόταση έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που άρχισε από το 2006 και συνεχίζεται από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση και την Ελληνίδα Επίτροπο Αλιείας και Θαλασσίων υποθέσεων κα Μαρία Δαμανάκη υπό την αιγίδα της οποίας οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες σχετικό ειδικό συνέδριο στο οποίο συμμετείχε ο κ Ηλίας Μπεριάτος.

Ο θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός έχει στόχο να διευθετήσει και να οργανώσει τις χρήσεις της θάλασσας (στην επιφάνεια, στην υδάτινη στήλη, στο βυθό) ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις χρήσεων με στόχο την επίτευξη μιας αειφορικής διαχείρισης στο πλαίσιο μιας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής.

Τουρισμός, ενάλιες αρχαιότητες, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες, υδρογονάνθρακες, θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μερικές από τις χρήσεις που πρέπει να διαχωριστούν ή να συνδυαστούν χωροταξικά και περιβαλλοντικά ώστε να υπάρξει το μέγιστο δυνατό όφελος και η ελάχιστη δυνατή επίπτωση στο περιβάλλον όπως ήδη γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

2012-04-02

kefaloniaphotonews.gr via lefkadanews.com