Ανοιχτή επιστολή προς τον Λοβέρδο από Αγροτικούς γιατρούς

<<ΑΓΑΠΗΤΕ>>

Το τελευταίο διάστημα εμείς, όπως και οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο χώρο της δημόσιας υγείας, αντιμετωπίζουμε μια σχεδόν καθημερινή επίθεση του Υπουργείου στα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Ταυτόχρονα οι Έλληνες ασθενείς βιώνουν καθημερινά τεράστιες ταλαιπωρίες και έρχονται αντιμέτωποι με τα τεράστια κενά του ΕΣΥ που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου υγείας και με τις δικές σας επιταγές πολλαπλασιάστηκαν. Είναι λοιπόν δεδομένο για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ότι ασκείτε μία πραγματικά επικίνδυνη πολιτική στο χώρο της δημόσιας υγείας που στόχο έχει τελικά την πλήρη διάλυση της.

Ωστόσο τις τελευταίες μέρες παρακολουθώντας τις αποφάσεις που λαμβάνεται για την πρωτοβάθμια περίθαλψη συνειδητοποιούμε ότι εκτός από επικίνδυνος είστε και πολύ κακά ενημερωμένος. Η ποινικοποίηση της χειρόγραφης συνταγογράφησης με την επιβολή προστίμου αλλά και η, προ ολίγων ημερών, ανοιχτή επιστολή-απειλή σας προς τους αγροτικούς ιατρούς της χώρας, μας δείχνουν ότι χρειάζεστε άμεση ενημέρωση για την πραγματικότητα την οποία όπως φαίνεται αγνοείτε πλήρως. Με βάση αυτά αποφασίζουμε να σας αποστείλουμε την επιστολή αυτή με σκοπό να αποσαφηνίσουμε ορισμένα πράγματα :

1) Οι αγροτικοί γιατροί δεν έχουμε δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων παρά μόνο για επείγοντα περιστατικά, το οποίο σημαίνει ότι χορηγούμε συνταγές με δική μας πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια των εφημεριών και σε όσους ασθενείς προσέρχονται στα Π.Ι. για εξέταση, αν κρίνουμε ότι αυτό είναι αναγκαίο.

Όλες οι υπόλοιπες συνταγές που γράφονται από εμάς, αφορούν σε θεραπείες μηνός που λαμβάνουν οι ασθενείς με βάση τις οδηγίες των εκάστοτε ειδικευμένων συναδέλφων που τους παρακολουθούν. Αυτό σημαίνει ότι η μοναδική συμβολή που θα μπορούσαμε να έχουμε σαν αγροτικοί στη μείωση της συνταγογράφησης θα ήταν, είτε να μην χορηγούμε φάρμακα σε έκτακτα περιστατικά, είτε να αρνηθούμε την χορήγηση συνταγών σε χρόνιους ασθενείς αμφισβητώντας τις οδηγίες των ειδικευμένων συναδέλφων μας.

2) Αν όντως προσπαθείτε να χτυπήσετε την διαφθορά και την άσκοπη δαπάνη στον χώρο της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στοχοποιώντας τους αγροτικούς γιατρούς δεν πρέπει να θεωρείτε, ότι χτυπήσατε και καμία φλέβα χρυσού.

     Είμαστε εργαζόμενοι γιατροί που δουλεύουμε στο ΕΣΥ με 700 ευρώ το μήνα καθώς φροντίσατε να είμαστε οι μοναδικοί γιατροί που ενταχθήκαμε στο ενιαίο μισθολόγιο. Πρόσφατα προσπαθήσατε με την θέσπιση προστίμου για τις χειρόγραφες συνταγές να είμαστε και οι πρώτοι εργαζόμενοι που για να δουλεύουμε θα πληρώνουμε. Είμαστε γιατροί που εργαζόμαστε σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς στοιχειώδη μέσα περίθαλψης, συχνά χωρίς κάλυψη από ειδικευμένους γιατρούς, χωρίς ασθενοφόρα και νοσηλευτές. Είμαστε εργαζόμενοι γιατροί στο ΕΣΥ που με προσωπικά έξοδα (που μπορεί να φτάνουν και το μισό του μισθού μας)

αναλαμβάνουμε να καλύπτουμε απομονωμένα χωριά, οδηγώντας σε επικίνδυνα οδικά δίκτυα, σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες , συχνά άυπνοι καθώς (παρανόμως) δεν μας χορηγείται ρεπό μετά τις εφημερίες μας.

Είμαστε γιατροί που εργαζόμαστε σε άγονες περιοχές, με επίδομα 80 ευρώ καθώς φροντίσατε να το περικόψετε, προσφέροντας τις υπηρεσίες μας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο με ωρομίσθιο λιγότερο από ένα ευρώ.

Μάλλον θα πρέπει να ψάξετε λίγο καλύτερα για να βρείτε ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά επιβαρύνουν τα  δημόσια ταμεία και ποιοι είναι αυτοί που φέρουν τις ευθύνες για αυτήν την κατάσταση. Καλύτερα να εφαρμόσετε τις συστάσεις για <<κοινωνούς και συμμέτοχους στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για να μπορέσει να αποκτήσει την οικονομική της αυτοτέλεια>> καταρχάς στην πολιτική που εσείς ακολουθείτε επιτρέποντας την καταλήστευση των δημοσίων ταμείων από τους ιδιώτες και στη συνέχεια στους ομολόγους σας στο υπουργείο οικονομικών που καταλήστεψαν τα αποθεματικά των δημοσίων νοσοκομείων.

3) Το σημαντικότερο από όλα κ. Υπουργέ είναι ότι έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης των ασθενών μας και των κατοίκων της ελληνικής υπαίθρου, κάτι που εσείς προφανώς αγνοείτε πλήρως. Στα ελληνικά χωριά διαμένουν άνθρωποι μεγάλων ηλικιών που έχουν ανάγκη τη χορήγηση πολλών φαρμάκων κάθε μήνα για να επιβιώσουν. Αυτοί οι άνθρωποι, με τις επιταγές της κυβέρνησης σας, δούλευαν μια ζωή σε συνθήκες αντίξοες για να λαμβάνουν συντάξεις της τάξης των 300 ευρώ. Με αυτά τα λεφτά πρέπει να ζήσουν

τις οικογένειες τους και να πληρώνουν τη συμμετοχή των φαρμάκων τους, πράγμα συχνά αδύνατο για αυτούς.

    Χωρίς την συνταγογράφηση των φαρμάκων τους είναι δεδομένο ότι θα παραμείνουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή και η υγεία τους θα τεθεί σε κίνδυνο. Πριν από 15 ημέρες με ΔΙΚΗ ΣΑΣ ευθύνη οι αγροτικοί αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη χειρόγραφη συνταγογράφηση αναμένοντας την αναστολή του μέτρου για το οποίο εσείς βέβαια ποτέ δεν πήρατε θέση. Σε περίπτωση καθορισμού πλαφόν στους ασθενείς που συνταγογραφούμε, είναι προφανές ότι και πάλι με ΔΙΚΗ ΣΑΣ ευθύνη, η υγεία χιλιάδων ανθρώπων θα τεθεί σε

κίνδυνο.

Οι μόνοι που τελικά θα πληγούν από τις ανούσιες απειλές σας θα είναι οι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι και οι ανήμποροι (κατά την προσφιλή σας τακτική άλλωστε).

Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι, οι ευθύνες για όσα θα επακολουθήσουν έχουν αποδοθεί, οι άνθρωποι της επαρχίας γνωρίζουν καλά ποιος είναι υπεύθυνος για τη συνεχή ταλαιπωρία τους και για το ποιος παίζει με

την υγεία τους..

 

ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟ:

Κ.Υ. ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ (Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ)

Π.Ι. ΑΡΓΥΡΑΔΩΝ (Ν. ΚΕΚΡΥΡΑΣ)

Κ.Υ. ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ (Ν. ΚΕΚΡΥΡΑΣ)

Π..Ι. ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ (Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ)

Κ.Υ. ΑΓΡΟΥ (Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ)

Π.Ι ΜΑΓΟΥΛΑΔΩΝ (N. ΚΕΡΚΤΡΑΣ)

Π.Ι. ΚΑΣΣΙΟΠΗΣ (Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ)

Π.Π.Ι. ΧΩΡΑΣ ΣΦΑΚΙΩΝ (Ν. ΧΑΝΙΩΝ)

Π.Ι. ΑΝΩΠΟΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑ (Ν. ΧΑΝΙΩΝ)

Π.Ι. ΚΑΜΠΑΝΟΥ (Ν. ΧΑΝΙΩΝ)

Π.Ι. ΚΑΛΥΒΩΝΠΛΟΙΟ (Ν. ΧΑΝΙΩΝ)

Π.Ι. ΚΟΥΡΝΑ (Ν. ΧΑΝΙΩΝ)

Κ.Υ. ΒΑΜΟΥ (Ν. ΧΑΝΙΩΝ)

Π.Ι. ΠΑΛΑΙΑ ΡΟΥΜΑΤΑ (Ν. ΧΑΝΙΩΝ)

Κ.Υ. ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ (Ν ΡΕΘΥΜΝΟΥ)

Π.Ι. ΡΟΔΟΒΑΝΙΟΥ ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΟΥΓΙΑΣ (Ν. ΧΑΝΙΩΝ)

Κ.Υ. ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ (Ν. ΡΟΔΟΥ)

Π.Ι. ΚΑΣΤΡΙΟΥ (Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ)

Π.Ι. ΜΥΤΗΛΙΝΕΩΝ (Ν. ΣΑΜΟΥ)

Π.Ι. ΚΥΘΗΡΩΝ (Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ)

Κ.Υ. ΒΛΑΧΙΩΤΗ (Ν. ΣΠΑΡΤΗΣ)

Κ.Υ..ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ        (Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ)

(Πηγή: www.lefkadapress.gr)