Τι λέει ο Γεράσιμος Αραβανής για την πρόταση Τσίπρα

Τον επικεφαλή της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρώην βουλευτή Γεράσιμο Αραβανή, ρωτήσαμε για το πως βλέπει την πρόταση Τσίπρα, για συνεργασία των αριστερών δυνάμεων στις μονοεδρικές περιφέρειες. O κ.Αραβανής μας απέστειλε το παρακάτω κείμενο:

Η πρόταση Τσίπρα για συνεργασία των κομμάτων Κ.Κ.Ε., ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγων στις μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας έχει έντονες και προφανείς στοχεύσεις προπαγανδιστές και προσχηματικές. Δεν πατάει καθόλου στις διαμορφωμένες συνθήκες και ως εκ τούτου είναι ανεφάρμοστη, γίνεται για να γίνει και όχι για να υλοποιηθεί.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τις εκλογές και τα κόμματα ολοκλήρωσαν, ή ολοκληρώνουν τις διαδικασίες τους, ψηφοδέλτια, προγράμματα, υλικά, άρχισαν οι περιοδείες και οι συγκεντρώσεις των υποψηφίων. Πρακτικά δεν υπάρχει χρόνος. Είναι εντελώς άκαιρη.

Τα εκλογικά και τα γενικότερα προγράμματα και οι θέσεις των τεσσάρων κομμάτων  βρίσκονται σε οξεία αντιπαράθεση, διότι είναι τεράστιες οι διαφορές στην πολιτική και τη στρατηγική τους. Με δύο μόνο λόγια μπορούμε να πούμε: Η πρόταση λέει ότι πρέπει η συνεργασία να έχει αντιμνημονιακό χαρακτήρα. Τι ακριβώς δηλαδή; Θα συμφωνήσουμε να απορριφθούν και να καταπολεμηθούν όλα τα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η συγκυβέρνηση συνεργασίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Ν.Δ. από  το  2009 μέχρι σήμερα και όλες οι συμφωνίες που συνήψαν; Θα καταγγελθούν τα δάνεια και η συμφωνία για το χρέος; Θα ζητήσουμε να ακυρωθούν όλοι οι αντεργατικοί, αντιλαϊκοί και  αντιασφαλιστικοί νόμοι; Να πάνε οι εργατικές αποδοχές στο ύψους που ήταν πριν και να βρεθεί λύση για τους 1,5 εκατομμύρια ανέργους;

Η συνεργασία θα περιλαμβάνει και συμφωνία για την καταπολέμηση των αιτιών της κρίσης και της χρεοκοπίας; Π.χ. Τεράστια ευθύνη και συμμετοχή για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα έχει η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη και το ευρώ. Μέσω αυτής της συμμετοχής και συνολικά της συμμετοχής στην Ε.Ε. οι παραγωγικές βάσεις της χώρας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα  με αποτέλεσμα τις τεράστιες εισαγωγές και την υπερχρέωση της χώρας. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι μια, η έξοδος από την ευρωζώνη και την Ε.Ε.. Τα άλλα κόμματα όμως, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και  Οικολόγοι δεν δέχονται συζήτηση επ’ αυτού. Είναι υπέρμαχοι της συμμετοχής στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη. Η αντιμετώπιση του χρέους απαιτεί τη μονομερή παύση πληρωμών. Ο κ. Τσίπρας όμως και τα άλλα κόμματα καθόλου δεν συμφωνούν.

Μπορούσαμε να πούμε πολλά. Όλα όσα χωρίζουν τα κόμματα και δεν προχώρησε μέχρι σήμερα κάποια συνεργασία. Με ποιο μαγικό ραβδάκι όλα αυτά θα ξεπεραστούν σε τέσσερις -πέντε μέρες, ή μια βδομάδα, ώστε οι κομμουνιστές να υποστηρίζουν υποψηφίους των άλλων κομμάτων και οι οπαδοί των άλλων κομμάτων να υποστηρίζουν κομμουνιστές αντίστοιχα;

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα πυκνώνουν και οι προεκλογικές προπαγανδιστικές τρακατρούκες. Ο Λευκαδίτης με το υψηλό κριτικό πνεύμα του πρέπει να τις προσπεράσει χωρίς πολλά- πολλά.
Να σταθμίσει και να κρίνει με βάση τη ζωή του, τη ζωή των γειτόνων του, τα βάσανα του λαού, το ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζουν για δεκαετίες ολόκληρες.

 Να αναλογιστεί τις ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν και φέρουν ακέραια την ευθύνη για όλα αυτά. Να σκεφθεί ότι αυτή  η κατάληξη είναι  απόρροια της πορείας που η χώρα ακολουθούσε τις τελευταίες δεκαετίες, διεθνείς συμμαχίες, Ε.Ε. και ευρώ, η λογική να μπουν όλα στον αυτόματο πιλότο των κεφαλαιοκρατικών κερδών και της αστικής διαχείρισης.

Να μειώσει όσο δεν πάει άλλο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Ν.Δ..

Να ενισχύσει αποφασιστικά το Κ.Κ.Ε., τη δύναμη που στάθηκε αποφασιστικά στο πλευρό του και θα είναι και στο μέλλον το αποκούμπι του.

Γεράσιμος Αραβανής

(Πηγή: www.lefkadanews.com)