Σήμερα ο ουρανός θα βρέξει αστέρια !

Ανοιξιάτικο υπερθέαμα από τον κομήτη «Θάτσερ»

Μια νέα βροχή από πεφταστέρια  στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η χώρα μας. Πρόκειται για τις Λυρίδες που η πτώση τους άρχισε αραιά από τις 16 Απριλίου και θα κορυφωθεί σύμφωνα με το ΑΠΕ, τη νύχτα του Σαββάτου 21 και τα χαράματα της Κυριακής 22 Απριλίου, ενώ τόσο το προηγούμενο, όσο και το επόμενο βράδυ θα υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα.

 

Η «βροχή» θα είναι εντυπωσιακά ορατή αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες καθώς στις 21 Απριλίου θα υπάρχει «Νέα Σελήνη» και επομένως το φεγγάρι δεν θα φωτίζει το νυχτερινό ουρανό. Στο αποκορύφωμα του φαινομένου αναμένεται να πέφτουν δέκα έως 15 διάττοντες ανά ώρα, με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων την ώρα.

 

Η συγκεκριμένη ανοιξιάτικη βροχή μετεώρων, που θα διαρκέσει περίπου ως τις 25 Απριλίου, φαίνεται να προέρχεται από το βόρειο αστερισμό της Λύρας, απ΄ όπου πήρε και το όνομά της και κυρίως από τον αστέρα Βέγα (Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

 

Πραγματική πάντως πηγή προέλευσής της είναι ο κομήτης «Θάτσερ» που ανακαλύφθηκε το 1861 και η ουρά σκόνης και σωματιδίων που αυτός αφήνει πίσω του και η οποία, όπως σημειώνει το ΑΠΕ, συναντάται περιοδικά με την τροχιά του πλανήτη μας.

Πηγή : Lifo