Δήμαρχος Μεγανησίου: «Απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Κράτος»

Το MeganisiTimes ζήτησε από τον Δήμαρχο Μεγανησίου κο Στάθη Ζαβιτσάνο μια τοποθέτηση μετά την γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ και την συμβολική πορεία των Δημάρχων, κι αυτός μας απάντησε:

 

«Τα οικονομικά είναι ένα κεντρικό ζήτημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως δεν παύει να είναι ένα επιμέρους θέμα της γενικότερης απαξίωσης του θεσμού από το κεντρικό κράτος και το κεντρικό πολιτικό σύστημα. Δεν ήταν τυχαία η απουσία των μέσων ενημέρωσης. Η Τ.Α είναι ίσως ο μόνος θεσμός που αντέχει στην γενικότερη απαξίωση της εποχής μας και αυτό φαίνεται να ενοχλεί το κεντρικό κράτος, όπως αυτό διαπλέκεται με τα επιμέρους συμφέροντα και τις συντεχνίες. Η Τ.Α είναι ο θεσμός που νοιώθει  ο πολίτης δίπλα του, έτοιμος να στηρίξει την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η ενέργεια, το νερό, τα σκουπίδια, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ και άλλα κεντρικά αναπτυξιακά θέματα δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την Τ.Α.  Και αυτό φαίνεται να ενοχλεί. Περίεργοι και ανενημέρωτοι υπηρεσιακοί παράγοντες, εισηγούνται σε απαράδεκτους υπουργούς αντιφατικές και απαξιωτικές για τη αυτοδιοίκηση ρυθμίσεις, που διαμορφώνουν αξεπέραστα εμπόδια στη λειτουργία της και τον θεσμικό της ρόλο. Γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαίο να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ώστε  το θέμα της Αυτοδιοίκησης να μπει στην προεκλογική ατζέντα. Για τα οικονομικά ήταν γενικότερη η διαπίστωση της οικονομικής ασφυξίας του θεσμού και  επισημάνθηκε ότι, αν και οι υπόλοιποι φορείς της γενικής Κυβέρνησης είχαν τις ίδιες μειώσεις με την αυτοδιοίκηση, τότε ο προϋπολογισμός της χώρας θα ήταν πλεονασματικός χωρίς την ανάγκη λήψης άλλων μέτρων.

Τέλος το ραντεβού της ΚΕΔΕ ανανεώθηκε για μετά τις εκλογές, αφού υπάρχει η ανάγκη επεξεργασίας μιας συνολικότερης και μαχητικής, όπως συμφωνήθηκε, στρατηγικής».