Αλέκος Δάγλας: «Να κρατήσουμε την Εθνική ψηλά»

Συνέντευξη του Αλέκου Δάγλα στον Nova Σπορ FM

Τη διατήρηση της Εθνικής Γυναικών σε υψηλά επίπεδα έθεσε σαν στόχο ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής, Αλέκος Δάγλας, μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και την εκπομπή «Μπάλα δεν είναι μόνο μία». «Ευθύνη και πρόκληση η αποστολή που ανέλαβα. Στόχος είναι η πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ του 2013», τόνισε ο διάδοχος του Κώστα Μίσσα. «Δεν θα έχουμε απουσίες στα προκριματικά», πρόσθεσε, ενώ στάθηκε στην ανάγκη σταδιακής ανανέωσης στο δυναμικό της ομάδας.

Αναλυτικά, ο Αλέκος Δάγλας μίλησε στη Φλώρα Μιχαλοπούλου και τον Μιχάλη Ηλιού για:

-τους στόχους του με την Εθνική: «Τα τελευταία χρόνια με την καθοδήγηση του Κώστα Μίσσα, ενός πολύ μεγάλου προπονητή και δασκάλου μου, η Εθνική έκανε μεγάλες επιτυχίες: ήταν πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, έπαιξε σε Παγκόσμιο και πέτυχε μεγάλες νίκες. Στόχος μας είναι του χρόνου να είμαστε στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας, κάτι που δεν είναι εύκολο, αλλά πάρα πολύ δύσκολο. Στα προκριματικά είμαστε σε όμιλο πέντε ομάδων και προκρίνονται οι δύο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2013. Όταν μια ομάδα έχει μία μεγάλη πορεία, ο επόμενος προπονητής καλείται να προσπαθήσει να διατηρήσει την ομάδα στο ίδιο επίπεδο. Δεν με αγχώνει αυτό, αλλά υπάρχει μία ευθύνη. Είναι μία πρόκληση και για μένα και θα προσπαθήσουμε με τα κορίτσια να διατηρήσουμε την ομάδα σε υψηλό επίπεδο».

-τις αντιπάλους στα προκριματικά: «Η Ιταλία και η Λετονία είναι σίγουρα πολύ καλές ομάδες και μαζί με μας θα διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις. Η Φινλανδία είναι καλή ομάδα, ενώ το Λουξεμβούργο θα έχει έναν ρυθμιστικό ρόλο και ειδικά στην έδρα της χρειάζεται προσοχή».

-το ενδεχόμενο απουσιών από την Εθνική: «Με όλα τα κορίτσια που έχω μιλήσει, πρόθεσή τους είναι να βοηθήσουν και φέτος την Εθνική. Πριν καλέσεις μια παίκτρια πρέπει να μιλήσεις μαζί της, να της πεις το ρόλο της και να εξηγήσεις το πρόγραμμα που υπάρχει. Νομίζω πως δεν θα έχουμε καμία απώλεια, πέρα από τον τραυματισμό της Καλτσίδου, που είναι πολύ μεγάλη απώλεια, αλλά και της Σπυριδοπούλου. Όλα τα άλλα παιδιά έχουν εκφράσει την επιθυμία να κατέβουν και νομίζω πως η ομάδα θα είναι και πάλι δυνατή».

-την ανάγκη ανανέωσης στην Εθνική: «Είναι δεδομένο πως θα προχωρήσουμε σε ανανέωση. Η Μάλτση και η Καλέντζου έχουν τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια στην ομάδα. Σκέψη μας είναι να καλέσουμε 4-5 παιδιά που είναι νεαρά για να ενσωματώνονται σταδιακά στην ομάδα και να υπάρχει μέλλον. Είναι δύσκολο να βρεις Καλέντζου και Μάλτση, αλλά πρέπει να προετοιμάσουμε την επόμενη μέρα. Υπάρχουν 7-8 κορίτσια σε πανεπιστήμια που αποκτούν εμπειρία, ενώ και στο πρωτάθλημα υπάρχουν ταλέντα. Η Άρτεμις Σπανού, που αγωνίζεται σε κολέγιο στις ΗΠΑ, θα είναι βασική παίκτρια».

-τις ιδιαιτερότητες να προπονεί κάποιος γυναίκες: «Ήμουν προπονητής σε άνδρες. Στο γυναικείο μπάσκετ δούλεψα σε επίπεδο πρωταθλητισμού και εκεί τα πράγματα είναι εύκολα. Τα κορίτσια είναι επαγγελματίες και η επικοινωνία είναι πάρα πολύ καλή. Οι γυναίκες ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, υπάρχουν 4-5 κορίτσια που κάνουν μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό και αυτό τις έχει βοηθήσει πολύ. Στον τομέα της τακτικής και των οδηγιών που δίνει ένας προπονητής, οι γυναίκες είναι πολύ έξυπνες. Εγώ σαν προπονητής λειτουργώ με τις γυναίκες όπως και με τους άνδρες. Στον τομέα αυτό δεν είχα ποτέ προβλήματα.

-την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Αθηναϊκό: «Συγχαρητήρια στον Αθηναϊκό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει φοβερά πράγματα, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Eurocup, που μπορεί να μην ξαναγίνει. Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο, Νίκο Χαρδαλιά, τον προπονητή, Γιώργο Ζευγώλη, που έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, και πάνω από όλα τα κορίτσια».

Πηγή: NovaSporFm