Αλέκος Δάγλας: «Νικηφόρο ξεκίνημα»

Η αντίστροφη μέτρηση για τις επίσημες υποχρεώσεις της Εθνική γυναικών έχει ξεκινήσει. Το προσεχές Σαββάτο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος φιλοξενώντας στο κλειστό του Αμαρουσίου την Φινλανδία. Ο ομοσπονδιακό τεχνικός, Αλέκος Δάγλας, μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για την πορεία της προετοιμασίας αλλά και για τη πρεμιέρα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τα φιλικά με Βουλγαρία που ήταν τα τελευταία πριν τις επίσημες υποχρεώσεις για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος
«Συνολικά είμαι ικανοποιημένος από την εικόνα που παρουσιάσαμε. Αν εξαιρέσουμε το πρώτο ημίχρονο του πρώτου παιχνιδιού όπου εξαιτίας της έλλειψης αγωνιστικών υποχρεώσεων δεν είχαμε καλό ρυθμό. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως και στο χθεσινό αγώνα παίξαμε καλά. Η ομάδα δείχνει να βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η φιλοσοφία μας είναι ότι όπως και τα προηγούμενα χρόνια όλα ξεκινάνε από την άμυνα. Αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο. Από εκεί και πέρα σιγά σιγά βρίσκουμε τους ρόλους μας στην επίθεση και λυνόμαστε, αποκτώντας συγχρονισμό στα συστήματα. Από παιχνίδι σε παιχνίδι θα πηγαίνουμε καλύτερα».

Για το επίπεδο ετοιμότητας της ομάδας
«Με βάση την αγωνιστική εικόνα, είμαι ικανοποιημένος. Έχουμε μπροστά μας ακόμα μία εβδομάδα που είναι αρκετός χρόνος για να βάλουμε κάποια πράγματα ακόμα στην επίθεση.  Είμαι πεπεισμένος ότι στο ξεκίνημα του τουρνουά θα είμαστε έτοιμοι και θα παίζουμε στο 100% αυτών που μπορούμε».

Για τις σημαντικότατες απουσίες των Μάλτση και Καλτσίδου και πως θα καλυφθούν
«Αναμφίβολα και τα δύο κορίτσια είναι μεγάλες απώλειες. Τα προηγούμενα χρόνια πολλά πράγματα επιθετικά στηρίζονταν πάνω τους. Έδιναν δύναμη σε αυτό το κομμάτι. Από εκεί και πέρα μέσα από τη καθημερινή δουλειά και τη συνεργασία μου με τα υπόλοιπα κορίτσια βλέπω ότι τα παιδιά που είχαν βοηθητικό ρόλο επιθετικά τα προηγούμενα χρόνια πλέον ανταποκρίνονται πολύ καλά και δείχνουν έτοιμα να πάρουν ένα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι μία καλή ευκαιρία για αυτές, καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα και τώρα δείχνουν ότι μπορούν να πάρουν ένα πιο ενεργό ρόλο. Μέσα από συλλογική και ομαδική δουλειά θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε αυτές τις σημαντικότατες απώλειες».

Για το πρώτο παιχνίδι με τη Φινλανδία
«Είναι μία ομάδα που μπορεί να μην έχει περγαμηνές στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όμως είναι πολύ σκληρή στην άμυνα, νεανική και γαλουχημένη με Αμερικάνικη παιδεία και νοοτροπία. Θέλει πολύ προσοχή. Στο ρόστερ της υπάρχουν 3-4 παίκτριες που αγωνίζονται σε καλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αναμφίβολα θέλει σεβασμό γιατί είναι μία χώρα με αθλητικό πολιτισμό και κουλτούρα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι. Την Φινλανδία την ξέρουμε και την έχουμε παρακολουθήσει σε DVD γι’ αυτό σας λέω ότι στο μυαλό μας προετοιμαζόμαστε για ένα δύσκολο παιχνίδι. Θεωρώ ότι είμαστε καλύτερη ομάδα και πιο έμπειρη. Αν παίξουμε σύμφωνα με τις δυνατότητες μας στο τέλος θα επικρατήσουμε και θα έχουμε ένα νικηφόρο ξεκίνημα».

Για το Διεθνές Σεμινάριο «Φαίδων Ματθαίου» που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη
«Η επιμόρφωση είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για έναν προπονητή. Μέσα από αυτά τα Σεμινάρια γινόμαστε καλύτεροι, καθώς ανακαλύπτουμε πράγματα που θα μας βοηθήσουν στην εξέλιξη.
Ο Σύνδεσμος τα τελευταία χρόνια κάνει εξαιρετική δουλειά στο κομμάτι της επιμόρφωσης κι αυτό με βρίσκει απόλυτα σύμφωνα γιατί αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα του. Να παρέχει γνώση και μόρφωση στα μέλη του.
Για εμένα δύο είναι τα σημαντικότερα στοιχεία για έναν προπονητή. Η γνώση και η εργατικότητα. Όλα τα άλλα διαμορφώνονται. Άρα το επιμορφωτικό κομμάτι πρέπει είναι συνεχές ανεξάρτητα από κατηγορία ή επίπεδο.
Στο Σεμινάριο θα μιλήσουν μεγάλοι προπονητές με τεράστιες εμπειρίες και ενδιαφέρουσες ιδέες. Οι κύριοι Ομπράντοβιτς, Τρινκερί και Ιτούδης βρίσκονται στην ευρωπαϊκή προπονητική αφρόκρεμα, ενώ θα μιλήσουν και δύο καταπληκτικοί Έλληνες προπονητές που είναι προσωπικοί μου φίλοι (Στέργιος Κουφός, Βασίλης Φραγκιάς).
Δυστυχώς εξαιτίας των αγωνιστικών υποχρεώσεων που έχω με την Εθνική ομάδα δεν θα μπορώ να είμαι παρών στο Σεμινάριο κάτι που με στεναχωρεί ιδιαίτερα, όμως μόλις βγει το DVD θα το αγοράσω για να ενημερωθώ σαν να ήμουν εκεί».

Πηγή: ΣΕΠΚ