Επιστολή Δημάρχου Μεγανησίου κ.Στάθη Ζαβιτσάνου προς τους επαγγελματίες του νησιού

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

       ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

Προς επαγγελματίες Μεγανησίου

 

Κύριοι,

Βρισκόμαστε ήδη στην τουριστική περίοδο και όλοι βιώνουμε τις επιπτώσεις της γενικότερης κρίσης της χώρας μας. Είναι θετικό βέβαια για μας, τουλάχιστον από τα μηνύματα που παίρνουμε, ότι τελικά το Μεγανήσι θα επηρεαστεί πολύ λιγότερο από άλλες περιοχές. Και αυτό γιατί το Νησί μας είναι ένα οργανωμένο Νησί, με καλές υπηρεσίες, που αξιοποιεί ιδιαίτερα τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, όπως το θαλάσσιο τουρισμό και το φυσικό του περιβάλλον. Δεν παύει όμως για όλους μας, να απαιτείται μια μεγαλύτερη προσπάθεια για καλύτερες υπηρεσίες, για ορθολογικότερη διαχείριση των δαπανών μας και ενίσχυση της κοινωνικής και επαγγελματικής αλληλεγγύης.

Είναι επίσης σαφές, κάτι που πολλές φορές έχει ειπωθεί, ότι για να πάει μια επιχείρηση καλά, πρέπει πρώτα να πάει καλά ολόκληρο το Νησί. Στη κατεύθυνση αυτή απευθύνομαι στους επαγγελματίες, προκειμένου να επισημάνω τα παρακάτω:

            1. Η εικόνα και η εύρυθμη λειτουργία του Νησιού και των οικισμών, δεν αφορά απλά το Δήμο, αλλά κάθε ένα από εμάς χωριστά και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες, που είναι η βασική οικονομική τάξη του Νησιού μας. Αν λοιπόν ο καθένας συμβάλλει θετικά στην νοικοκυροσύνη του οικισμού, βοηθάει συνολικά στην εικόνα του Νησιού και πολύ περισσότερο της επιχείρησης του.

            2. Όλα τα θέματα οργάνωσης και εύρυθμης λειτουργία του Νησιού, έχουν καθοριστεί με κανονιστικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως τα θέματα της καθαριότητας, της κυκλοφορίας, της στάθμευσης, της χρήσης των κοινοχρήστων χώρων, της ύδρευσης κ.λ.π.  Αν κάποια θέματα δεν είναι σωστά, να τα δούμε ξανά στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, που θα επικαιροποιήσει πολλές από αυτές τις αποφάσεις.  Όμως αφού τα αποφασίσουμε, πρέπει να τα τηρήσουμε. Νοοτροπίες ορισμένων, που νομίζουν ότι κάνουν αντιπολίτευση στη Δημοτική Αρχή με την παραβίασή τους, πρακτικές «κάου μπόι», ωχαδερφισμού,  ή «κουτοπονηριάς», χαρακτηρίζουν τους ίδιους και δεν περνούν απαρατήρητα από την κοινωνία μας.

            3. Υπάρχουν περιοχές, ιδιαίτερα στον οικισμό Βαθέος, που συνυπάρχουν διαφορετικές κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως τουριστικές, αλιευτικές, αναψυχής κλ.π. Είναι προφανές ότι απαιτείται ο σεβασμός του χαρακτήρα του κοινόχρηστου χώρου αλλά και του μεροκάματου του παρακείμενου επαγγελματία.

            4. Εισπράττουμε από διαφορετικές πηγές, παράπονα και υποδείξεις για την παραβατικότητα ή την παρατυπία του διπλανού. Όμως δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί την παραβατικότητα του διπλανού ως άλλοθι, για να παρανομεί ο ίδιος στο πολλαπλάσιο. Είναι θέματα που πρέπει να δώσουμε οριστικές απαντήσεις.

            5. Ο Δήμος δεν διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς, ούτε είναι στη φιλοσοφία μας, πίσω από τον καθένα να έχουμε ένα «χωροφύλακα». Αυτό όμως δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως αδυναμία. Μπορεί η ίδια η κοινωνία να επιβάλει τους κανόνες της. Επίσης, επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, θα περιοδεύσει στους οικισμούς και θα καταγράψει τα πιθανά προβλήματα και την εφαρμογή των κανονιστικών αποφάσεων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε ούτε σε πρόστιμα, ούτε σε καταγγελίες ! Γι’ αυτό:

            6. Θα παρακαλούσαμε στο προσεχές δεκαήμερο, όλους τους επαγγελματίες να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες με το Δήμο και να φροντίσουν για πιθανά προβλήματα νομιμοποίησης των δραστηριοτήτων τους.

Τέλος, με την ευχή μας να έχουμε μια σχετικά καλή περίοδο, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζονται παραπάνω υποδείξεις και αναλύσεις για το τι πρέπει ο καθένας μας να κάνει και με ποιο τρόπο μπορεί να συμβάλει στην καλή λειτουργία, την εικόνα και οργάνωση του Νησιού μας.  Ο καθένας αποτελεί ένα μικρό κομμάτι ενός ενιαίου «πάζλ» που λέγεται Μεγανήσι, και έχει τη δική του ευθύνη και υποχρέωση να συμβάλει θετικά.

 

Μεγανήσι 25 Ιουνίου 2012                                                           

                                                                        Ο Δήμαρχος Μεγανησίου

                                                                           Ευστάθιος Ζαβιτσάνος