Ένα μικρό «Μουσείο Ελιάς και Λαδιού»…

Ένα μικρό «Μουσείο Ελιάς και Λαδιού» επισκεφτήκαμε πρόσφατα. Κοτζάμ νησί λέγαμε, το λάδι και το κρασί έθρεψε γενιές ολόκληρες, δεν μπορεί κάτι θα πρέπει να υπάρχει. Δεν το είχαμε όμως ψάξει δεόντως, όπως φαίνεται, αγνοούσαμε μέχρι πρότινος την ύπαρξή του!

Βέβαια, ένα μεγάλο ανοιχτό μουσείο ελιάς είναι, εν μέρει ακόμη, απ΄ άκρη σ΄ άκρη όλη η Λευκάδα, όπου και να κοιτάξει κανείς θα δει διάσπαρτα σε όλο το νησί τα σημάδια από την παραδοσιακή αυτή ενασχόληση των κατοίκων της. Απομεινάρια από παλιά λιτρουβειά (1, 2), ενώ πολλά είναι αυτά που λειτουργούν σήμερα ως καφετέριες, χώροι εστίασης κ.λπ. (1, 2) – (Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το αφιέρωμα του Αιθεροβάμονα στην Ελιά: Μέρος 1, 2, 3, 4, 5)

Το μουσείο της ελιάς λειτουργεί σε ένα καινούργιο πετρόχτιστο κτίσμα στους χώρους του επισκέψιμου οινοποιείου «Λευκαδίτικη Γη». Εκτός από ένα πλήρες, σχεδόν, ζωήλατο λιτρουβειό, μπορεί να δει κανείς και διάφορα άλλα εκθέματα που έχουν να κάνουν με την παραγωγή του λαδιού και μαζί με αυτά κατατοπιστικές επεξηγηματικές πινακίδες στους τοίχους.

Το οινοποιείο βρίσκεται στη Νότια Λευκάδα, στο 8ο χλμ. της επαρχιακής οδού Νυδριού – Βασιλικής. Εκεί θα βρείτε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα σχετικά με την καλλιέργεια του αμπελιού και την οινοποίηση. Μια επίσκεψη αξίζει πάντα τον κόπο…

(Πηγή: www.kolivas.de)