ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η Υγεία και το Νοσοκομείο Λευκάδας στον Προκρούστη

Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ
 Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ολομέτωπη-ολοκληρωτική επίθεση της κυβέρνησης(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), της ΕΕ & του ΔΝΤ ενάντια σε κάθε δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων και του λαού. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής γίνονται ολοένα πιο χειροπιαστά και αναγνωρίσιμα στην καθημερινή ζωή της ελληνικής οικογένειας. Χαράτσια, ακρίβεια, 24% ανεργία(55% στους νέους), φτώχεια, χειροτέρευση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης των εργαζομένων, απαξίωση και στην ουσία κατάργηση της δημόσιας παρεχόμενης φροντίδας υγείας.
Ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας τα πράγματα παίρνουν τη μορφή καταιγίδας. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η προληπτική ιατρική είναι ανύπαρκτες ή σοβαρά υποβαθμισμένες. Τα κέντρα υγείας όπου υπάρχουν καρκινοβατούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο νομό μας το Κ.Υ. Βασιλικής χωρίς γιατρούς σε βασικές ειδικότητες με πολλές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατεί να παράσχει τη φροντίδα που έχει ανάγκη ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού κι αυτό σ’ ένα νομό με ιδιαίτερη τουριστική κίνηση. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στα αγροτικά ιατρεία. Μα και στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας(νοσοκομειακή) τα πράγματα είναι σε απελπιστική κατάσταση το κράτος αποσύρεται από την επιχορήγηση των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα οι συνολικές δαπάνες υγείας μειώθηκαν από 22,5 δις ευρώ το 2009 σε 13,5 δις ευρώ το 2012(μείωση 40%). Οι δημόσιες δαπάνες υγείας μειώθηκαν από 14 δις ευρώ σε 9,5 την αντίστοιχη περίοδο που οδηγούν σε δραματικές περικοπές στις παροχές τόσο στα νοσοκομεία όσο και στη εξωνοσοκομειακή δαπάνη. Την περίοδο 2009-2012 μειώθηκαν οι δημόσιες δαπάνες υγείας κατά 32% και οι μισθοί των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία κατά 21,6%.
 Οι μειώσεις αυτές οδηγούν σε ανασφαλή προγράμματα των νοσοκομείων στις εφημερίες και καθυστερούμενες – μειωμένες πληρωμές σε νυχτερινά, αργίες, εφημερίες. Τρανταχτό παράδειγμα η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Λευκάδας χωρίς παιδίατρο για 15 μέρες του μήνα καταμεσής καλοκαιρινής περιόδου αδυνατεί να εξυπηρετήσει πλήρως τις ανάγκες που υπάρχουν και οι ασθενείς να τα βάζουν με ιατρούς και νοσοκόμους. Αντί λοιπόν η διευθύντρια του νοσοκομείου κ. Μεσσήνη να στέλνει για ΕΔΕ εργαζόμενους του νοσοκομείου που με αυτοθυσία εργάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες καλά θα κάνει να ψάξει τους υπεύθυνους στην κυβερνητική πολιτική που και η ίδια υιοθετεί στο νοσοκομείο και έχουμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Μεγάλη είναι και η ευθύνη και του ΔΣ των ιατρών που συνεπικουρεί για ΕΔΕ.
 Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Η εξέλιξη των λειτουργικών δαπανών στα Δημόσια νοσοκομεία ήταν οι εξής:
• 2009 – 2,9 δις ευρώ
• 2010 – 2,6 δις ευρώ
• 2011 – 2,4 δις ευρώ
• 2012 – 2,2 δις ευρώ
Μειώνονται δηλαδή με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,8% που σημαίνει ότι στο τέλος του 2013 θα πέσουν κοντά στα 2 δις ευρώ το 2014 θα πέσουν στα 1,83 δις ευρώ.
Τα αποτελέσματα άρχισαν να εκδηλώνονται με δραματικό τρόπο: Να μην υπάρχουν υλικά όπως γάζες και οινόπνευμα – Αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία, οι ασθενείς υποχρεώνονται να αγοράζουν με δικά τους χρήματα τα υλικά. Στόχος του βέβαια μ’ αυτά τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού να επιχορηγήσουν την «ανάπτυξη» δηλαδή τους επιχειρηματίες. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής υποχρηματοδότησης είναι ,εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, κακές κτηριακές υποδομές. Το νοσοκομείο της Λευκάδας είναι μια κλασική περίπτωση, 50 σχεδόν ετών, βαθύτατα πληγωμένο από τους σεισμούς, στη πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας, οργανωμένο κτιριακά με τις προδιαγραφές της δεκαετίας του 50(π.χ. παιδιατρική-παθολογική-καρδιολογική κλινική στον ίδιο χώρο), προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θέτει θέμα ασφαλείας τόσο των εργαζομένων όσο και των ασθενών και των συνοδών τους. Η ανάγκη ανέγερσης νέου νοσοκομείου σύγχρονου κτιριακά και με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας είναι άμεση ανάγκη για το νησί.
Αντ’ αυτού βλέπουμε το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα που μιλούν για κλείσιμο του νοσοκομείου Λευκάδας.  Το ΠΑΣΟΚ και ο κ.Μαργέλης το προηγούμενο διάστημα και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ο κ.Σολδάτος σήμερα συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν αυτές τις πολιτικές στο χώρο της υγείας που οδηγούν σε κλείσιμο το νοσοκομείο κοροϊδεύοντας τους Λευκαδίτες με δηλώσεις τους στο τοπικό τύπο – θυμούνται βέβαια οι Λευκαδίτες τις δηλώσεις του πως σύντομα ξεκινάει η ανέγερση του νέου νοσοκομείου. Το νοσοκομείο Λευκάδας έχει μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Στο νοσοκομείο της Λευκάδας και στα Κ.Υ. λείπουν μια σειρά από κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες (π.χ. παιδίατρος). Υπάρχουν ελλείψεις σε παθολόγους, οφθαλμίατρους, νευρολόγους, ουρολόγους, μόνιμους και τέλος δερματολόγος δεν υπάρχει. Ενώ τμήματα ιδιαίτερα ευαίσθητα όπως η μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργούν με ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και δε καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του νησιού. Τμήματα ιδιαίτερης σημασίας όπως η μονάδα εντατικής θεραπείας είναι ανύπαρκτα στο νομό μας.
Οι αμοιβές των εργαζομένων στο χώρο της υγείας(νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, γιατροί κτλ) οδηγούνται σε εξευτελιστικά επίπεδα. Για να πληρωθούν οι ντόπιοι και διεθνείς τοκογλύφοι. Μια σειρά από υπηρεσίες των νοσοκομείων και Κ.Υ. παραχωρούνται για εκμετάλλευση σε ιδιώτες οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους έναντι «πινακίου φακής». Όλη αυτή η εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας έχει σα στόχο των εξαναγκασμό των ασθενών και των υγειονομικών να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Έχει σα στόχο τη βαθμιαία παράδοση όλο του συστήματος υγείας σε ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες που οσμίζονται από μακριά τα τεράστια κέρδη που θα τους αποφέρει η εκμετάλλευση αυτού  του τόσο ευαίσθητου τομέα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο η θέση της κυβέρνησης για συγχρηματοδότηση με ιδιώτες επιχειρηματίες(ΣΔΙΤ) της ανέγερσης και εκμετάλλευσης νέων νοσοκομείων και σχολείων.  Ήδη η χώρα μας είναι πρώτη απ’ όλες τις χώρες σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας δηλαδή σε λεφτά που πληρώνουν οι εργαζόμενοι από τη τσέπη τους. Η χώρα μας είναι επίσης πρώτη σε καταστροφικές δαπάνες υγείας(δηλαδή οικονομική καταστροφή οικογένειας λόγω σοβαρής νόσου.
Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά στη κατάρρευση της δημόσιας υγείας με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όσο και για τους εργαζομένους στο χώρο της δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα αυτό θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις και στην ανάπτυξη του νομού μας και ιδιαίτερα στον τουρισμό μιας και η παρεχόμενη υγειονομική κάλυψη αποτελεί σοβαρότατο παράγοντα για τα ταξιδιωτικά και τουριστικά πρακτορεία.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Καλούμε τους εργαζομένους του νοσοκομείου, τα εργατικά συνδικάτα,  ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ και άλλους φορείς  όλοι μαζί να διεκδικήσουμε:
• Νέο σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο στη Λευκάδα
• Ένα δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας δωρεάν σε όλους τους κατοίκους χωρίς διακρίσεις
• Γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς(όχι μπαλώματα με επικουρικούς)
• Κανένας ιδιώτης στο χώρο της υγείας
• Πλήρη στελέχωση όλου του δημόσιου συστήματος υγείας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό
• Πλήρη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό
• Κάλυψη όλων των αναγκών του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό
• Κάτω η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΕΕ-ΔΝΤ
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τ.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ